Psihološka podrška u Centru za vantelesnu oplodnju

Od jula ove godine ponovo će biti dostupno psihološko savetovanje u okviru Centra za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo, za osobe i parove koji imaju problem sa začećem.

Čini se da je problem neplodnosti tema o kojoj se još uvek otvoreno ne razgovara. Sa druge strane, par koji nema dece stiče utisak da je njegov problem javan, da su svi u njega upućeni i da svi sa jednakim pravom postavljaju pitanje o dolasku deteta, odnosno unučeta.  Za one koji su se susreli sa problemom bračnog infertiliteta stvar je daleko kompleksnija i direktno utiče na život para. Zabrinjavajuća je činjenica da je za mnoge još uvek sramota da govore na ovu temu i da se obrate za stručnu pomoć. Međutim, od ključne važnosti za parove koji su krenuli u postupak vantelesne oplodnje je da dobiju sveobuhvatnu podršku da bi taj postupak doživeli na što prirodniji način. 

  • Parovima koji se obrate našem Centru pristupamo sa puno pažnje. Svaki od njih ima svoju priču i deo te priče deli sa nama. Trudimo se da u celom postupku budemo maksimalna medicinska, ali i ljudska podrška, da ih ohrabrimo, saslušamo i motivišemo –  kaže dr Branko Budimirović, subspecijalista za infertilitet, i dodaje brojna  iskustva iz ambulte:
  • Pacijenti vesti i informacije primaju na razne načine. Često se srećemo sa suzama radosnicama, ali i sa suzama razočaranja. Nekada parovi posle neuspelog, odlažu novi pokušaj i po nekoliko godina, baš zbog straha od ishoda i novog neuspeha. Zato mislimo da je psihološka podrška vrlo važna. Na početku rada Centra, psihološko savetovanje bilo je sastavni deo našeg programa i naši parovi su odlično reagovali na njega. Zbog tehničkih razloga, u jednom dužem periodu nismo mogli da ga sprovodimo, ali sada ponovo pokrećemo taj program u saradnji sa Milenom Maksimović, jednom od naših dugogodišnjih saradnika i vrhunskih stručnjaka – zaključio je dr Budimirović.
  • U bračnom infertilitetu oba partnera procentualno učestvuju sa jednakim udelom. U samom postupku vantelesne oplodnje nekako je sva pažnja fokusirana na ženu, koja zaista prolazi kroz jedan zahtevan postupak. Sa druge strane, muški partner je tu sa strane ili se bar tako čini. Kada muškarac ima problem sa fertilitetom, informacija koju dobije je da na osnovu svog uzorka može da se ostvari kao otac prirodnim putem, da je neophodno da se par podvrgne postupku vantelesne oplodnje ili da jednostavno ne možemo ništa da uradimo. Prva informacija zvuči ohrabrujuće, ali poslednje dve krive sliku i čine teško dostižnom tu osnovnu potrebu svakog muškarca da se ostvari kao otac i u tom smislu potreban je razgovor da se određene situacije lakše shvate i da se eventualno nađe rešenje da se ta prirodna i najveća ljudska želja ostvari – kaže  Mirka Đorđević, klinički embriolog Centra za VTO i  dodaje da kao i u svakoj životnoj situaciji ljudima je pre svega potrebno razumevanje i podrška.

U medicini se govori o bračnom infertilitetu i problemu para, a ne o izolovanom problemu žene ili muškarca. Infertilitet je stanje koje se može lečiti poput svih drugih medicinskih stanja. Kod određenog broja parova put ka ostvarenju roditeljstva ojača vezu između partnera, dok se drugi susreću sa brojnim problemima, nerazumevanjem okoline i na kraju prekidom partnerstva. Zbog svega navedenog, uloga psihologa je od velike važnosti. 

  • Zaintersovani parovi će imati nekoliko susreta sa psihologom od prvih konsultacija do faze posle embriotransfera, a sve sa ciljem da im se pomogne da se lakše nose sa psihosocijalnim posledicama neplodnosti, da se odgovori na vanredne potrebe parova  u ovoj specifičnoj životnoj situaciji u kojoj se suočavaju sa problemom neplodnosti, pripremom za VTO i sa ishodima procesa – navodi Milena Maksimović, specijalista medicinske psihologije, porodični savetnik. Kao iskusni psiholog, ona dodaje da je bitno otvoreno govoriti o svemu, pa u krajnjoj liniji i suočiti se sa možda najtežim delom i činjenicom o nemogućnosti ostvarivanja biološkog roditeljstva. Medicinski stručnjaci smatraju da razgovor sa stručnim licem uveliko pomaže i parovima koji ne mogu imati svoju biološku decu da se odluče na donaciju, usvajanje ili život bez dece, jer je i to odluka koju treba doneti na vreme. 

Svim parovima, koji budu došli u Opštu bolnicu Valjevo, u Centar, na postupak vantelesne oplodnje, biće ponuđena besplatna konsultacija i rad sa psihologom. Ova inicijativa trajaće godinu dana i biće realizovana zahvaljujućii projektu “Rotary za porodicu” koji, pored psihološke radionice, Centru za VTO Opšte bolnice Valjevo, donira i vrednu opremu početkom jula.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.