Borci spremni i na štrajk

Borci Srbije se ponovo spremaju za štrajk jer, kako je rečeno na konferenciji za novinare u valjevskom Udruženju boraca ratova od 1990. godine, nijedan od njihovih zahteva, čije je ispunjenje obećala vlast, do sada nije realizovan.

Kako je podsetio predsednik UBR Ljubomir Bradić, reč je o isplati ratnih dnevnica svim rezervistima kojima nisu isplaćene, promenama i izmenama Zakona o borcu, osnivanju boračke kancelarije, izradi spomen oboležja poginulima u Beogradu, zaustavljanje progona boračkih lidera i procesuiranje onih koji stoje iza progona, zapošljavanje dece poginulih boraca, umrlih ratnih vojnih invalida i socijalno ugroženih boraca, kao i rešenje stambenog pitanja teških ratnih vojnih invalida.

„Odlučili smo da odmah pošaljemo dopis Aleksandru Vučiću o našim zahtevima. Podsećamo, ispunjenje nekih od ovih zahteva obećano je u njegovoj kancelariji, a većina u Vladi i Ministarstvu. Posebno insistiramo da se otkrije ko vodi progon boračkih lidera od strane tužilaštva i sudova. Ako nas predsednik ne primi u roku od sedam dana, 7. jula počinjemo štrajk glađu ispred predsedništva u šatorima. Nećemo mrdnuti dok svaki od sedam zahteva na bude ostvaren“, poručio je Bradić.

Predsdenik Gvozdenog puka Srbije Dejan Milošević skrenuo je pažnju na to da mnogi borci na osnovu krivičnih i prekršajnih prijava protiv njih i dalje plaćaju državi, dok s druge strane od nje i dalje ne dobijaju sva prava koja su im potrebna.

„Što se tiče zahteva, tražićemo ispunjenje u potpunosti, jer obećanja traju godinama. Zašto bi učesnici rata i dalje bili u problemima, bez prihoda, da žive od socijale pomoći, gladuju i spavaju po parkovima? Zašto smo toliko krivi, kada su nas slali u ratove? Oni koji su danas na vlasti bili su tu i 90-tih godina, dobar deo njih, i slali su nas u ratove. Danas, umesto da pomognu i dalje nas proganjaju i ne misle na nas“, konstatovao je Milošević.

Borački lideri su istakli da je potrebna solidarnost svih, kako su rekli, ugroženih koje tišti nepravda i koji su prinuđeni da protestima traže svoja prava. Zato su dali podršku advokatima Valjeva koji su u isto vreme zakazali konferenciju za novinare povodom izmena Zakona o parničnom postupku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.