Irena Vujović: Mionica primer energetske efikasnosti

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, obišla je toplanu u Mionici, prvu u Srbiji koja u potpunosti radi na biomasu. Ministarka Vujović u Mionicu je došla pred realizaciju treće faze projekta – priključenja domaćinstava na potpuno ekološki sistem grejanja. Ona je tokom posete sa predsednikom opštine Mionica Bobanom Jankovićem razgovarala o benefitima korišćenja biomase i mogućnostima korišćenja iskustava iz Mionice u drugim opštinama.

Janković je informisao ministarku da je Mionica smanjila troškove grejanja s 23 na devet miliona dinara, po grejnoj sezoni, a da je emisiju štetnih gasova svela na nulu.

– Izuzetno sam zadovoljna onim što sam videla u Mionici. To je primer koji treba da slede i druge lokalne samouprave. Obnovljivi izvori energije predstavljaju energetsku budućnost, a ujedno obezbeđuju i visok stepen zaštite prirodne sredine. A biomasa može predstavljati ozbiljan ekonomski i energetski kapacitet. Vlada Srbije je maksimalno posvećena ekološkim procesima. I u budućnosti ćemo sve više insistirati na upotrebi obnovljivih izvora energije – rekla je ministarka Vujović.

Gradska toplana na biomasu počela je sa radom krajem 2019. godine, a do sada su kroz realizaciju prve dve faze projekta priključene javne ustanove, kao i nekoliko stambenih objekata. Poslednja odnosno treća faza, koja se nalazi u procesu sporovođenja, podrazumeva povezivanje i ostalih domaćinstava.

– Mionca se nalazi u srcu Srbije. Našim građanima priroda znači život. I zato će Mioničani biti prvi građani Srbije koji će imati 100 odsto ekološko grejanje. Zdrava životna sredina je jedan od najvažnijih strateških ciljeva naše opštine. Na konferenciji o klimatskom promenama, održanoj u Hajdelbergu 2019. godine zaključeno je da lokalne samouprave moraju biti nosioci aktivnosti koje omogućavaju uspostavljanje sistema očuvanja i zaštite životne sredine. I mi, uz podršku Vlade Srbije predano radimo na tome – izjavio je Janković.

Mionica je prva u Srbiji izgradila i pustila u pogon ovakvu vrstu toplane gde je emisija štetnih gasova jednaka nuli zbog goriva koje se koristi. Smanjena je koncentracija aerozagađenja, a  značajno poboljšan kvalitet vazduha što Mionicu čini jednom od najodrživijih opština, kada je reč o zaštiti životne sredine.

8 comments on “Irena Vujović: Mionica primer energetske efikasnosti

 1. sin anarhije

  HA HA HA , ovo je ona nepismena ministrica koja je citajuci napisan tekst pogresila 20 puta , nije umela da izgovori rec eksproprijacija , pa krenula da se smeje sama sebi , pomesala reci kod mesta Becej i Beocin a za Kovin rekla kovid , smejao sam se pola sata gledajuci je na jutjubu , eeee Srbijo medju sljivama . i okupirana sa sns radikalskom posasti …

  Reply
 2. sin anarhije

  Mozda je Mionica primer energetske efikasnosti , a ti si sestro primer zive gluposti na dve noge , zivo me zanima kako li si stigla do te pozicije ….

  Reply
 3. КУКУ ЛЕЛЕ

  ХАХАХАХА ЗНА ЛИ ОНА ДАЛ’ ЈЕ ДОШЛА ИЛИ ПОШЛА? НЕ МЕША СЕ У ПОСАО, ЗНАЈУ ЉУДИ ДА РАДЕ!!!

  Reply
 4. Haha

  Jao botovi gde ste sada? Zasto sada ne pisete, cekate direktivu mozda? Pa da, volite nepismene starlete…ovakvih kod vas ko pleve…

  Reply
 5. Dražen

  Dobro urađeno, tako bi trebalo u svim jedinicama lokalne samouprave.
  Vi što samo maliciozno kritikujete obratite pažnju na ono što se radi, a ne na lapsuse.
  RES NON VERBA, ako znate šta je to

  Reply
  1. Mima

   Dražene, jedno je kad čovek napravi lapsus zbog umora, dekoncentrisanosti i sl. a drugo kad se vidi kroz svaku izgovorenu reč, pročitan tekst, kroz ponašanje, da je osoba totalno neobrazovana, bez manira i kulture!

   Reply
 6. Pera

  Mionica je malo mesto i od svog budžeta sigorno ne bi ništa izgradila od ovog što su dosad izgradili.
  Sve pare dobijaju od Republike preko tzv.Projekata koje im rade ovi iz BG a zna se i ko odobrava Projekte.
  Slika preslikana sa Uba.
  Valjevo i kad bi konkurisalo na 100 Projekata, ne bi dobilo ništa. Takvo je danas stanje ???
  Verovatno je i ovaj iz Mionice kumić Vođi a dovoljno je i da bude kumić sa ovim lu……rom sa Uba.

  Reply
 7. Mod

  Irena je kuvala kafe u stranci i izgleda da ih je bas zaduzila. Godinama pokusavaju da je uguraju bilo gde. Bila je kandidat za gradonacelnika Bg. Potice iz porodice cuvenog Save Kovacevica. Imali smo sofera keramicara a evo i kafe kuvarice.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.