Akcija “Potpiši-Prodiši” od danas na Gradskom trgu

Akcija prikupljanja potpisa za zabranu korišćenja sirovog lignita počinje danas, 11. marta i traje  sve do nedelje 14. marta 2021. na Gradskom trgu. Aktivisti udruženja „iRevolucija“, „Lokalni odgovor“ i „Odbor za ljudska prava“ će postaviti štand za prikupljanje potpisa u periodu od 12 do 17 časova u četvrtak i petak. U subotu i nedelju štand će biti otvoren od 12 do 13 časova.

Iz pomenutih udruženja pozivaju sve punoletne Valjevke i Valjevce da budu aktivni i da koriste svoje pravo na narodnu inicijativu koje garantuje Ustav Republike Srbije. Inicijativa treba da podstakne Narodnu Skupštinu Republike Srbije u Beogradu da usvoji Zakon o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti vazduha kojim će biti zabranjena prodaja sirovog lignita, ogrevnog materijala najslabijeg kategorije, koji je najznačajniji izvor zagađenja vazduha u Valjevu i u Srbiji.

„Mi, građanke i građani Valjeva, treba da budemo solidarni sa žiteljima drugih gradova u Srbiji i da zajednički prikupimo 30 hiljada potpisa građana da bi narodna inicijativa bila punovažna. Naši potpisi za izmenu Zakona o zaštiti vazduha treba da spasu najmanje 15 hiljada života koji se svake godine prerano ugase zbog aerozagađenja. Potpis svakog od nas može sačuvati jedan ljudski život“, navodi se u pozivu.

Narodnu inicijativu za zabranu prodaje sirovog lignita pokrenulo je udruženje „Srbija u pokretu“ a pored Valjeva, sprovodi se i u Novom Sadu, Zrenjaninu, Pančevu, Beogradu, Smederevu, Kragujevcu, Čačku, boru, Užicu i Nišu.

2 comments on “Akcija “Potpiši-Prodiši” od danas na Gradskom trgu

    1. hiram

      Zagovarali bojkot izbora na svim nivoima, a sad traze od gradjana potpis da bi se o nekoj temi raspravljalo u republickom parlamentu? Aman rodjaci. Ili ja imam problem sa dedukcijom ili vi sa doslednoscu?

      Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.