Blagovesti sa snegom

Danas su Blagovesti , a narodno verovanje je  da se na Blagovesti završava zima. Ove godine Blagovesti su osvanule pod snegom.Meteorolozi kažu da nas lepo prolećno vreme očekuje od petka.

Prema svetom pismu, Blagovesti su dan kada se Bogorodici javio arhangel Gavrilo i rekao joj da je posredstvom Svetog duha u blagoslovenom stanju i da će roditi sina.Blagovesti spadaju u red Bogorodičnih praznika, nepokretan je praznik i crveno slovo.

Ovo jutro osvanulo je sa snežnim pokrivačem, čak i u nižim predelima. Više snega se očekuje u zapadnim i centralnim predelima, dok se snežni pokrivač ne očekuje u većem delu Vojvodine i Timočke krajine. Tokom prepodnevnih sati prestanak padavina, tako da će se sneg brzo otopiti u nižim predelima, ali će se zadržati u brdsko-planinskim krajevima. Maksimalne dnevne temperature od 6°C do 9°C. Vetar slab do umeren, sredinom dana pojačan, severozapadni.
Hladno vreme se zadržava i u četvrtak uz pojavu jutarnjeg mraza u većini mesta. Tokom dana promenljivo oblačno uz sunčane intervale, ali i uz mogućnost pljuskove kiše, susnežice i krupe, uglavnom u severnoj polovini zemlje u popodnevnim satima. Temperatura i vetar bez bitnije promene u odnosu na sredu.
U petak će nakon hladnog i mraznog jutra tokom dana doći do značajnog porasta temperature, pa seu većini mesta očekuje 13-15°C sredinom dana. Za dane vikenda još toplije uz temperature preko 20°C u svim mestima. Duvaće slab do umeren jugoistočni vetar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.