Dom učenika u Hotelu Narcis

Tragom informacije da bi u Valjevu mogao zaživeti Učenički dom , Vamedia saznaje da je resorno ministarstvo tu obavezu poverilo Poljoprivrednoj školi, a u prostoru hotela Narcis.

Ideja o učeničkom domu u Valjevu nije nova i najpre ju je promovisao tadašnji Pokret za Valjevo , a najveći zagovornik bio je tadašnji direktor Bolnice dr Ilija Tripković koji je predlagao da rešenje za Učenički dom bude u samačkom hotelu Jablanica, a sam Dom trebao je po istom predlogu, da bude podrška Višoj medicinskoj školi koja je pregovarana u Beogradu. Ipak od ove ideje i predloga nije bilo ništa , a svoj Dom učenika oformila je Poljoprivredna škola i to u prostoru svoje škole.

Po novim odlukama samački hotel Jablanica postaće Obrazovni centar, a Učenički dom biće smešten u prostoru hotela Narcis. 

Izgradnja hotela Beli narcis (današnji hotel Narcis) započeta je 1963. godine, a hotel je završen i otvoren 1965. Godine I poslovao je u sistemu DUTP “Sloga”. “Sloga ” je u toku 2006. godine privatizovana, postala je otvoreno akcionarsko društvo. Kako se može videti I u ugovoru o kupovini iznos na koji je ovo nekada društveno preduzeće procenjeno I prodato bio je 470 miliona dinara ili u to vreme 5,8 miliona evra.  Imajući u vidu da su većinski vlasnici braća Vidoje i Vlajko Vujić, od 2006. godine, SLOGA je postala deo tima Kompanije Vujić Valjevo, a samim tim u njihovom vlasništvu našao se I  hotel Narcis . Hotel raspolaže sa 130 ležajeva, a  nakon preuzimanja je I renoviran.  Ipak dugovi I neizmirenje obaveza, iako je potvrdjen UPPR za ovo preduzeće, uzeli su svoj danak.

U junu prošle godine (2020) ministar prosvete Mladen Šarčević formirao je Komisiju koja je imala za cilj preuzimanje imovine (nepokretnosti) , a na osnovu prethodno potpisanog Ugovora izmedju Direkcije za imovinu, Nove Agrobanke u stečaju I HTD Sloga . Preuzimanje nepokretnosti izvršeno je na osnovu Ugovora o izmirenju medjusobnih obaveza izmedju pomenutih strana, odnosno na osnovu namirivanja neizmirenog duga prema državi od strane  vlasnika.  U ovoj komisiji koja je brojala 7 članova nalazili su se predstavnici Direkcije za imovinu , dva predstavnika ministarstva, dok su HTD Sloga zastupali Saša Brajović I Vladislav Vujić. Medju članovima komisije bio je I direktor Poljoprivredne škole sa Domom učenika u Valjevu Milan Gajić. 

Odlukom tadašnjeg ministra prosvete Mladena Šarčevića hotelu Narcis opredeljena je namena Učeničkog doma, a ceo posao poveren je upravo Poljoprivrednoj školi u Valjevu.

Da li će I kada ova namera biti realizovana ostaje da se vidi , s obzirom da je jasno da Poljoprivredna škola nema finansijske  kapacitete za upodobljavanje hotela za novu namenu. Nezvanična saznanja svedoče o tome da vezano za sam hotel postoje  I odredjeni urbanistički problem koje je neophodno rešiti. U tom slučaju svoj doprinos bi mogao dati grad Valjevo. Ostaće naravno, otvoreno pitanje, ako postoje nerešeni problem vezani za dozvole iz domena urbanizma kako je hotel u jednom periodu radio?

Ipak, vesti o ovom preuzimanju imovine pa I samom opredeljivanju hotela za novu namenu nije bilo mnogo u pethodnom periodu. Jedino pominjanje ovog hotela tokom prošle godine bilo je vezano za april mesec I odluku Štaba za vanredne situacije da u ovom hotelu bude smeštena kovid bolnica. Do realizacije ovog rešenja, na sreću, nije došlo , a medju pitanjima koja se nameću jeste jedno za koje smo zatražili odgovor: Tadašnji gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović gostujući na Vujić televiziji najavio je dobročinstvo u ustupanju hotela za potrebe kovid bolnice, ali da li je hotel već tada bio vlasništvo Direkcije za imovinu Republike Srbije ? 

6 comments on “Dom učenika u Hotelu Narcis

  1. Revizor

    Umesto da plaća poreze, Vujić vrši trampu svojih nekretnina po naduvanim cenama.

    Reply
  2. Komsija Milan

    Mi iz centra grada možemo da se selimo. Od urlanja buke već ne može da se živi. Samo nam je još Ivo falilo. A porez na imovinu plaćamo za ekstra A zonu . Šta imamo od toga a živimo u centru?

    Reply
  3. Hiram

    Podosta nakaradna logika. Ilija Tripković se zalagao za pravljenje Učeničkog doma i Više medicinske škole u hotelu Jablanica, jer su se Jablanica nalazi u neposrednoj blizini Opšte bolnice i sve je to imalo nekog smisla.
    Ovo što se sada predlaže je problematično iz više razloga.
    U hotelu Jablanica se pravi nekakav Obrazovni centar sa veoma nejasnim obrisima i načinom rada. Da bi se zgrada hotela Jablanica osposobila za takvo nešto potrebno je dosta novca. Potrebno je celu unutrašnjost hotela promeniti kako bi se od hotelskih soba dobio prostor za učionice i kabinete. Zar nije bilo logičnije tu smestiti Učenički dom, a taj Obrazovni centar smestiti u staru zgradu VI škole? Ako se taj Obrazovni centar u svom radu već naslanja na Tehničku školu, stara zgrada VI škole je daleko logičnije rešenje, jer je daleko bliža. Mnogo manje novca bi bilo potrebno potrošiti za prilagođavanje objekata svojoj novoj nameni. Stara VI škola je već koncipirana kao obrazovna institucija i ima učionice.

    Reply
  4. Pera

    Pošto li kupi – preuze Država hotel Narcis od samoukog zidara (sašo sa neke planinčine) Vidoja Vujića. ???
    Pa od para nas građana !!!
    Verovatno je bila cena ko i za staru železničku stanicu ?
    Baš divota !!! 🙂
    I treba vas sendvičare………….. !!! Ovi koji imaju i malo pameti, uglavnom ćute ???

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.