Gojković : Ne odustajemo od projekata, zaduživanje u službi novih radnih mesta

Grad Valjevo kreditno će se zadužiti za kupovinu nedostajućeg zemljišta u industrijskoj zoni za potrebe zainteresovanog investitora. Visina kreditnog zaduženja je 85 miliona dinara što je ujedno bio i razlog za prvi rebalans budžeta.

„Rebalansom nismo odustali ni od jedne pozicije. Cilj nam je dolazak još jednog investitora , veći obim zapošljavanja , a samim ti i podizanje kvaliteta života gradjana“, rekao je za Vamediu, komentarišući rebalans i zaduživanje, gradonačlenik Valjeva Lazar Gojković.

Gradsko veće usvojilo je odluku o kreditnom zaduživanju grada u visini od 85 miliona dinara kako bi u industrijskoj zoni bilo kupljeno još zemljišta. „Dobili smo saglasnost ministarstva finansija, a što je najvažnije grad učestvuje takodje i sredstvima iz budžeta. U postojećoj industrijskoj zoni grad poseduje par manjih parcela , Biserba je za potrebe izgradnje svojih proizvodnih pogona  zapravo uzela najveći deo postojećeg zemljišta. Naš cilj je dolazak novih investitora i još veći broj zaposlenih Valjevaca. Moram da kažem da je novi investitor birajući izmedju više gradova u Srbiji za sada odlučan da dodje u Valjevo. Odlučili smo zato da postojeću zonu proširimo upravo u delu gde grad već poseduje dve parcele . Pregovarao sam i lično sa vlasnicima parcela jer mislim da je to interes cele naše zajednice. Na ovaj način , većim upošljavanjem ostvarićemo i  veći prihod u gradskom budžetu kako bismo mogli da isfinansiramo sve što smo gradjanima najavili. Najpre više od 300 zaposlenih je značajan broj, više od 500 itekako je značajno, a blizu 1000 novozaposlenih je ozbiljno osnaživanje valjevskih porodica“, objašnjava Gojković.

On podseća da su u tom cilju doneta i nova planska dokumenta koja je Skupština usvojila na poslednjem zasedanju. „Videli ste da su odbornici podržali ovakvu strategiju razvoja, svima u ovom gradu je u interesu da što više ljudi ima materijlnu sigurnost koju svojim radom ostvaruju“, dodaje gradonačelnik.

Rebalans budžeta i izmena plana komunlane gradnje direktna su posledica kreditnog zaduženja. „Ni od čega nismo odustali. Moram da kažem da smo posle mnogo peripetija i zaista obimne dokumentacije uspeli da dodjemo do toga da je izgradnja Ulice Vuka Karadžića potpuno sigurna i izvesna u ovoj godini. Imali smo na žalost zbog epidemiološke situacije mali zastoj vezano za javne nabavke , ali evo vrlo brzo krenućemo sa radovima na gradskoj i seoskoj infrastrukturi, opredelili smo novac i za Dom za stare, radove na vodovodu i kanalizaciji, sa Republikom ćemo realizovati nekoliko projekata . U industrijskoj zoni biće nam potrebna još jedna saobraćajnica i moramo odmah da radimo na planskim dokumetima vezano za to. Vodili smo računa o svakom segmentu života , mogli ste da čujete danas na Veću da ćemo raditi više dečijih igrališta. U planu je da i sa desne strane Kolubare omogučimo igrališta za decu, završimo teren na Pećini, trim stazu.“, kaže Gojković.

Jedna od izmena koja je predvidjena rebalansom jeste i izdvajanje u visini od 10 miliona dinara na poziciji energetske efikasnosti. „Da, to je preduslov da sada konkurišemo u ministarstvu za sredstva vezana za ovaj sektor. Mi smo obećali gradjanima da ćemo učiniti sve da rešimo problem aerozagadjenja i radimo na tome na više polja. Najpre, zahvaljujući Vladi Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću , Valjevo menja energent u Toplani, radi se uveliko na tome da Krušik promeni energent, mi smo za ovu godinu opredelili sada 10 miliona dinara plus sredstva iz ministarstva koja očekujemo po konkursu , za zamenu prozora, kotlova, izradu fasada. Sve to treba da doprinese manjem aerozagadjenju u Valjevu. Gradjani znaju da ne može sve u jednoj godini da se završi, bilo bi i nerealno, ali mi ne odustajemo. Planirana je i sadnja novih stabala, ozelenjavanje.  Otvoreni smo za sve konkretne dobre predloge na ovom polju. Evo radimo na tome da jednu od gradskih parcela pretvorimo u parkovsku površinu, ali bismo je opremili tako da može biti i izletište“, najavljuje gradonačelnik Valjeva.

U izjavi za Vamediu on navodi  da je epidemiološka situacija uzela svoj danak tokom prošle i početkom ove godine. „Znate u jednom trenutku sve službe su bile desetkovane doslovce, ali evo sada se situacija polako normalizuje. Imali smo jako dugu zimu, loše vreme pa nam je proleće kao vreme za početak radova gotovo bilo neiskoristivo. Ali smo to vreme iskoristili za potrebnu dokumentaciju, planove , izradu projekata. Nadam se da će se i situacija sa korona virusom popraviti , da će se život vratiti u normalu jer nas mnogo posla čeka. Zato ponovo pozivam gradjane da se vakcinišu, u što većem broju, kako bismo imali i svoje živote i naš grad ponovo onakve kakve želimo i zaslužujemo“, zaključio je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

7 comments on “Gojković : Ne odustajemo od projekata, zaduživanje u službi novih radnih mesta

  1. Hvala ti Vucicu

    Dosta se radi u Srbiji, a i Valjevo krece konacno da prati sve to. Brze trake, fabrike, gasifikacija i sve to sto ce unaprediti grad.

    Reply
  2. Taki

    Valjda možemo da se složimo oko toga da ovaj rad zaslužuje da se razvija, da konačno imamo investicije i jednu ozbiljnu fabriku koja će zaposliti značajan broj ljudi. Rukovodstvo grada je na sebe preuzelo obavezu realizacije ozbiljnih projekata, posvećeno radi na njima. Evo, konačno je izgledno da će di sređivanja ul. Vuka Karadžića doći ove godine.

    Reply
  3. Veka

    Život ne čeka i zato je dobro što će, osim za potrebe dovođenja investitora, infrastrukturu i privredni razvoj, sredstva biti opredeljena i za igrališta, sportske objekte, gerontološki centar… Grad mora da radi u interesu svih svojih građana, a energija za to svakako postoji.

    Reply
  4. Hahaha

    Opet sps bio u pravu sa svojim amandmanima na usvajanje budzeta 🤣 Ko zna, zna….

    Reply
    1. Hehehe

      Koliko znate pokazali ste time da ste svaku firmu kojom ste upravojali ostavili u dugovima.

      Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.