Valjevski advokati organizuju protest-Štetna izmena zakona

Valjevski advokati održaće u četvrtak u 14h protest kod spomenika Proti Mateji Nenadoviću tražeći i na ovaj način da ministarstvo i država odustanu od izmena Zakona o parničnom postupku. Valjevski advokati objašnjavajući svu pogubnost predvidjenih izmena ujedno podsećaju javnost da su svojevremeno protestovali i ukazivali šta će izazvati uvodjenje prinudne naplate i notara.“Ovaj nacrt izmene Zakona  je na štetu svih gradjana, zato pozivamo i gradjane da nam se pridruže“, poručili su advokati.

Predsednik odbora advokata Valjeva Mladen Nikić i članovi IO Jasmina Mihailović i Radiša Matović na konferenciji za novinare najpre su naglasili da ne postoje nikakve struje u Advokatskoj komori Srbije te i da se odluke donose u organima komore. Nikić je podsetio da je predsednik Komore potpisao sporazum sa predstavnicima Ministarstva pravde kojim su neke odredbe iz nacrta za izmenu Zakona brisane i to : brisanje odredbi prema kojima se podnesak za koji nije plaćena sudska taksa u roku dospelosti smatra povučenim; odredbe budućeg Zakona o izmenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku neće važiti retroaktivno; odredbe o eSud-u za advokatsku profesiju postojaće samo kao mogućnost, a ne kao obaveza.

 „Medjutim i advokati područnih Komora medju kojima su Šabac, Kragujevac, Zaječar  i Beograd kao najbrojnija komora smtrala je da se problem ne može rešavati na ovaj način. Advokati smatraju da je bilo kakvo pregovaranje  o postupku pogrešno jer se nacrt pregovorima ne može promeniti. Problemi i dalje ostaju . Sporazumom je samo navedeno da se brišu tri odredbe koje su navodno pravile problem, ali ja moram da Vam ukažem da su dve od te tri odredbe neustavne, jedna je naplata taksi i uslovljavanje sudjenja i to je neustavno, a drugo je retroaktivnost. Odredbe koje su vezane za elektronsku komunikaciju su brisane jer je u ovom trenutku nemoguće sprovesti, sajt e-Sud ne radi“, kaže Nikić koji dodaje da prihvatanje ovakvih brisanja kao kompromisa ne može biti prihvaćeno od strane advokature.

advokat Mladen Nikić

Valjevski advokati navode da je suštinski problem odgovor na pitanje zašto se pristupilo uopšte izmenama Zakona. „Oni tvrde da su razlozi interesi poglavlja 23, poslovanja i unapredjenja Srbije na rang listi Svetske banke i radi efikasnosti elektronske komunikacija. Ako je samo to bio razlog za izmenu zašto su suštinski pravni instituti menjani? Da uprostimo, u pitanju je način kontrole drugostepenog suda . Kada drugostepeni sud odluči o žalbi time se postupak završava sudjenja dalje nema, ali su stranke do sada imale pravo da putem revizije ispitaju i provere odluku drugostepenog suda. Tu je realan problem odsustva kontrole nižestepenog suda, a to direktno ostavlja otvorena vrata da sudije zloupotrebljavaju svoja ovlašćenja“, objašnjava Nikić.

advokat Jasmina MIhailović

Jasmina Mihailović kaže da je suština zaštita prava gradjana u sudskom postupku. „Sada po zakonu stranku može da zastupa brat, sestra, roditelj, suprug, a sada se to briše i stoji pružalac besplatne pravne pomoći. U nacrtu se navodi i da ukoliko stranka podnese zahtev za izuzeće sudije, isti sudija može rešenjem, na koje nije dozvoljena žalba, da nastavi sa radom i pored toga izrekne novčanu kaznu podnosiocu zahteva. Takodje, sudija može da ukoliko posumnja u punomoćje zatraži novo i overeno, a to u praksi može da znači problem u situaciji kada mnogi gradjani odlaze na privremeni rad u inostranstvo i u tako kratkom roku ne mogu da dostave novo punomoćje. Posebno naglašavamo da se ovde nalazi nešto što je presedan svih presedana , a to je da kada tužilac podnese više zahteva protiv istog tuženog , može da dobije troškove samo u postupku koji je prvi pokrenut“, navela je Mihailović.

Advokat Radiša Matović je pojasnio da to praktično znači da ukoliko gradjanin vodi spor vezan za zakon o radu i taj spor dobije , drugim sporom treba da naplati izostale zarade i za taj drugi spor treba da plati tuženom troškove.

advokat Radiša Matović

„Da bi gradjani razumeli o čemu konkretno govorimo recimo da čovek dobije otkaz i u sudu pokreće spor koji i dobija da treba da bude vraćen na posao , a iza toga podnosi tužbu za isplatu zaostalih zarada i pripadajućih prinadležnosti sada on mora da plati troškove sudjenja onom koga je tužio odnosno poslodavcu. Nadamo se i verujemo da do toga neće ni doći . Tu je i problem sa dokazima jer bi u tužbi trebalo da navedete sve dokaze koje posedujete. I sad zamislite radnik potražuje troškove prevoza i pritom ne dostavite pisani zahtev da ste se obratili poslodavcu tim povodom smatrajući da je to nesporno, ali sada odbrana može da kaže da vi niste dostavili taj pismeni dokaz i tada i pored toga što ga imate ne možete više da ga dostavite“, rekao je kroz primer Matović.

