Započele istražne radnje u slučaju zlostavljanja u IS Petnica

Kako Vamedia saznaje, započele su istražne radnje u slučaju zlostavljanja u ISPetnica.

Nakon što je nedeljnik Vreme objavio tekst u kome više nekadašnjih polaznica IS Petnica navodi da su u ovoj obrazovnoj ustanovi doživele zlostavljanje, po saznanjima Vamedie VJT i policija u Valjevu započeli su istražne radnje u kom treba da budu saslušani rukovodioci ustanove Nikola Božić i Vigor Majić.

Po istim saznanjima ni u jednoj od pomenutih organa VJT i policije ne postoji ranija prijava dogadjaja seksualne konotacije.

Kako Vamedia nezvanično saznaje lice koje su devojčice navele kao zlostavljača , a nedeljenik Vreme identtifikovao slovom „S“ je penzionisani radnik Istraživačke stanice, koji je jedan od njenih praktično osnivača  s obzirom da je još od 1982. godine preko Mladih istraživača bio jedan od predavača, vodja programa, do, što se navodi i u tekstu Vremena, urednika Petničkih sveski.

Shodno zakonskim procedurama VJT može nakon ovih istražnih radnji i prikupljnaja obaveštenja doneti odluku  o pokretanju istrage i krivičnog gonjenja.

Advokati sa kojima je Vamedia razgovarala u vezi pravne procedure navode takodje da je važna pretpostavka  kako bi se u slučaju pokretanja istrage ovo krivično delo kvalifikovalo. Naime, ako bi se kvalifikovalo kao nedozvoljene polne radnje nastale u periodu o kojem su polaznice ISP govorile za “Vreme”, za to krivično delo nastupila je zastarelost. 

Vamedia je u toku jučerašnjeg dana posetila Istraživačku stanicu, ali tamo nije zatekla nikoga s obzirom da je u toku i letnja pauza rada ustanove.

6 comments on “Započele istražne radnje u slučaju zlostavljanja u IS Petnica

 1. Valjevac

  Neda brka sa Povlena. Možete da mlatite praznu slamu Brka će reći zastarelo, kao što je zastarelo Brkino mulja je sa Lutrom. Ovi Tužioci postaju smešni.

  Reply
 2. Ivan Valjevski

  Nadam se da će nadležni organu (MUP, VJT…) odraditi svoj posao kako treba, a IS Petnica je bila, sada je i biće jedan od naših najvećih „brendova“! Onaj ko je odgovoran treba da odgovara, a nikako baciti ljagu na ostale zaposlene ili saradnike u ISP.

  Reply
 3. Mod

  Zastarelo zato što je napasnik preminuo. Ali rukovodstvo koje je sve te godine znalo i ćutalo treba ošto kazniti. Ništa nisu učinili da zaštite decu.

  Reply
  1. Ljuba

   Apsolutno se slazem sa vama privesti Vigora Majica i kao nedostojnu osobu takve ustanove izbaciti iz Petnice,nemoguce da on nista nije znao.

   Reply
 4. Ništa

  20g to radio i tek sada,i direktore na odgovornost,premda od od ovoga nema ništa,jer i direktori su ćutali jer nemaju fakultet.

  Reply
 5. Zašto?

  A zašto se ne objavi ime i prezime manijaka, nije on maloletan,to je trebalo prvo da se uradi

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.