Ministar zdravlja Zlatibor Lončar svečano otvorio rekonstruisani Dom zdravlja

Ministar zdravlja u Vladi Srbije Zlatibor Lončar, zajedno sa državnim sekretarom doc. Dr Aleksandrom Stefoskim i direktorkom Doma zdravlja Valjevo dr Brankom Antić, danas je svečano otvorio temeljno rekonstruisanu zgradu Doma zdravlja. Otvaranju su prisustvovali i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, šef kabineta ministra zdravlja Nikola Pandrc i šef kabineta ministra pravde Marijana Savić Simić.

Obraćajući se novinarima i medijskim ekipama posle obilaska upravo rekonstruisanog severnog krila zgrade, ministar Lončar je istakao da je ovo veliki dan za sve građane Valjeva.

– Ovim Domom zdravlja, koji je centralna zdravstvena ustanova na primarnom nivou, gravitira nešto manje od 100 hiljada ljudi, a velika je razuđenost područja. Kao što vidite, ovde je 5 hiljada kvadrata obnovljeno, vrednost radova će izaći na nekih 350 miliona dinara. Zadovoljan sam onim što sam video: sve je novo, sve lepo urađeno, očekuje se nameštaj. Nameštaj bi morao da bude do 28 – 29. juna. Još neke sitnice da se završe i 29. ću opet doći da obiđem i proverim da li  je stiglo sve što je naručeno i da li je urađeno ono što smo se dogovorili da se narednih dana završi. Ogroman je posao urađen, na ponos svih građana, nešto što niko neće moći da odnese kući nego će služiti našim građanima da mogu u krajnje lepim uslovima da sačekaju, da budu pregledani i lečeni, a i naravno za naše junake i za naše heroje koje ovde vidimo: lekare, sestre, spremačice – mislim da će sada u mnogo boljim uslovima  moći da rade i da održavaju prostor. Ono što smo obećali, to smo i uradili i nastavićemo dalje da radimo. Ovo je taj primarni deo, moraćemo posle korone da se vratimo preventivnim pregledima, redovnim kontrolama i svemu onome što nije moglo da se radi u potrebnom kapacitetu za vreme pandemije. Naravno, sve to pod uslovom da se vakcinišemo i da izađemo iz problema pandemije. Sa ovim sam zadovoljan i zadovoljan sam radom Doma zdravlja za vreme pandemije. Ne mogu da to kažem za Bolnicu, ali tu smo da rešavamo probleme, da menjamo stvari pa da budemo svi zadovoljni.

Nadovezujući se, ministar Lončar je naglasio da u zdravstvu ništa neće biti isto posle pandemije:

-Što se tiče zdravstva ništa neće biti isto posle ove pandemije, ko to nije shvatio u ozbiljnom je problemu. Sve će morati iz korena da se menja, bolje sada da promenimo dok je vreme, dok smo uspeli neke stvari da uradimo. Mnogo smo uložili u zdravstvo i to treba sada da iskoristimo, kao i ove ljude koji su se pokazali, naše heroje. Mi sada nismo svesni šta su ovi ljudi uradili. Ovde 1.600 pacijenata prođe dnevno, sa zdravstvenim problemom, da ne pričam o periodu epidemije. Nemojte da izgubimo te ljude, da imamo naknadnu pamet, što se nama često dešava. Hajde da cenimo ono što imamo i ono što ulažemo samo da usmerimo na pravi put, u korist tih ljudi, u čemu nam treba i podrška građana.

Branka Antić se prvo zahvalila ministru Zlatiboru Lončaru, državnim sekretarima, šefu kabineta ministra zdravlja, šefu kabineta ministra pravde, svim zaposlenima i medijima.

– Hvala vam što ste došli da podelite sa nama ovaj svečani trenutak, kada otvaramo najbitniju ustanovu u Valjevu. Kao direktoru ove ustanove, ali i doktoru i zaposlenom, meni je najbitnija. Malo su potrajali radovi, ali došli smo do kraja, završili smo, kao što je ministar i rekao, imamo još par sitnica da završimo apsolutno opremanje Doma zdravlja, da služi narodu kako treba. Što se tiče funkcionalnosti i rasporeda službi posle rekonstrukcije uglavnom sve ostaje isto. Samo Služba kućnog lečenja i nege i Služba polivalentne patronaže ostaju u Zgradi stomatologije na trećem spratu i tamo će ostati do daljnjeg, zato što otvaramo veći Preventivni centar. U cilju bolje preventive i zdravstvenog stanja celokupnog stanovništva morali smo veći prostor da obezbedimo, da bismo obuhvatili preventivu i za decu i za odrasle.

Radove je finansirala Vlada Srbije preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. Ministarstvo zdravlja je izdvojilo sredstva za nameštaj, dok je Ministarstvo pravde iz sredstava oportuniteta obezbedilo sanitetsko vozilo.

5 comments on “Ministar zdravlja Zlatibor Lončar svečano otvorio rekonstruisani Dom zdravlja

 1. мр Предраг М.Вулетић

  Похвале за услове рада а туга за латиничне табле иза министра здравља Србије.Да није наручилац табли чуо омо што сам ја доживео у Хрватској 1971 од слишаоца Школе резервниј официра,Златка Милановића који је видевши да пишем ћирилицом питао-Зашто пишеш тим примитивним писмом.

  Reply
 2. ruzica

  Sada ce onaj taxista sa kupljenom diplom u Sapcu da bude direktor doma zdravlja… e moji sns ko je sve dosao kod vas u stranku…

  Reply
 3. Pacijent

  Gledam one slime iz doma zdravlja i mogu da kazem da mozemo biti ponosni na nas dom zdravlja. Zaista svaka cast.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.