Krajem godine počinju radovi na deponiji Kalenić

Ministarka ekologije i zaštite životne sredine najavila za ovu godinu početak radova na izgradnji regionalne depnije Kalenić. Rok za završetak , kako kaže, nije preciziran. Valjevska deponija već deceniju na izmaku mogućnosti korišćenja, a naredne nedleje počinje podela 2000 kanti za 1000 domaćinstava u Valjevu u okviru projekta recikliranja otpada.

„Imali smo sastanak sa JKP i regionalnim preduzećem koje će upravljati deponijom i do kraja godine će poeti radovi na regionalnoj deponiji . To se radi u osam regiona u Srbiji , ali Kalenić koji obuhvata 15 opštna jedan je od najspremnijih po pairologiji i dokumentaciji. Koristićemo sredstva iz kredita i to je veoma značajan projekat za Valjevo, ali krenuli smo intenzivno da radimo u Valjevu, suočili smo se sa višedecenijskim problemima sa kojima se niko ranije nije hvatao u koštac i mislim da ćemo uskoro imati prve rezultate“, rekla je ministarka Irena Vujović.

Ova najava mogla bi biti konačno prvi ozbiljniji pomak u realizaciji ovog projekta koji traje već 17 godina. A svake godine kada se usvaja izveštaj o poslovanju preduzeća Eko Tamnava koje je zaduženo za deponiju Kalenić može se čuti da se radi na prikuljanju dokumentacije. Grad Valjevo sa najvećim udelom u ovom projektu pored još 14 opština godišnje izdvaja do 5 miliona dinara za ovaj projekat. Za to vreme vidljiv efekat bilo je zapošljavanje novih radnika u Eko Tamnavu i dva ili tri  tendera za projektovanje godišnje . Poslednja najava o mogućem početku rada bila je vezana za 2024 godinu .

Vamedia je pitanje o datumu završetka regionalnog centra postavila i ministarki Vujović, koja je odgovorila:

„ Ono što je sada najvažnije za nas , baš zato što se godinama priča o tome da smo mi sada u najozbiljnijim pregovorima i ne samo pregovorima nego kreće realizacija izgradnje regionalnog centra Kalenić. Mi ćemo do kraja 2021. godine , pripkupiti svu potrenu dokumentaciju, sprovesti javnu nabavku i početi radove . To radimo u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj čiji konsultanti intenzivno rade na dokumentaciji. Kada sve prkupimo i počnemo radove znaćemo i precizne rokove za završetak radova , a s obzirom da pričamo o osam projekata u Srbiji to zavisi i od broja opština koje gravitiraju ka tim centrima pa je negde potrebna godina, negde dve ili tri godine. I sve radimo po najmodernijim evropskim standardima“.

Na valjevsku deponiju dnevno stiže do 100 kubika otpada , a ostaje otvoreno pitanje sanacije valjevske deponije po početku rada Kalenića. Koliko je poznato Vlada Francuske je svojevremeno poklonila gradu projekat sanacije , ali je pitanje da li je projekat u novim uslovima uopšte primenjiv , s obzirom da se deponija od tada do danas uvećala i proširila. Takodje, mala je verovatnoća da  bi grad Valjevo iz svog budžeta mogao da radi sanaciju već će za to najverovatnije biti potrebna pomoć države.

JKP Vidrak naredne nedelje započeće podelu 2000 kanti za 1000 domaćinstava u Valjevu u okviru projekta recikliranja otpada. Kante će biti obeležene posebnim nalepnicama za suvu i vlažnu frakciju, a izdjubravanje će se vršiti sa dva kamiona , smećarem i jednim običnim kamionom.

Recikliranje otpada preduslov je za korišćenje deponije Kalenić , s obzirom da se time za Kalenić odvoze manje količine otpada što utiče na broj kamiona koji će dnevno odvoziti otpad čime se smanjuje i cena izdjubravanja za gradjane.

2 comments on “Krajem godine počinju radovi na deponiji Kalenić

  1. super flush royal

    Aprilililiiiiiiiiiii !!! Koliko godina unazad radovi pocinju krajem te godine? SNS ne prestaje da zamajava i zasmejava narod.

    Reply
  2. Taki

    Problemu otpada treba posvetiti dosta vremena i resursa. Previše novca gubimo time što otpad ne recikliramo. Dok se taj sistem ne podigne na noge i dok ne počne da sam sebe isplaćuje, zahteva punu posvećenost i lokalnih i državnih vlasti.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.