Aero Alarm:Četvrta nedelja marta – vazduh opasan po zdravlje

U četvrtoj nedelji marta vazduh u Valjevu je tokom četiri dana bio opasan po zdravlje. utorak, sreda, četvrtak i subota su ocenjeni indeksom „zagađen“. Od početka 2021. godine ukupno je bilo 70 dana sazagađenim vazduhom po podacima državne mreže zu automatski monitoring kvalitet vazduha. Najviše prekoračenje graničnih vrednosti PM10 čestica dostignuto je u četvrtak 25.3.2021. kada je prosečne dnevna koncentracija iznosila 84.41 µg/m3 . Najviša satna koncentracija suspendovanih PM10 čestica za proteklu nedelju zabeležena je istog dana u 20 časova i iznosila 228.03 µg/m3 . Suspendovane čestice PM2,5 dostigle su najvišu satnu koncentraciju takođe u četvrtak 25.3.2021. u vrednosti od 145.92 µg/m3 u 20 časova.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je tokom četiri svako mogao osetiti zdravstvene tegobe; članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice..

Ni jedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu).

Od ukupno 11 medijskih organizacija koje deluju na teritoriji grada Valjeva 5 su svojim čitaocima i gledaocima omogućili informaciju o stanju kvaliteta vazduha u realnom vremenu.

 Ministarstvo za zaštitu životne sredine odobrilo Valjevu projekat za preruređenje kotlarnice gradske toplane u vrednosti od 80 miliona dinara.

Ovaj izveštaj je nastao u okviru relizacije akcije „Aero Alarm“ koju sprovodi organizacija „Lokalni odgovor“ iz Valjeva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.