17. online Tribina „Valjevski gimnazijalci“: Tamara Jokić

Gost tribine je muzička umetnica – TAMARA JOKIĆ.
Razgovor vodi: Ivan Pantić , tribina će se održati u četvrtak, 11.03.2021. godine u 19 časova.

Linkovi za praćenje tribine su:

zoom meeting:     https://us02web.zoom.us/j/83134757418?pwd=aDNuVzNTZzRDanZBZCtpYWZJK0NMZz09

youtube stream:   https://youtu.be/CD1PNjktJ80

Tamara Jokić – Od muzike do jezika i od književnosti do pevanja. 

Tamara je rođena 1990. godine u Valjevu, gde je kroz muzičku školu, Valjevsku gimnaziju i male lokalne festivale negovala svoje pevanje u raznim oblicima. Prvi javni nastup imala je sa 6 godina, a sa 14 godina je prvi put počela da peva fado muziku, što ju je približilo Iberijskom poluostrvu kao geografskom podneblju i Portugalu kao jednoj svojevrsnoj kulturi.

Preko muzike dolazi do studija portugalskog i španskog jezika koje će studirati u Srbiji i Španiji, a diplomirati na Filološkom fakultetu u Beogradu. Nakon završenih master studija u Beogradu, prijavljuje se za audiciju Berkle muzički koledž i dobija stipendiju za četvorogodišnji studijski program u Bostonu. Studije pevanja na Berkliju počinje u januaru 2017. godine.

Osim vokalnim izvođenjem, Tamara se bavi i muzičkim istraživanjem raznih geografskih prostora. Od Španije i Portugala, severa Afrike, Balkana i Bliskog istoka, ona dolazi do svog izraza koji podrazumeva muzičko nasleđe svih ovih kultura. U melodije i u tekstove ovih kompozicija, utkane su priče više generacija najrazličitijih naroda koji na kraju krajeva vrlo često pevaju i pripovedaju o istim stvarima: prošlost, budućnost, preci, naslednici, ljubav, spokoj, rat, mir, ljudskost. Sve ono što život čini onakvim kakvim jeste, bez cenzure. A Tamara ih predstavlja na njihovim autohtonim jezicima kao što su španski, portugalski, srpski, hebrejski, ladino, itd.

Pored negovanja tradicionalnih muzičkih oblika, Tamara piše i svoju muziku koja je obojena balkanskim i mediteranskim sentimentom.

Tamara je svojim skorašnjim projektom ,,Svet u Sobi’’, koji predstavlja seriju koncerata mediteranske i balkanske muzike, predstavila ovaj geografski i umetnički prostor u Beogradu i Valjevu u julu 2017. godine, a u Bostonu u novembru 2017.

Godine 2018. I 2019. Tamara nastavlja svoju karijeru u internacionalnim prostorima i nastupa u Madridu, Mariboru, Ljubljani, Bostonu, Njujorku, Beogradu, Valjevu… U martu 2020. nastupa u jednoj od najprestižnijih dvorana na svetu, u Karnegi Holu u Njujorku. U oktobru 2020. pridružuje se čuvenom Sony Music Entertainment-u iz Portugala, za koji će i izdati svoj prvi album 2021. 

1 comment on “17. online Tribina „Valjevski gimnazijalci“: Tamara Jokić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.