Od danas rade bašte kafića i restorana

Vlada Srbije sinoć je saopštila pojašnjenje I uslove vezane za nove relaksirane, odnosno korigovane protivepidemijske mere.

Vlada Srbije, uz napomenu da svi objekti i ustanove kojima je rad dozvoljen imaju jedinstveno dozvoljeno radno vreme od 6 do 22 časa je I precizirala da je ugostiteljskim objektima sa baštom od ovog jutra  dozvoljen rad isključivo na otvorenom, uz poštovanje svih epidemioloških mera, koje između ostalog, podrazumevaju najviše petoro ljudi za istim stolom, uz obavezan razmak od dva metra između stolova. Epidemiolog Predrag Kon je posebno ranije u toku dana, pojasnio da se pomenutih dva metra odnosi na razmak od gostiju za stolom , a ne na središte stola.

Olakšanje za ugostitelje ne znači I olakšanje za muzičare jer je I dalje zabranjena  živa muzika u baštama.

Kafići i restorani i dalje mogu da na šalteru prodaju hranu i pića bez obzira na to da li imaju ili nemaju baštu, dok dostava ostaje dozvoljena 24 sata dnevno sedam dana u nedelji. Još ostaju zatvoreni tržni centri, kao i kafići i restorani koji nemaju baštu. Nošenje maski je obavezno.

I dalje je na snazi mera da svi objekti moraju da obezbede poštovanje mere od minimum devet kvadratnih metara po osobi ili posetiocu. Izuzetak su fitnes klubovi, spa-centri, teretane i slično, gde mora biti obezbeđeno 16 kvadratnih metara po osobi.

Pojašnjenje je dato I u vezi ukupno prisutnog broja osoba u objektu stavom da se I zaposleni računaju.  Apoteke, benzinske pumpe, laboratorije, ordinacije, veterinarske ambulantne i slično mogu raditi non-stop svakog dana, kao i do sada.

Vlada Srbije napominje da će od ovog jutra  biti pojačan inspekcijski nadzor poštovanja svih epidemioloških mera na teritorije cele Srbije.

Gradjani Valjeva za vreme lepog vremena I sami su koristili bašte restorana I kafića donoseći piće I kafu sa sobom. U gradu se u medjuvremenu pojavio I modifikovan kombi koji metodom šalterske prodaje izmedju ostalog  nudi I kafu za poneti.

Meteorolozi za danas najavljuju maksimalnu dnevnu temperaturu do 12 stepeni, ali bez padavina. Hoće li tek 12 stepeni biti prepreka za sedenje u bašti ostaje da se vidi.

3 comments on “Od danas rade bašte kafića i restorana

  1. Trut

    Ene, dzabalebarosi dočekali. Koliko radim imam vremena da se odmorim samo kada spavam.

    Reply
  2. Jecko

    Koliko ima zarazenih u Valjevu, nikada vise na dnevnom nivou. Moramo vise obracati paznju na to a ne na kafice

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.