Korak napred u edukaciji osoba sa invaliditetom

Katarina Arsić, defektolog Društva za cerebralnu paralizu Valjevo: Veoma smo zahvalni kompaniji Mozzart na donaciji interaktivne table koja će nam mnogo koristiti u razvoju veština i sposobnosti naših korisnika.

Otvaranjem „Kluba osoba sa invaliditetom“ 2009. godine u Valjevu, stvoreni su uslovi da osetljive grupe još više budu uključene u aktivnosti lokalne zajednice. Društvo za cerebralnu paralizu iz ovog grada već duži niz godina organizuje brojne radionice: informatička, glumačka, jezička, kreativna, psihosocijalna, zatim tribine i edukacije, kao i sportske susrete u cilji promene svakodnevnice i bogatijeg životnog iskustva osoba sa invaliditetom. Podršku su dobili i od kompanije Mozzart, koja im je donirala interaktivnu tablu sa projektorom.

Ovo udruženje građana postoji od 1980. godine, a na području Valjeva i okoline okuplja približno 200 članova. Pruža dve usluge u sistemu socijalne zaštite: Lični pratilac deteta i Klub osoba sa invaliditetom.

  • U okviru Kluba organizuju se različite radionice u skladu sa interesovanjima korisnika, kroz koje osobe sa invaliditetom stiču nova znanja i razvijaju različite veštine, a pored toga kvalitetno provode svoje slobodno vreme. Aktivnosti se uglavnom održavaju u našim prostorijama, ali se trudimo da ih imamo i u samoj lokalnoj zajednici, da podstičemo uključivanje naših korisnika u što veći broj kulturnih, sportskih, rekreativnih i zabavnih sadržaja – kaže Katarina Arsić, defektolog i stručni saradnik u ovom Društvu.

Do sada je organizovan veliki broj izložbi kreativnih radova, fotografija nastalih na ovim radionicama, premijera pozorišnih predstava…

  •  Na taj način smo negovali praksu da se prikazujemo zajednici našim uspesima, kojima smo davali prednost u odnosu na teškoće sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju na tom putu. Korak napred nije samo naziv našeg Kluba već i moto kojim se vodimo. Veoma smo zahvalni kompaniji Mozzart na donaciji interaktivne table, koja je obradovala sve naše korisnike, a posebno one najmlađe. Ona će nam omogućiti da svaku radionicu i aktivnost obogatimo upotrebom modernih tehnologija, kao i da koristimo samu tablu u razvoju vizuelne percepcije, vizuo-motorne koordinacije, fine motorike i drugim sadržajima koji podstiču razvoj veština i sposobnosti korisnika – zaključila je Katarina Arsić.

Predstavnici kompanije Mozzart su nedavno u Valjevu posetili i Centar za autizam, gde su donirali paketiće najmlađima, a novom akcijom nastavljena je kontinuirana podrška osetljivim grupama i njihovoj inkluziji u društvu.

1 comment on “Korak napred u edukaciji osoba sa invaliditetom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.