Predsednik IO Odbora advokata Valjeva Mladen Nikić u više navrata je ponovio da je postojeći zakon sasvim dobar i omogućava brzo i lako rešavanje sporova , ali da nepostupanje u svemu po tom zakonu može i koči proces. „ Mi nećemo odustati od nečega što se mora povući, jednostavno država mora odustati od toga jer mi ovde imamo čak i pokušaj da se vratimo u vreme posle Francuske revolucije kada smo bili jedna od prvih zemalja koje su to promenile , govorim o pokušaju uvodjenja taksi“, naglasio je Nikić.

Nakon svih izneti argumenata Vamedia je postavila pitanje , ako je najveći broj komora i advokata bio protiv ovog nacrta kako se uopšte došlo do sporazuma, zašto je Advokatska komora, njen sam vrh pristala na to, da li su znali stav advokata?

„To i jeste pokušaj ministarstva pravde da na ovaj način progura zakon. Isticali su te tri stvari , ali su ključni problemi ostali. A što se tiče ovog drugog mi imamo jedan problem sa Statutom. Jedino taj problem nema Advokatska komora Beograda koja ima Skupštinu koju čine svi advokati, a mi imamo Statut po kome mi biramo delegate koji opet po Statutu glasaju po sopstvenoj savesti. Mi smo imali ovde situaciju da smo na sastanku koji je održan, jasno stavili našem delegatu do znanja kakav je stav i kakvo je mišljenje advokata. Mi nemamo pravo da donosimo odluke, ali smo joj tačno stavili do znanja šta mi mislimo. Jednoglasna je odluka bila da se nacrt opozove bez daljih pregovra i delegat je kao član Odbora glasala za to. Šta se desilo potom na Upravnom odboru Advokatske komore Srbije mi to ne znamo jer nikad od našeg predstvanika nismo dobili obrazloženje zašto je došlo do ovoga? Mi smo posle toga imali sastanak Odbora na koji je delgat bila pozvana , ali nije pristupila tako da mi ne znamo šta su njeni motivi da glasa za nekakve pregovore“, odgovorio je Nikić.

Na pitanje Vamedie ko predstavlja i ko je delagt u ime valjevskih advokata Nikić je kratko rekao : „Advokat Slavica Obradović“.

Zbog svega navedenog advokati će u Valjevu održati protest u četvrtak u 14h kod spomenika Proti Mateji Nenadoviću, a u narednom periodu organizovati i tribine na kojima će gosti biti profesori Pravnog fakulteta. „Naš krajnji dogovor je da ukoliko ništa ne postignemo na ovaj način na kraju idemo na potpunu obustavu rada!“rekao je izmedju ostalog Nikić.

8 comments on “Valjevski advokati organizuju protest-Štetna izmena zakona

  1. Vlada

    Njima je frka za njihov džep, izađite na ulicu i slobodno anketirajte narod pa da vam kažu šta misle o advokatima!

    Reply
    1. Zadovoljni klijent

      Očigledno ne poznaješ Mladena Nikića.On je advokat koji nikada ne naplaćuje ništa unapred.Samo po završenom sporu.Svakom svoje.Izuzetan mlad, ambiciozan, pametan i pošten čovek.

      Reply
    2. Jelena

      Zanimljivo…a kada te sistem ugnjetava, banke pljačkaju, poslodavac nezakonito otpušta, policija mlati – onda trk kod advokata i kuknjava, pa ti taj mrski advokat onda i mama i tata i psihijatar i pop i bogotac.

      Reply
    3. Jelena

      Zanimljivo…a kada te sistem ugnjetava, banke pljačkaju, poslodavac nezakonito otpušta, policija mlati – onda trk kod advokata i kuknjava, pa ti taj mrski advokat onda i otac i majka i psihijatar i pop i bogotac.

      Reply
  2. Miroslav Nikolić

    Veliki naklon, kapa dole svim advokatima, a posebno čestitim advokatima iz Valjeva, koji su ustali protiv predloga jednih odvratnih i čatalskih izmena odredaba ZPP. Zar je malo protuvinskih odredaba kako u našim procesnim, tako i u našim materijalnim zakonima, pa je povrh svega negativnog u našem zakonodavstvu pokušano da se kroz tu „vršalicu“ zvanu NS RS proturi i ovakav monstrumskim predlog izmena ZPP.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.