Krizni štab još jednom o pooštravanju mera

Protivepidemiološke mere će biti pooštrene , najavila je premijerka Ana Brnabić , ali nije navela u kom obliku.

Dok je medicinski deo Kriznog štaba izneo jasan stav da je Srbiji sada u odbrani od korona virusa neophodno pooštravanje mera u trajanju do 14 dana, konačnu reč ipak danas će  dati Krizni štab u celosti.

Predsednica Vlade  Srbije , Ana Brnabić, navela je  da je izvesno da će mere biti pooštrene, ali da još nije odlučeno koje.Tokom protekla dva vikenda na snazi su bile mere koje su podrazumevale da je rad dozvoljen samo prehrambenim prodavnicama, apotekama I benzinskim pumpama.

U Valjevu su ove mere bile sporadično kršene, a kako je vreme ovog vikenda bilo lepo u samom gradu je zapažen neuobičajen slučaj da su uglavnom mladji Valjevci ipak sedeli u baštama kafića I restorana iako oni nisu radili . Mladi su tako praktično iskoristili mogućnost mobilijara koji je stajao napolju dok su kafu ili pak piće obezbedjivali, kako kažu, na pumpama ili u trgovinama.

Istovremeno na društvenim mrežama moglo se zapaziti da su Valjevci imali stav da žurke treba dozvoliti,  kletvama I psovkama  oglašavali su se antivakcinaši, a bilo je vidljivo da I pored činjenice da je u Valjevu trenutno više od 5 000 ljudi bolesno, 188 umrlo , postoje oni koji tvrde da virus ne postoji. Porodice lica koja su preminula od posledica korona virusa u takvim raspravama ne učestvuju, a broj umrlica u listu Napred se iz nedelje u nedelju povećava. Situacija sa pandemijom korona virusa pored činjenice da broj obolelih poslednjih dana raste, izvesno stvara I odredjeni psihološki pritisak s obzirom da se koliko juče navršilo tačno godinu dana od zvaničnog proglašenja epidemije na teritoriji Srbije, a za tih godinu dana udarne vesti bile su vezane upravo za ovu temu. Strah od moguće zaraze , smrti, na trenutke je pobedjivao strah od gubitka posla. Nacionalni mediji poslednjih dana komentarišući godišnjicu epidemije poseban prostor davali su I psiholozima I psihijatrima koji su ukazivali na loše efekte konstantne izloženosti stresu po zdravlje stanovnika. 

Od tzv zatvaranja, pored ugostitelja koji su počev od marta prošle godine najviše bili zatvarani, strahuju I ostali privrednici , ukratko ,svi oni u privatnom sektoru.

Vlada Srbije najavila je u februaru nove mere pomoći ćija će isplata početi u aprilu , a prvenstveno se radi o  paketu pomoći koji  podrazumeva isplatu tri puta po pola minimalca za zaposlene, sektorsku pomoć, isplatu 60 evra punoletnim građanima, 50 evra penzionerima i nove kredite iz garantne šeme za privredu.

Pooštrene mere nas očekuju danas, bar je tako najavljeno, ali , ako je verovati izjavama koje su se mogle čuti do sada policijski čas nije opcija o kojoj se razmšlja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.