Počinje isplata trećeg paketa pomoći

Naredne  nedelje  počeće isplata trećeg državnog paketa pomoći. Svakom zaposlenom 45 000 dinara, penzioneri 110 evra, nezaposleni 60 evra , a svakom prijavljenom gradjaninu 60 evra.

Već 8. aprila počeće isplata jednog dela pomoći zaposlenima. Ova pomoć biće isplaćivana u tri navrata , odnosno tri meseca, a u pitanju je polovina minimalne zagarantovane zarade. Takođe, krajem aprila počinje prijava građana za direktnu novčanu pomoć u iznosu od 60 evra, koja će biti isplaćena u dve rate, u maju i novembru. Penzionerima sleduje i dodatnih 50 evra, dok će svi nezaposleni koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje dobiti još 60 evra u junu.

 Pravo na minimalac nemaju lica angažovana po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima, kao ni ostala lica koja su angažovana van radnog odnosa. U ovoj grupi najčešće su sezonci, radnici po ugovoru o delu. Takođe, jedan od glavnih uslova za dobijanje državne pomoći je da firme u roku od tri meseca nakon poslednjeg isplaćenog minimalca ne smeju da otpuste više od 10 odsto radnika. Značajno je i da oni koji uzmu pomoć nemaju pravo isplate dividendi.

Takodje u ovom mesecu počinjei prijavljivanje gradjana za direktna davanja. Prijava počinje 28. aprila, a svi punoletni građani, njih 6,1 milion dobiće kroz novi paket po 60 evra. Isplata će ići u dve rate, prva u maju 2021. a druga u novembru. Ko se prijavi za prvih 30 evra, automatski će dobiti i drugih 30 evra. Nije potrebno dva puta se prijavljivati, a procedura će biti ista kao i prošle godine kada je država davala po 100 evra.

Penzioneri će dobiti i dodatnih 50 evra, dakle ukupno 110 evra, a svi nezaposleni koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) u junu mogu očekivati i dodatnih 60 evra. To znači da svima koji su na birou sleduje ukupno 120 evra pomoći od države.

Ko napuni 18 godina između maja i novembra – ne može da se prijavi za ovu pomoć. Penzioneri ne treba da se prijavljuju, kao ni korisnici socijalne pomoći, jer će oni automatski dobiti novac.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.