Zlostavljanje u IS Petnica-Vreme je da se priča

Nedeljnik Vreme danas je objavio ispovest pet devojčica koje svedoče o zlostavljanju u IS Petnica. Nikola Božić direktor IS Petnica nije se javljao na pozive Vamedie , ali je uputio poruku u kojoj navodi da je “Vreme da se priča, ali prvo treba da govore žrtve”.

“Vreme je da se priča, ali najpre treba da govore žene, koje su imale hrabrosti da podele svoja iskustva. Želimo da podržimo naše koleginice I osnažimo sve žrtve nasilja, da progovore I stoga mislimo da je sada trenutak da ih pažljivo slušamo. Zato u narednim danima prepuštamo da se u medijskom prostoru čuje njihov glas.”

Nedeljnik Vreme prenosi ispovesti pet devojčica koje su bile polaznice Istraživačke stanica Petnica . Kako Vreme navodi , sve kao zlostavljača imenuju istu osobu i kažu da su u kontaktu sa više od 20 drugih žrtava, a zlostavljanje se dešavalo u periodu od 2003 do 2014. godine . Ovaj nedeljnik navodi I da je najmanje 20 devojčica bilo meta zlostavljača, a da je uprava ISP bila blagovremeno upoznata sa celim slučajem. Devojčice su pod prisilom slikane gole , često I u besvesnom stanju.

Zlostavljač koji se u tekstu Vremena navodi slovom S, po tvrdnjama devojčica , fotografisao je devojčice bez njihove saglasnosti :”Znala sam da slika polaznice I da su neke na slikama gole, ali vladalo je uverenje da treba da ti bude čast ako ti ponudi da se slikaš”. Devojčice navode da je S od njih zahtevao da ostaju do kasno, a jedna kaže da joj je tražio da skine brushalter. “Posle nekoliko sati više nisam imala snage za ubedjivanje , skinula sam brushalter I ostala u majci , ali je onda njega nervirao neki dezen na njoj pa je tražio da zadnji deo moje majce bude napred. Pristala sam, fotografisao me je. Tada se osvešćujem kako je sve to pogrešno, on je škljocao aparatom oko mene , slika me , ali sve vreme ubrzano diše I dahće, počinjem da se pribojavam da njega ta situacija seksualno uzbudjuje.”

Ona na dalje navodi da joj je pokazivao fotografije golih drugih polaznica tvrdeći da se radi o umetničkim fotografijama. Deset godna kasnije odlučila je da progovori o celom slučaju.

Situacija se dramatično promenila kada je jedna od polaznica , o čemu postoje fotografije nje sklupčane I uplakane , od koje je takodje tražio da skine brushalter I pije alkohol. Pokušao je da joj nasilno skine bretelu majce nakon čega je ona vrišteći istrčala iz kabineta.

Za Vreme, Nikola Božić sadašnji I Vigor Majić tadašnji direktor negiraju da su bili upoznati sa slučajem, Majić tvrdi da je dobijao samo  žalbe na verbalnu glupost.

Ali regovao je rukovodilac programa Tomica Mišljenović koji je odbio da njegove polaznice rade sa S.

Ipak jedna od njegovih žrtava vratila se kao starija u Petnicu kada je pokrenula ceo slučaj . Pošto se S ponašao po starom , sada kao starija izvršila je pritiak da dobije svoje fotografije I dobila je USB, ali je kako navodi ostala u šoku kada je videla svoje slike na kojima je bez svesti pri čemu je njeno telo nameštano u različite poze. Ceo slučaj te 2017. Godine prijavila je Upravi ISP: koja je negirala takvu mogućnost. “Nisam znala da je S sve vreme razgovora stajao ispod prozora I slušao.”

Vigor Majić

Ona navodi da je hard disk sa fotografijama sklonjen , a da je isti udaljen sa posla. Vigor Majić za Vreme je najpre izjavio da je S tada završio aktivnosti sa Petnicom , ali kada mu je novinar Vremena pokazao mejlove I prepiske gde se vidi da je S bio I dalje honorarni saradnik Majić je priznao da je do njega tada došla informacija da je S u teškoj finansijskoj situaciji I da je sklon suicidu.

Vreme piše da njihove sagoornice niko iz Uprave kasnije nije pozvao da pita kako su.

Majić je za Vreme izjavio da je dobio informaciju da on fotografiše decu I da njima to smeta što je bio razlog da isti bude uklonjen , ali tvrdi I da nije imao informaciju o vrištanju I pravim oblicima zlostavljanja. “Razgovarao sam sa njim I on je rekao da deca teško prihvataju njegove sugestije . Mislio sam da se radi o usamljenom slučaju. U trenutku kada je izbačen imao je 60 godina”.

Slučaj Miroslava Antića doveo je do toga da su se žrtve ovog zlostavljača javile Majiću. “Mislio sam da je bio u pitanju jedan incident. Sada im verujem I to je strašno, užasno mi je teško”.

Majić je potom žrtvama poslao mejl izvinjenja.

Sadašnji direktor ISP Nikola Božić kaže da je bio šokiran tim saznanjima 2017. godine, ali da  prijave policiji nije bilo jer je za tako nešto potreban pristanak žrtve. On takodje kaže da je sistem rada u Petncii zbog toga promenjen I da se održavaju obuke I ozbiljne kontrole , više od svega tvrdi da itekako veruje izjavama žrtava, ali da za njih nije znao na vreme.

Nikola Božić

Vamedia je pozvala sadašnjeg direktora Nikolu Božića , ali se on nije javljao na telefon. Nakon poziva stigla je poruka u kojoj se navodi:

“Vreme je da se priča, ali najpre treba da govore žene, koje su imale hrabrosti da podele svoja iskustva. Želimo da podržimo naše koleginice I osnažimo sve žrtve nasilja, da progovore I stoga mislimo da je sada trenutak da ih pažljivo slušamo. Zato u narednim danima prepuštamo da se u medijskom prostoru čuje njihov glas.”

