Ružić najavio:Valjevo gradi obdanište

Grad Valjevo dobiće novo obdanište, najavio je prilikom posete gradu ministar prosvete Branko Ružić. „Novo obdanište biće izgradjeno na lokaciji ispod Vatrogasnog doma, a na osnovu projekta koji je Valjevo dobilo na poklon od Grada Beograda“, rekao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković danas je sa ministrom prosvete Brankom Ružićem razgovarao o unapredjenju  uslova rada za prosvete radnike i svu decu Valjeva . „Valjevske škole su dostige jedan visok nivo opremljenosti i naš cilj je da izgradnjom novog vrtića pojačamo kapacitete za boravak dece u obdaništima. Valjevu nedostaje obdanište i dobra vest je što smo sa ministartsvom i ministrom Ružićem pronašli dobrog sagovornika na tu temu. U narednom periodu ćemo nastaviti dobru saradnju i doprineti da naše škole i obdaništa postanu bolja i opremljenija mesta“, rekao je Gojković.

Ministar prosvete Ružić je nakon razgovora sa gradonačelnikom istakao da se razgovaralo o jednom akutnom problemu u Valjevu, činjenici da je skoro 500 dece ostalo neupisano u obdaništa. „Razgovori na ovu temu traju već nekoliko meseci, želimo da saniramo gorući problem , lista čekanja za obdanište zbog manjka kapaciteta. Namera je da ministarstvo   u saradnji sa gradom Valjevom, izdejstvuje da se iz komponente „Jedan“ iz kredita Svetske banke opredele sredstva za izgradnju novog obdaništa koje će imati kapacitet oko 280 mesta , a podsetiću vas da je na današnji dan lista čekanja 458 mališana. Za jedan grad veličine Valjeva to je nedopustivo i zato je obaveza Vlade RS i ministarstva da se taj problem reši“, rekao je ministar Ružić.

On kaže da Valjeva u preliminarnoj listi nije bilo , a da mu razlozi zašto je to tako bilo nisu poznati pa i da će realizacija celog posla zavisiti od Gradske uprave Valljeva, odnosno da li će na vreme biti izdate gradjevinske i sve ostale potrebne dozvole. „Vrednost je oko 1,5 miliona evra u dinarskoj protivrednostii mislim da bi to bio jedan veliki zamajac za grad“, dodao je Ružić.

Gradonačelnik Gojković je pojasnio da se radi o projektu koji je Valjevo dobilo na poklon od grada Beograda , a da je predvidjena lokacija na padini ispod Vatrogasnog doma. „Trenutno završavamo urbanistički projekat i prikupljamo ostalu dokumentaciju“, rekao je Gojković.

S obzirom da je u protekle 4 godine Valjevo slušalo da će obdanište biti oformljeno, nakon rekonstrukcije, u objektu stare Šeste škole , a govorilo se i o nadogradnji obdaništa Bambi, Vamedia je gradonačelnika pitala , da li to znači da se od tih najava njegovih prethodnika  i odustaje? „ Znam da je postojala takva ideja , ali ipak kada smo sve sagledali mislim da je izgradnja novog obdaništa bolja opcija od adaptacije i promene namene Šeste škole. Ministar je  u razgovorima najavio i mogućnost da Valjevo postane univerzitetski centar tako da će taj objekat sačekati tadašnje potrebe, siguran sam da će tada imati bolju namenu“, odgovorio je Gojković.

„Valjevo, Kolubarski okrug pa i Mačvanski su veoma značajni i mislim da Valjevo zaslužuje da u neko dogledno vreme postane i univerziteetski centar pre svega okrenutka onom aspektu koji je ovde zastupljen ,  to je poljoprivreda , ali sigurno i oblast ekologije koja je sada postala praktično veoma važna tema. Ova inicijativa je praktično izneta od strane narodnog poslanika u Skupštini Srbije Djordja Milićevića koji dolazi iz Valjeva i ja mislim da je ta inicijativa na mestu, ali svakako ćemo to sagledati u perspektivi mogućnosti“, rekao je Ružić.

Ministar je danas obišao Akademiju strukovnih studija i Prvu osnovnu školu sa kojima su potpisani ugovori o sanaciji i opremanju, ali i poljoprivrednu školu koja je opremila novu laboratoriju. Ministar je danas posebno govorio i o IS Petnica rekavši da je namera Vlade i ministarstva da i na dalje podržavarad ove ustanove , ali i da Vlada ima plan da u Srbiji bude izgradjeno čak 11 takvih centara. Sve poslove finansiralo je ministarstvo.

7 comments on “Ružić najavio:Valjevo gradi obdanište

 1. ZARE

  Oni stalno nesto najavljuju al u Valjevu se nista ne desava, samo tone. Tako od toga nista samo prazne price

  Reply
 2. Baki

  Koje godine, decenije, pa i veka će se to dogoditi?
  Samo puste priče slušamo i tako u nedogled.

  Reply
 3. Istina

  Pa kao da neznaju da se u Valjevu broj stanovnika i dece prepolovio…Ko ce da im pravi i izdrzava decu sa platama najnizim u Evropi i sa najvecim cenama u Evropi?
  A te škole i fakultete, pa nisu napunili ni Minicevu i Jokicevu zaduzbinu, a hoce da grade nove…
  Tuga, cemer, jad, smrad i prljavstima…

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.