SSP: Predlozi za rešenje problema pasa lutalica u Valjevu

Nijedna vlast u Valjevu nije imala jasnu strategiju vezanu za rešavanje problema pasa lutalica u našem gradu, konstatovano je na konferenciji za novinare Stranke slobode I pravde. Iz ove stranke stižu I predlozi kojim bi se ovaj problem rešio , a istovremeno novac koji se izdvaja za naknadu štete usled ujeda pasa iskoristio za dobrobit svih gradjana.

Stefan Jakovljević predsednik IO GO SSP podseća da je u prošloj godini za nakandu usled ujeda pasa lutalica grad utrošio 300 000 evra.

“Da li se neko zapitao šta je sve u našem gradu moglo da se uradi sa tom sumom novca? Primera radi za rekonstrukciju Ulice Vuka Karadžića u budžetu grada za 2021. godinu opredeljen je iznosod 85 miliona dinara, dakle radi se o iznosu koji se za nešto više od 2 godine izdvoji za naknadu štete od ujeda pasa lutalica. Za takve vitalne projekte godinama nema dovoljno sredstava dok se, sa druge strane, novac  iz budžeta grada nemilice rasipa. Posebno treba istaći da je ovaj vid naknade štete jedna “siva zona“ jer je poslednjih godina bio predmet mnogobrojnih zloupotreba”, kaže Jakovljević.

On je naveo I da je obaveza lokalnih samouprava, shodno Zakonu o dobrobiti životinja,  da vodi brigu o njima, da obezbedi adekvatno prihvatilište, kao i da ispoštuje sve uslove koji su propisani navedenim Zakonom, a tiču se obavezne sterilizacije, vakcinacije, obezbeđivanja pregleda životinja u prihvatilištu, procesa udomljavanja, ishrane, razdvajanja bolesnih od zdravih pasa.

“ Međutim, svi smo svesni da se odredbe ovog zakona kao i drugih podzakonskih propisa apsolutno ne poštuju.Zato mi danas nemamo evidenciju koliko pasa lutalica ima na ulicama, nemamo njihove podatke niti tačan broj obeleženih pasa,njihovo udomljavanje se ne vrši organizovano već je prepušteno slučaju, a naš grad nema ni spalionicu za ugunule pse. Takođe, ne postoji evidencija o broju obavljenih sterilizacija od strane veterinarske ustanove kojoj je dodeljen ugovor za javnu nabavku, čija vrednost je 1. 400. 000, 00 dinara. Rok važenja ovog ugovora je godinu dana, a preuzete ugovorne obaveze pružaoca usluga odnose se na stručnu veterinarsku trijažu pasa na teritoriji Grada Valjeva, vakcinaciju i sterilizaciju, obeležavanje pasa, hiruške zahvate, pravljenje zapisnika i lekove. Postavićemo konkretno pitanje – šta je u periodu važenja ugovora od svega navednog ostvarno i u kojoj meri? Koliko je to pasa vakcinisano, koliko pasa je sterilisano, koliko je obavljeno hiruških zahvata u navedenom periodu od strane pružaoca usluga? Sudeći po stanju na našim ulicama, skoro ništa!”, kaže Jakovljević.

Jakovljević tvrdi I da su  smeštajni uslovi u kojima psi borave u postojećem prihvatilištu u selu Zlatarić katastrofalni:“U boksovima koji su malih dimenzija nalazi se i od 7 do 8 pasa, u pojedinim delovima objekta nema ni dnevne svetlosti, hrana koja se obezbeđuje putem javnih nabavki je najlošijeg kvaliteta i nema je dovoljno niti se ravnomerno raspodeljuje, psi se ne izvode u šetnju i postaju agresivni, što otežava proces udomljavanja. U prihvatilištu trenutno boravi preko 200 pasa, iako je projektovan kapacitet za njih 150. Fotografisanje u unutrašnjosti prihvatilišta je zabranjeno dok su posete građana dozvoljene isključivo petkom u periodu od 11 do 13 časova. Naravno, razlog svemu tome je da se prikrije pravo stanje koje je zastrašujuće jer bi se pre moglo reći da se radi o mučilištu nego prihvatilištu za životinje!”
GO Stranke slobode i pravde Valjevo na konferenciji za novinare izneo je predlog kako da se trenutno stanje I popravi. Kako kažu,  prema procenama stručnjaka, za proširenje kapaciteta postojećeg prihvatilišta za optimalan broj pasa i pravljenje većeg ograđenog ispusta za šetanje potrebno je izdvojiti oko

50. 000 evra, što je 1/6 iznosa koji se izdvoji na godišnjem nivou za naknadu štete od ujeda pasa. Proširivanjem kapaciteta prihvatilišta smanjio bi se broj pasa na ulicama što bi direktno uticalo na gradski budžet. Takođe, dodatnim ulaganjima radi poboljšanja postojećih uslova u prihvatilištu obezbedili bi se mnogo kvalitetniji uslovi za sve pse koji se tamo nađu. Sličan model rešavanja ovog problema predvidele su i zemlje u našem neposrednom okruženju, a ovo je samo jedan od primera kako bi trebalo da izgleda prihvatilište za pse, koje zadovoljava neophodne standarde.

