Za vikend moguće pooštravanje epidemioloških mera

Krizni štab Srbije nije doneo nove mere, ali izmene postojećeg režima protivepidemioloških mera najavljuje već za vikend. Novim merama prvenstveno će biti obuhvaćena skijališta.

Nakon sednice Kriznog štaba za nacionalne medije epidemiolog Predrag Kon rekao je da na toj sednici nisu donate nove odluke I mere . Ipak, kako je rekao, stav Štaba je jedinstven da se mere moraju pooštriti.

On je naveo da je konstatovano da su mesta odakle se prenosi infekcija ski centri i zimovališta, odakle se ljudi vraćaju sa dokazanom infekcijom, koja se dalje prenosi, pri čemu su kao glavna mesta zaražavanja uočeni restorani i kafići, dok same ski staze to svakako nisu.

Mere o kojima će biti raspravljano odnosiće se na sva mesta gde postoji žarište i mogućnost prenosa, rekao je Kon, upozorivši na to da se epidemijska situacija i dalje pogoršava i da je neophodno maksimalno pojačati kontrolu.

Kako se moglo čuti, nadzor nad školama će biti pojačan, a na sednici se razgovaralo I o skraćenju radnog vremena tokom vikenda.

Kada je reč o skraćenju radnog vremena, Kon je preneo da je bilo različitih mišljenja o tome i da za sada, u naredna dva dana, nema promena.

Prema njegovim rečima, skraćenje radnog vremena podrazumevalo bi i radno vreme tokom vikenda, što se odnosi prvenstveno na zimovališta i druga žarišta.

“Sat, dva zaista ne rešava pitanje. Pitanje je poštovanja mera koje je, očigledno, vrlo teško dostići. Najvažnije je da se vakcinacija nastavi jer će podizanje nivoa zaštićenosti stanovništva dati rezultate”, rekao  je Kon.

Prema njegovim rečima, medicinski deo Kriznog štaba najradije bi zatvorio sve na pet dana, odnosno sproveo totalno zaključavanje, ali to nije moguće sprovesti, preneli su nacionalni mediji.

4 comments on “Za vikend moguće pooštravanje epidemioloških mera

  1. Meteorolog

    Kakva skijališta,već odavno nema snega,šta će im zabraniti šetanje po stazi

    Reply
  2. Nikola

    @Meteorolog, nema snega u Valjevu, ali u ski centrima ima snega 🙂 Pa Divčibare i dalje rade. Ali svejedno, ne razumem poentu zatvaranje ski centra, kada zarazu prenose oni koji poziraju i sede ceo dan po kafićina pored staze, Zatvorite lepo restorane i kafiće, a ostavite ljude da skijaju na svežem vazduhu, nikoga ne ugrožavaju time!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.