Obeležavanje Dana državnosti

Povodom Dana državnosti, danas će gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković i predstavnici Vojske Srbije u Valjevu položiti cveće na spomenik Proti Mateji Nenadoviću u centru Valjeva,  u 11 časova.

Potom će gradonačelnik obići novu postavku i Narodnom muzeju u Valjevu, posvećenu Drugom svetskom ratu, koja će tog dana biti otvorena za posete.

Dan državnosti je praznik, kojim se obeležava početak Prvog srpskog ustanka kojim je počelo oslobađanje našeg naroda od turske vladavine.  Na Sretenje 1804. je održan zbor u Orašcu, a na ovaj dan je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije – Sretenjski ustav. Ovaj datum je najbitniji datum u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije.

Pored toga što je Dan državnosti, on je i Dan ustavnosti Srbije, kao i dan sećanja na početak Srpske revolucije. Dan državnosti Srbije se slavio do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut, da bi u Srbiji ponovo počeo da se slavi od 2002. godine.

Povodom obeležavanja Sretenja – Dana državnosti Republike Srbije, službe Gradske uprave Valjeva neće raditi u ponedeljak 15. i u utorak  16. februara 2021.godine. Prvi radni dan je sreda  17. februar 2021.godine.

O PROTI MATEJI NENADOVIĆU

Prota Mateja Nenadović je rođen 26. februara 1777. u Brankovini. Bio je vojvoda u Prvom srpskom ustanku, ali i osnivač i predsednik Praviteljstvujuščeg sovjeta, što je prva srpska Vlada. Potom je kao diplomata uspostavljao prve kontakte sa stranim državama i silama tog vremena- Rusijom i Turskom.

Prota Mateja je nakon Seče knezova, Ilije Birčanina i njegovog oca Alekse Nenadovića, sa stricem Jakovom pokrenu Prvi srpski ustanak u valjevskoj i šabačkoj nahiji.

Pored ratničkog i političkog značaja, ostavio je traga i kao pisac, a njegovi „Memoari“ su dragocen dokument tog vremena.

Svoju buntovnu prirodu je osim u Prvom srpskom ustanku iskazao i u više navrata u periodima vladavine kneza Miloša i kneza Mihaila, kada je zbog neslaganja sa njihovim načinom vladavine, najpre bio penzionisan, a potom i morao da napusti Srbiju.

Dolaskom Aleksandra Karađorđevića, postao je državni savetnik. Umro je u Valjevu 11. decembra 1854. godine.

Spomenik koji se nalazi kod Privrednog suda u Valjevu je delo akademskog vajara Mila Jevtića.

6 comments on “Obeležavanje Dana državnosti

 1. Tek sam ustao, pošao il ne pošao

  Izgleda da je gradonacelnik pomešao lekove ili mu se po običaju spava. Zašto obilazi postavku vezanu za drugi svetski rat, kada je Dan državnosti vezan za početak prvog srpskog ustanka? Malo zainteresovanosti za istoriju i bolja lična informisanost. Ne treba da izgleda kao mačak u tuđim čizmama, koga vodaju od tezge do tezge i gde promumla po koju. Ma dajte, stvarno… A sad botovi rokajte ovaj iskreni komentar.

  Reply
 2. sin anarhije

  I sam sam buntovan, ali nema zainteresovanih za ustanak , svi su se ucaurili sa valjevskuh 40 hiljada mesecno …

  Reply
 3. мр Предраг М.Вулетић

  На данашњи дан на Сретење Господње,пре 217 година подигнут је Први српски устанак као одговор на сечу кнезова од стране Турака у Ваљеву на мосту преко реке Колубаре.Тда је посечен Подгорски кнез Илија Бирчанин и Тамнавски Алекса Ненадовић, док је Колубарски кнез Никола Грбовић будући стар и болестан, не слутећи шта ће бити послао у Ваљево свога сина Милована,који није посечен-јер тада још није био кнез.моја бака,очева мајка,Милева,девојачко Грбовић је директан потомак кнеза Николе.Кнез Никола је умро 1806 године а кнежевску титулу је понео Милован који је после битке на Соколу доносе кући у Мратишић,где умире 1808 године.После смрти Милована, кнежину преутима његов млађи брат Радован, он наставља војевање до краја Првог али и током Другог српског устанка (борбе на Љубићи, Пожаревцу,Дунљу…)да би му по успостављању мира Обреновићи одузели кнежевство.Није случајно што је на данашњи дан старац Симеон Богопримац,срео Господа нашег Исуса Христа и то Српска Православна Црква слави као један од 12 најважнијих празника и устанак против турске тираније над српским народом.Срећан нам Дан државности наше Отаџбине Србије.

  Reply
 4. građanin

  Slavimo ustanak protiv Turaka pod vođstvom Karađorđa, a pljujemo negove potomke,jel tako magistre Vuletiću?

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.