Pojedini nacionalni mediji objavili su mejl ISPetnica članovima I saradnicima.

„Drage saradnice i saradnici,

U želji da otvoreno komuniciramo i proaktivno pristupamo izazovima, pišem vam da sa vama podelim vest koja će vas nažalost verovatno uznemiriti a možda i uticati na vas zbog vaše povezanosti sa Petnicom.

Obavešteni smo da je određeni broj bivših polaznica kontaktirao jednu novinarku da podele iskustva seksualnog nasilja koja su doživele u Stanici. Uprava ISP je dala izjave na poziv novinarke, a sadržaj našeg pristupa ćemo kratko sumirati u nastavku. Prilično je izvesno da će tekst uskoro biti objavljen, ali ne znamo detalje niti na koji način će priča biti dalje preneta u medijima i javnosti, pa smo smatrali da treba da se svi, koliko je to moguće, pripremimo na to.

Petnica osuđuje svaki oblik nasilja, zlostavljanja i uznemiravanja. U Petnici se uvek težilo najvišim standardima zaštite i brige o dobrobiti svih učesnika i učesnica u obrazovnom procesu. Izuzetno nam je žao i izvinjavamo se svim osobama koje su doživele bilo koji oblik nasilja u Petnici. Nastojali smo da sve osobe koje svojim ponašanjem ugrožavaju druge udaljimo iz Petnice. Posvećeni smo stalnom unapređenju procesa rada i pokušavamo da radimo na podizanju opšteg nivoa pedagoške obučenosti i spremnosti za nošenje sa izazovima svih koji rade sa polaznicima u Petnici.

Kada smo početkom ove godine, sa pojavom ove teme u širem društvenom kontekstu, uvideli da je potrebno dodatno unaprediti mehanizme reagovanja i razumevanje date problematike, prihvaćena je inicijativa da se jasnije definišu procedure prevencije i zaštite od uznemiravanja i zlostavljanja. Upravni odbor je u martu usvojio Deklaraciju o unapređenju zaštite integriteta učesnika i učesnica u obrazovnim aktivnostima IS Petnica, a nedavno je usvojen i prateći Akcioni plan koji jasno definiše korake koji će biti učinjeni da bismo se kroz obrazovanje i podizanje svesti efikasno suočili sa ovim širim društvenim problemom i da bi međuljudski odnosi u ISP bili na visokom nivou poštovanja, ravnopravnosti i tolerancije.

Nadamo se da će naš kontinuirani rad na ovim važnim pitanjima i posvećenost potrazi za uvek boljim rešenjima biti dovoljni da zadržimo poverenje roditelja koji šalju svoju decu u Petnicu, kao i svih saradnika, prijatelja i zaposlenih u ISP.

Iz ogromnog poštovanja prema svemu što pružate Petnici, nismo želeli da za ovo čujete iz novina ili glasina. Ovaj mejl šaljemo na listu rukovodilaca, saradnika i mlađih saradnika. Ukoliko mediji postave pitanje kvaliteta i bezbednosti rada u Petnici danas, daćemo sve od sebe da gore navedeno objavimo i široj javnosti. Nadamo se da će izneto pomoći i vama da odgovorite na eventualna pitanja koja će možda doći do vas ukoliko ova vest odjekne.

Ostajemo otvoreni za sva vaša pitanja i nadamo se da ćete nam pomoći da u budućnosti polaznicima pružamo inovativne obrazovne sadržaje u skladu sa najvišim standardima i u najbezbednijim mogućim uslovima“, glasi mejl poslat članovima Petnice, navodi ovaj portal.

tekst Vreme

Vreme: Uprava Petnice priznaje da je za problem znala od 2014, a da je za razmere saznala 2017, kada je sa spornom osobom raskinut radni odnos. Međutim, bar do kraja 2019. i dalje su ga angažovali. Žrtve, koje su se obraćale upravi, osećaju da su izneverene, dovođenjoj je tražio e u zabludu i smatraju da je reč o sistemskom zataškavanju. uprava im se sada izvinjava, ali žrtve smatraju da se nikad ne bi izvinili da se one nisu obratile „vremenu“, te da i danas više brinu za nasilnika nego za decu

10 comments on “Zlostavljanje u IS Petnica-Vreme je da se priča

  1. Miloš

    Sad je ceo svet uznemiravan, silovan, prećeno je svima. Objavljuju se stvari bez dokaza, bez suđenja, odmah je neko obeležen, sude mu novinari, narodne mase… Lakrdija. I šta će da bude kad se dokaže da je nešto izmišljeno? Hoće li se narodne mase izviniti oštećenom, ili novinari?

    Reply
  2. мр Предраг М.Вулетић

    па мене су позивали на информативни разговор због тога што сам питао у једној канцеларији где је стајао на солу Статут савеза комуниста:*Ко је ово превео са руског?* а ову барабу и оне који су му то омогућили пуштају да 11 година злоставља девојчице. и добар је Микијев коментар

    Reply
  3. Aleksa

    Razumem ljude sto su cutali. Bitniji je ugled institucije nego nekoliko dece koja ce sutra otici odatle. Svako bi uradio isto. Podrska Nikoli i Vigoru.

    Reply
  4. U ime oca i sina

    Da li je zataškavanje krivičnog dela i ignorisanje krivičnog dela i okretanje glave na takve skandalozne stvari takodje krivično delo? Ima li kazne za one koji su to znali, a tajili zarad ugeda institucije?

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.