Energetska efikasnost-Lokalne samouprave na potezu

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv jedinicama lokalne samouprave da se prijave za subvencionisanje energetske efikasnosti za građane, koje uključuje energetsku obnovu stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova u cilju ostvarivanja uštede energije i njenog racionalnog korišćenja, te smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte. Rok za prijavu 21.maj.

Za subvencionisanje energetske efikasnosti za ovu godinu ministarstvo je opredelilo 54 miliona dinara, sredstva će biti dodeljena lokalnim samoupravama, a zatim će građani moći da konkurišu za njih.

Kako je ranije najavljeno, ministarstvo i lokalne samouprave će pokrivati 50 odsto troškova mera energetske efikasnosti, dok će ostatak morati da obezbede građani.

Dobijena sredstva građani će moći da koriste za zamene spoljnih prozora i vrata, izolacije zidova, krova, tavanica, za zamene kotlova, ugradnju toplotnih pumpi i elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi, opremanje radijatora termostatskim ventilima, ugradnju kalorimetara i ostalih uređaja za regulaciju i merenje potrošnje toplotne energije i postavljanje efikasnih uređaja za klimatizaciju.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike rok za podnošenje prijava je 21. maj 2021. godine, a maksimalni iznos koji može biti dodeljen je 10 miliona dinara.

Ipak, lokalnim samoupravama preostaje još posla I nakon konkurisanja, a to je  kontrola prijava građana izlaskom na teren pre donošenja odluke o dodeli subvencije za energetsku efikasnost i nakon realizacije radova kao uslov za isplatu sredstava. Lokalne samouprave će raspisati dva javna poziva – jedan za kompanije koje će te poslove realizovati, a drugi, u toku jula, za građane kako bi zamenili stolariju. Građani će moći da se prijave za zamenu prozora i vrata, izolaciju na fasadama, krovovima i kotlovima i za zamenu grejnih sistema, a sredstva će biti uplaćivana preduzećima koja će izvoditi radove ili refundirana po računu.

Uprava za energetsku efikasnost, koja će biti formirana najkasnije do juna, na raspolaganju će imati fond od 15 miliona evra. Ova sredstva biće utrošena za smanjenje rasipanja energije u domaćinstvima.

Grad Valjevo će za potrebe realizacije ovog posla morati da opredeli još novca na ovoj poziciji u budžetu , a za to će , kako saznajemo u Gradskoj upravi , najverovatnije morati da bude uradjen rebalans budžeta.

Već godinama unazad u Valjevu se govorilo I o osnivanju Fonda za energetsku efikasnost iz kog bi se finansirale fasade na zgradama , ali je ovaj predlog ostajao bez realizacije , najpre jer nije mogla biti postignuta saglasnost vezana za načine uprvljanja Fondom, pa I da li je to pravno moguće I naposletku da li bi ovakvim načinom bili diskriminisani vlasnici kuća.

Stambene zgrade sada imaju stambene zajednice I svog upravnika čime je posao vezan za fasade, prozore I druge radove, pojednostavljen , a data je I mogućnost raspisivanja tendera za izvodjača kako bi se izabrala najpovoljnija ponuda. Ipak, u Valjevu nije vidljivo da su ti poslovi masovnije radjeni.  Nasuprot tome, fasade I nova stolarija vidljivi su na privatnim kućama I objektima dok stambene zgrade u Valjevu jesu šarenilo , odnosno neki su zamenili prozore, neki pak nisu , a delovi fasada sa više zgrada često prete prolaznicima.

Grad Valjevo , kao I svaka druga lokalna samouprava ima pravo da donese odluku I o bojama fasada kako bi se one uklopile u željeni ambijent. Takva odluka , gradu je uvek bila na poslednjem mestu za razmatranje. Možda zbog toga I nove zgrade koje mahnito već “niču”  izgledaju različito jedna uz drugu, odudaraju od celokupnog ambijenta  pa se stiče utisak da  je izraz “planska gradnja” ozbiljno zakazao u Valjevu.

Bilo kako bilo, rok za prijavu na konkurs ističe 21.maja, a sudeći po stepenu aerozagadjenja , logično bi bilo da Valjevo ima prednost prilikom odlučivanja o sredstvima.

3 comments on “Energetska efikasnost-Lokalne samouprave na potezu

  1. Milance

    54 miliona za 180 jedinica lokalne samouprave,cist marketing i promblem u koji uvaljuju opstine.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.