“Na taj način, od postojećeg privatilišta bi se mogao napraviti jedan mini pseći zoo vrt, u kome bi bile omogućene svakodnevne posete građana, posebno roditelja koji nemaju uslove za držanje kućnih ljubimaca ali biželeli da odvedu svoju decu da sa druže sa psima. Na taj način bi se vršila socijalizacija pasa, pospešilo bi se i njihovo udomljavanje, dok bi svi ljubitelji pasa imali mogućnost da na samo nekoliko minuta od centra grada provode svoje vreme.Pored toga, neophodno je pooštravanje kontrole ispunjavanja ugovornih obaveza iz ugovora za javne nabavke veterinarskih usluga. U slučaju neispunjenja ugovornih obaveza od strane pružaoca usluga, svakako je predviđena i mogućnost naručioca da raskine ugovor zbog neispunjenja i da se pokrene novi postupak javne nabavke bez odlaganja. Kada je reč o sterilizacijama pasa, pružalac usluga iz navedenog ugovora ima predviđenu obavezu da steriliše i vakciniše sve pse koji se nađu u prihvatilištu. Pored toga, kroz različite vrste akcija i podsticaja neophodno je i podizanje svestigrađana o značaju ovog postupka sa ciljem da se što veći broj vlasnika pasa odluči za sterilizaciju”, konstatovao je Jakovljević.

Shodno ovom planu, bila bi uvedena javna evidencija I prezentacija svih ne vlasničkih pasa na sajtu, kako bi se poboljšalo njihovo udomljavanje. Građani bi jednostavnim pristupom sajtu pihvatilišta mogli videti slike svih pasa, kao i podatke o rasi, polu, starosti i tako bi na vrlo jednostavani lak način mogli da izvrše izbor psa koga žele da udome. Važeći zakon propisuje I obaveze za vlasnike pasa , a Jakovljević kaže da su za sprovodjenje zakona nadležni inspekcijski organi koji u našem gradu ne rade svoj posao.

Novčana sredstva koja bi se prikupila u budžetu od novčanih kazni, mogla bi se preusmeriti u održavanje čistoće na gradskim ulicama, za obezbeđivanje hrane i poboljšanja uslova u prihvatilištu za pse ili bilo koju drugu svrhu od lokalnog značaja. Zbog ponašanja neodgovornih pojedinaca kao i nemara gradskih organa i odgovorni vlasnici pasa trpe svakodnevne kritike kako na društevnim mrežama tako i na gradskim ulicama, ni krivi ni dužni. Jedan od predoga ove stranke je I izgradnja mini parkova za pse kakav u Valjevu trenutno nemamo.

“Sigurni smo da bi sprovođenjem u delo našeg programa, gradske ulice bile čistije, bezbednost građana mnogo veća,dok bi novac iz gradskog budžeta bio usmeren na konkretne potrebe građana, a psima bi se obezbedili mnogo humaniji uslovi koje zaslužuju. Grad bez pasa lutalica ne znači grad bez pasa već bez pasa koji su odbačeni i nezbrinuti,a to je odgovornost svih nas ali i ogledalo naše civilizacijske zrelosti!”, poručio je Stefan Jakovljević.

16 comments on “SSP: Predlozi za rešenje problema pasa lutalica u Valjevu

  1. Stanka Čekić

    Drago mi je da je ovaj dečko zamenio advokata Ivkovića. Dobro je da su ga sklonili, cenzurisano.

    Reply
  2. RASULO MOZGA

    Umijte se ladnom vodom, pogledajte koju temu vi plasirate, a koju opoziciona Narodna stranka. Rasulo potpuno u redovima SSP.

    Reply
  3. Valjevac

    Sasvim korektan plan, ali ne treba zaboraviti da zivimo medju vandalima. Od tog parka verovatno kroz par dana ne bi bilo nista, porusli bi ga za cas.

    Reply
    1. Ne zaboravimo Gajica

      Ne dirajte Gajica. Gajic je ustedeo gradu velike pare i dobro se zna da je on najbolji za to kerece pitanje.

      Reply
  4. Slobodan

    U ovom pokusaju od stranke se cesce menja predsednik odbora, nego sto carape menjaju. Na kraju nece ostati niko da bude predsednik.

    Reply
  5. Napravi I ode

    Kakav gubitak što je Ivković oteran. On vam je samo bio teret. Mora da nauči da su sva deca ista.

    Reply
  6. Ahahhaa

    Da li vi citate botovi ili prepisujete jednin od drugih ja sam ovde procitao predsednik IO a ne Gradskog odbora. 😁😁😁

    Reply
    1. Molim lepo

      Ovako su prosli put najavili i Ivkovica, isto. Otvorite tekst sa njim i pogledajte.

      Reply
  7. Andrija

    Imamo mi pametnijim stvarima da se pozabavimo u ovom gradu, sledeći put se bar spremite sa nekom ozbiljnijom temom, nemojte ispadati kao program za decu, hehe
    Vi ste raspad…tuga

    Reply
  8. Drvo

    Sa ovakvom opozicijom, srusicemo Vucica za 1000 godina. Kakve lutalice, bele knjige, kakvi bakraci, crni oblaci nad Srbijom a vi hocete da se bavite šinterajom!!!

    Reply
  9. Zoran

    Jakovljević veze blage nema o psima ni o ukupnoj situaciji i zbrinjavanju pasa. Tako da sve ovo napisano je čisto trabunjanje koje mu neko poturio pod nos. Veze sa problematikom nemaju

    Reply
  10. Istina

    Леп је предлог и на светском нивоу.
    Све се може када се хоће. Али, мислим да смо ми испуштено друштво које тоне све дубље и дубље деценијама, а поготову задњих 9 година. Не кажем да је све непоправљиво, али морате окупити више младих људи да се све мења на боље, или бришите из ове проклете авлије. Ви сте млад, поштен и паметан човек и штета би била да Ваше друштвене идеје касније прерастају у лични интерес као што је случаја са скоро свим политичарима.
    Само да додам да нам је највећи проблем нерад свих структура инспекцијских служби, као и оних које толеришу да власници опасних паса исте шетају без поводца и корпи. Ти пси љубимци својих власника су много пута нанели тешке повреде нашим недужним суграђанима, опасније него пси луталице…

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.