Sastanak predstavnika Sektora za vanredne situacije

U Valjevu je danas održan sastanak  predstavnika MUP-a, Sektora za vanredne situacije sa komandantima i načelnicima štabova za vanredne situacije Kolubarskog upravnog okruga.

Na pomenutom sastanku u Gradskoj upravi razgovaralo se o izazovima i mogućnostima odgovora na vanredne situacije. Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković kaže da se Valjevo do sada susretalo sa mnogim od tih izazova.

„Živimo u takvim vremenima da je jako važno da budemo  spremni i dobro organizovani na svim državnim nivoima. Današnji sastanak je jako važan i da KO pokaže da imamo kvalitetne ljude koji mogu da odgovore na svaku situaciju. Iskreno se nadam da Valjevo više nikada neće imati potrebu da reaguje u vanrednim situacijama. Podsetiću da je u godinama iza nas bilo svega, od današnje borbe sa korona virusom preko poplava, zemljotresa, požara, snegova, ekoloških incidenata pa do bombardovanja. Ljudi koji vode ovaj sektor ulivaju mi sigirnost da smo spremni da odgovorimo svim mogućim problemima“, rekao je Gojković.

Bojan Jocić

Državni sekretar Bojan Jocić, novinarima je rekao da je Valjevo deveti grad po redu u kom se održava ovakav sastanak. „Po nalogu Komandanta Štaba za vanredne situacije i ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina ovo je deveti okrug koji obilazimo i gde održavamo sastanke sa ciljem preventivnog delovanja kako bismo na vreme sprečili i zaštitili kako materijalnu štetu tako i uticaje na stanovništvo. Ideja je da se kroz ove razgovore definišu neuralgične tačke . Bolje je sprečiti nego lečiti i zato nam je cilj da učinimo sve kako bi sprečili neželjene pojave bilo kakvih katastrofa“, rekao je Jocić.

Luka Čaušić

 V.d.pomoćnika ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić danas je rekao da su u ministarstvu jako zadovoljni što se prvi put sa velikim entuzijazmom i kapacitetom ulazi u odbrambene aktivnosti od svih nepogoda. „KO ima čime da se pohvali, zaista dosta toga je uradjeno u poslednji nekoliko godina. Ja sam ovde bio nažalost i 2014. godine kada su bile one katastrofalne poplave, ali nije samo poplava rizik. Ovo su sastanci koji definišu problematične tačke i definišu šta možemo da uradimo, obićićemo svaki okrug u Srbiji i da vidimo kako rizike da smanjimo na najmanju moguću meru“, rekao je Čaušić.

Goran Puzović

Na sve ono što je uradjeno proteklih godina naročito na polju odbrane od poplave podsetio je  Goran Puzović, direktor JVP „Srbijavode“:“Uradjeno je mnogo toga počev od brane Stubo Rovni , korita reke Kolubare i godinama se izdvajanja države za sektor voda povećavaju. Uradili smo dosta i na regulisanju Obnice i Jablanice. Jako je važan sistem komunikacije izmedju dva nivoa samouprave i Štaba i da kada se pojavi crveni ili žuti alarm podiže se sistem da bi predupredili sve one štete koje mogu nastati“.

Puzović je rekao da izvesno u Valjevu preostaje da se urede i korita vodotokova II reda, kako bi moguća šteta bila što manja.

1 comment on “Sastanak predstavnika Sektora za vanredne situacije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.