Poseta pomoćnika ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Bogićević, zadužen za sektor ruralnog razvoja, boravio je u poseti Valjevu. On je sa predstavnicima Grada Valjeva i Poljoprivedne stručne službe razgovarao o podsticajima koje država preko ovog ministarstva odvaja za lokalne samouprave.

„Valjevo pokriva teritoriju od preko 900 kvadratnih kilometara i ono što je jako važno i što nam je prvi prioritet je da uradimo kvalitetnu putnu infrastrukturu, posebno u selu. Imamo samo na putnoj mreži  500 kilometara kategorisanih puteva, a gde su nekategorisani. Moram da kažem da su to putevi koji su u jako lošem stanju i mi bez pomoći Ministarstva ne možemo te puteve da rekonstruišemo i da uradimo. Valjevo spada u veće opštine i značajan je poljoprivredni kraj i iz tog razloga znam da će Ministarstvo to prepoznati i da će nam pružiti podršku, shodno veličini i značaju“, naglasio je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Bogićević, razgovarao je sa predstavnicima grada Valjeva i Poljoprivedne stručne službe o podsticajima koje država preko ovog Ministarstva odvaja za lokalne samouprave, a glavni akcenat je na izgradnji komunalne infrastrukture po selima, pre svega izgradnji atarskih puteva, kao i elektrifikaciji i izgradnji infrastrukture za navodnjavanje.

„Želeo bih da se zahvalim gradonačelniku Valjeva na dobrodošlici i na jednom konstruktivnom sastanku koji smo imali. Ono što je bitno da  su nedavno građani dali poverenje gradonačelniku i Srpskoj naprednoj stranci na izborima za Mesne zajednice i to poverenje sada u budućnosti treba opravdati. Zato smo i tu da kao Ministarstvo pomognemo gradu Valjevu, odnosno poljoprivrednicima sa teritorije grada Valjeva, sa onim što je njima najpotrebnije, a to je ta komunalna infrastruktura. Ono što tišti naše poljoprivrednike, ne samo u gradu Valjevu i okolnim selima, kojih ima 76 ako se ne varam, nego i u celoj Srbiji, a to su sada najviše atarski putevi i kako doći do njih, jer i oni koji imaju dobre mašine i mehanizaciju, ipak im je problem kako doći do njive i obraditi je“, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Bogićević.

Na inicijativu ministra Branislava Neimovića, a u sklopu Sektora za ruralni razvoj, napravljen je Pravilnik za komunalnu izgradnju, koji će u ovoj godini imati javne pozive za izgradnju vodovoda i obnavljanje i izgradnju atarskih puteva po selima.

„To je probni pravilnik i nadam pošto su potrebe velike u celoj Srbiji,  da će se u narednim godinama izdvojiti više sredstava i da će se konačno nešto konkretno uraditi u selima. Grad Valjevo to zaslužuje, zato što je jedan veliki poljoprivredni kraj, ima veliki potencijal i treba opravdati poverenje građana, odnosno poljoprivrednika, a to može samo ovakvim dogovorima. Poljoprivredna stručna služba i grad Valjevo odlično sarađuju, što je veoma bitno. Ono što je takođe bitno, jeste da naši poljoprivrednici budu na vreme informisani i edukovani“, rekao je Bogićević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.