Osmi mart obeležavanje u uslovima epidemije

Dan žena – 8.mart , ove godine izgledaće potpuno drugačije zbog zabrane okupljanja za više od pet osoba i činjenice da ugostiteljski objekti rade skraćeno radno vreme. Ipak za pokazivanje pažnje korona virus ne mora biti uticajan.

Ranijih godina već danima unapred u valjevskim kafanama i restoranima rezervisala su se mesta kako bi se proslavio Dan žena. Ove godine toga nema ili bar proslava neće biti u večernjim satima. Kako su okupljanja zabranjena proslave bi trebalo da izostanu i u privatnoj režiji .

Proslave će se tako uglavnom svesti na obeležavanje praznika i možda koji cvet. Unutar pojedinih preduzeća za poklon damama pobrinuće se uglavnom sindikati.

Ipak, postoje i oni koji praznik ne obeležavaju i ne pridaju mu važnost . A najveću važnost pridaće mu najmladji koji će svojim mamama prirediti bar čestitku.

Dok deca smatraju ovaj praznik , praznikom svojih majki i na njega imaju najnežniji pogled, surovi podaci pokazuju da su u 2020. godini čak 22 žene ubijene kao posledica nasilja . Užasavajuće zvuče činjenice da je sedam žena ubijeno je nožem, pet sekirom, tri pištoljem, tri su prebijene do smrti, jedna je ubijena automatskom puškom, jedna aktiviranjem bombe, dok su dve žene ubijene na druge načine.

Što se našeg grada tiče u toku ove godine pokrenut je SOS telefon za sve žrtve nasilja , a kada je u pitanju položaj žena u odnosu na prethodni saziv može se konstatovati da se pored činjenice da se u Skupštini nalazi zakonski obavezan minimum žena , sada je žena predsednica Skupštine Snežana Rakić,  a takodje I sekretar Skupštine je žena, Branka Rosić.

U Gradskom veću je jedna žena , Dragana Terzić, dok su načelnici odeljenja u Gradskoj upravi uglavnom žene. Medju direktorima preduzeća je jedna žena, Ksenija Badem direktor JKP Vidrak. U ustanovama je pak situacija potpuno drugačija pa su žene direktorke Muzeja , Jelena Nikolič, Zavoda za zaštitu spomenika Ksenija Stevanović, Biblioteke Violeta Milošević, Arhiva Bojana Savčić, Studija Trnavac Mirjana Bojić. Direktor Centra za socijalni rad je Katarina Milićević, Doma zdravlja Branka Antić, Zavoda za javno zdravlje Marija Gavrilović.

U odnosu na prethodni saziv promenio se I evidentno stav prema ženama koje su , naročito novinarke , u prethodne 4 godine , bile satanizovane . Uvrede su bile javne , a kretale su se od “matorih nerotkinja” do “luda I kurvi”.  Za ove javne uvrede nikada niko nije odgovarao.

Žene su očito primećene u Valjevu , ali na žalost u samom društvu I dalje su one prve kada se govori o žrtvama nasilja, manje plaćenim radnim mestima, statusu vlasništva , dok su na selu gotovo neprimetne.

Kako god da odlučite da danas obeležite praznik ili ga ignorišete to neće promeniti činjenicu da je praznik tu, baš danas 8. marta .

Drage dame, srećan Vam praznik!

* Klara Cetkin (1857—1933)-Cetkinova se borila za prava žena od 1889, a predlog je javno iznela tog avgusta u narodnoj kući, danas poznatoj kao Ungdomshuset. Prvo obeležavanje dana bilo je 18. marta 1911. u Austriji, Nemačkoj,Švajcarskoj i Danskoj, dok su ga obeležile mnoge demonstracije uz feministkinje širom Evrope. Ovaj praznik je prihvaćen u svim socijalističkim zemljama nakon što je Aleksandra Kolontaj ubedila Lenjina da ovaj praznik prihvati kao državni. Tu praksu je preuzela i posleratna SSSR i njene saveznice (uključujući i SFRJ). Kao međunarodni dan žena, osmi mart (po prvi put tačno određeni datum), prihvaćen je 1917. godine. Ujedinjene nacije su od 1975. godine, koju su proglasile za Međunarodnu godinu žena i službeno počele obeležavati Međunarodni dan žena. U međuvremenu su uvedene institucije kao što su trudničko bolovanje, ograničenje rada žena u trećoj (noćnoj) smeni, ista plata za isti rad, pravo glasa i mnoge druge. Obično se proslavlja darivanjem žena cvećem

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.