Podrška hrabrim Petničarkama-Otvoreno pismo upravi IS Petnica

Na društvenoj mreži fejsbuk kreirana je stranica “Podrška hrabrim Petničarkama”. Na ovoj Stranici objavljeno je I “OTVORENO PISMO UPRAVI IS PETNICA I JAVNOSTI”. Ovo pismo prenosimo u celosti:

“Mi, dugogodišnje polaznice i polaznici programa u Istraživačkoj stanici Petnica, njene saradnice i saradnici, bivše i sadašnje rukovoditeljke i rukovodioci, ili kraće Petničarke i Petničari, ovim putem izražavamo bezrezervnu podršku mladim ženama koje su hrabro istupile i podelile iskustva seksualnog uznemiravanja i nasilja koje su doživele u Istraživačkoj stanici Petnica, kao i onima koje to još nisu učinile.

Žao nam je što je mesto koje je pretendovalo da bude oaza znanja i slobode učinilo tako malo da obezbedi vašu sigurnost i da vas zaštiti. Žao nam je što ste morale same da nosite teret traume svih ovih godina i što ste trpele pritiske da ne iznesete svoju priču javno. Upravo je vaš hrabri istup u javnost znak najveće podrške postojanju institucija kakva IS Petnica treba da bude – a to su institucije koje neguju naučno i kritičko mišljenje i koje štite svoje članice i članove.

Velika je hrabrost i snaga potrebna da se izađe u javnost i progovori o preživljenom seksualnom i bilo kom drugom obliku uznemiravanja i nasilja, a kada se to desi, naša je odgovornost kao članova petničkog kolektiva, ali i članova ovog društva, da vas podržimo u deljenju iskustava, kao i da se postaramo da se ono što vam se dogodilo više ne ponovi.

Važno je istaći da je za nasilje isključivo kriv nasilnik, ali takođe treba jasno ukazati na ulogu onih koji su svojim nečinjenjem pomogli nasilniku, uprkos obavezi i odgovornosti da garantuju za bezbednost učesnica i učesnika. Činjenica da se nasilje najčešće ne dešava u mračnoj ulici, već u familijarnom okruženju, pojašnjava zbog čega je nasilje nekad teško osvestiti, a zatim mu se i suprotstaviti. Stoga je krucijalno da se zajednički bavimo preispitivanjem sopstvenih odgovornosti i prepoznavanja neadekvatnih ponašanja i neblagovremenih reagovanja kako bi zajednički prostori bili jednako bezbedni i prijatni za sve.

Brojnim generacijama Petničarki i Petničara boravak u stanici bio je od izuzetne važnosti za dalji lični i profesionalni razvoj. Kako bismo očuvali takav prostor kritičkog mišljenja i budućim generacijama, potrebno je da Uprava IS Petnica odgovorno istupi i:

– ponudi javno izvinjenje svim žrtvama,

– sankcioniše sve umešane u objavljene slučajeve nasilja,

– osmisli plan obrazovnih i preventivnih aktivnosti kojima će se slične situacije sprečiti u budućnosti, te

– obezbedi mehanizme prijavljivanja nasilja koji štite žrtve, pružaju im adekvatnu pomoć i pokreću adekvatne interne procedure.

Žao nam je što nismo više preduzeli ranije.

Stojimo uz vas,

Petničarke i Petničari”

”Stranicu su kreirali Petničarke i Petničari koji nisu deo uprave Istraživačke stanice Petnica i kao takvi nemaju moć da izdaju saopštenja u ime institucije, ali imaju jak poriv da okupe što širu grupu ljudi i podrže hrabre Petničarke”, navodi se u obaveštenju osnivača stranice.

10 comments on “Podrška hrabrim Petničarkama-Otvoreno pismo upravi IS Petnica

 1. Profesor

  Ne treba da se izvine jer bi to bilo licemerno. Znali su,cutali su,kalkulisali su … Vigoru Majicu I drugarima oko njega,dozivotno zabraniti prilaz IS Petnica. I Petnica mora da udje pod otkrilje resornog ministarstva. Dokazali su da nisu dorasli da vode ovakvu naucnu instituciju.

  Reply
 2. Simonida

  Svi upućeni znaju šta se dešavalo, i sad traže podršku! Za šta? Da opravdaju plate tužilaštva Mupa programskom saveta direktora što su ćutali. Da podnesu svi ostavke od Tužioca do direktora ako imaju Obraz Srpski rečeno. A i Brka sa Povlena da se javno ogradi od svojih izdajnika.

  Reply
 3. Profesor

  Izvinjenje je licemerno posto su znali I cutali,I kalkulisali. Ostavke Vigora Majica I njegovih poltrona u savetu.

  Reply
 4. Valjevac

  E tako je to kada znaju da nemaju školu za radno mesto,onda ćute i ništa ne vide,kao Majić i Božić

  Reply
 5. Barba

  Nista se nije moglo ni očekivati,nevladina organizacija je štitili samo svoje interese. Vecina dece kao i građana nije znala da Petnica ne pripada ministarstvu prosvete. Za upravu IS bilo je sam o vazno da obezbedi sto vise sredstava za projektna istrazivanja ,ko je iz državne uprave smeo da vrsi bilo kakvu kontrolu? Kod nas kada se dirne u nevladin sektor krene lavina optužbi ugrožavanja ljudskih prava i jos svašta nešto, Država bi na neki nacin trebala da napravi sistem da bi deca koliko toliko bila zaštićena,

  Reply
  1. Svi kao sve znate

   Petnica se najvećim delom finansira iz donacija i sponzorstava. Udeo državnog finansiranja je najviše 30%. Petnica nikada nije krila da nije državna ustanova. Štaviše, to stalno ističu (piše i. To što ti to nisi znao ponajpre govori o tvom neznanju, a ne nekom pokušaju prikrivanja.

   Inače, slučajevi seksualnog uznemiravanja su nedvavno prijavljeni i na DRŽAVNOM Fakultetu dramskih umetnosti.

   Reply
   1. Barba

    Nesto si se našao prozvanim? Znam ja sta je Petnica i kako se finansira i znam koliko MP.ulaze u razne projekte. Kao sto sam i rekao cim se cacne u nevladin sektor odmah reaguju razni dusebriznici,ovde se radi o deci i njih bi trebalo prvenstveno da stitite!

    Reply
 6. Od A do Š

  Prečešljati sve u IS Petnica, finansiranje, način zapošljavanja, upliv sumnjivog nevladinog sektora preko rukovodstva i petničku vladu iz senke.

  Reply
 7. sin anarhije

  Seksualnog uznemiravanja ima svaki BOZIJI dan u celoj Srbiji a najvisre u Bg gde se slio sav sjlam i talog ove propale zemlje dnevno potpognut pinkovom i hepijevskom histerijom , izumiremo kao narod jer muskarac nije vise u stanju ni da pridje devojci a kamoli nesto drugo , znam bar za 30 klipana iz moje generacije koji su sami , tako da nemojte peniti i zadovoljavati sopstveni bolesni ego , za petnicu ce se zaboraviti za mesec dva a onda ide sledeca afera da glupom narodu ove zemlje skrene paznju sa obicnih zivotnih pitanja kao sto su bedne plate , nezaposlenost kriminal droga i sve ostalo sto samo slepac ne vidi …

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.