Lokalni odgovor: Svaki dan opasan po zdravlje

Organizacija Lokalni odgovor u izveštaju zaprethodnu nedelju navodi:

U drugoj nedelji marta vazduh u Valjevu je svaki dan bio opasan po zdravlje. Šest dana je ocenjen indeksom „zagađen“. A u petak “jako zagađen”. Od početka 2021. godine ukupno je bilo 64 dana sa zagađenim vazduhom.

Najviše prekoračenje graničnih vrednosti PM10 čestica dostignuto je u petak 12.3.2021. kada je prosečne dnevna koncentracija iznosila 138.73 μg/m3. Najviša satna koncentracija suspendovanih PM10 čestica za proteklu nedelju zabeležena je u petak 12.3..2021. u 19 časova i iznosila 202.79 μg/m3 . Suspendovane čestice PM2,5 dostigle su najvišu satnu koncentraciju istog dana u vrednosti od 195.02 μg/m3 u 19 sati.

 Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe; članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. U petak je zbog visokih koncentracija zagađujućih materija vazduh predstavljao vanrednu zdravstvenu opasnost za sve stanovnike Valjeva.

 Ni jedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu).

Od ukupno 11 medijskih organizacija koje deluju na teritoriji grada Valjeva 5 su svojim čitaocima i gledaocima omogućili informaciju o stanju kvaliteta vazduha u realnom vremenu. Zbog posete ministarke životne sredine Mionici povećano interesovanje medija za aerozagađenje. Valjevo, po rečima ministarke-u razmatranju. U Mionici-završeno.

Valjevke i Valjevci svojim potpisima podržali narodnu inicijativu “Potpiši-Prodiši” za zabranu prodaje sirovog lignita. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u zemlji akcija odložena do daljeg.

Ovaj izveštaj je nastao u okviru relizacije akcije „Aero Alarm“ koju sprovodi organizacija „Lokalni odgovor“ iz Valjeva

1 comment on “Lokalni odgovor: Svaki dan opasan po zdravlje

  1. Istina

    I šta dalje???
    Samo pravite nekakve organizacije i ništa… Čemu toliko pokreta, organizacija, partija…?
    Nem apredloga, nema pritiska na vlast da se hitno preduzmu mere. Samo konstatujete stvarno stanje i išta više. Smučilo mi se više od toga!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.