Svetosavska akademija preko jutjub kanala Valjevske gimnazije

Usled aktuelne epidemiološke situacije, koja predviđa izbegavanje masovnih okupljanja, tradicionalna Svetosavska akademija ove godine neće biti izvedena na velikoj sceni Centra za kulturu.

Imacon Color Scanner

 Video zapis premijerno je prikazan u navečerje praznika na jutjub kanalu Valjevske gimnazije i Radija Istočnik, a potom će biti emitovan na lokalnim televizijama. Program akademije sastoji se od duhovnih kompozicija i tekstova o Svetom Savi, čiji su autori najistaknutiji propovednici Svetosavlja: Sveti Vladika Nikolaj, Prepodobni Otac Justin, dr Lazar Milin i dr. Besedu u čast praznika kazuje dr Rastko Jović, vanredni profesor na Katedri za kanonsko pravo Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Autori akademiji su nastavnik sociologije Nada Kovačević i nastavnik muzičke kulture Vladimir Janković. Program izvode članovi Sociološke sekcije i drugi učenici Valjevske gimnazije. Organizaciju i ove godine potpisuju Valjevska gimnazija i Eparhija valjevska.

U valjevskim školama danas neće biti uobičajenih proslava školske slave kao što je to bio slučaj prethodnih godina.

Školska slava Sveti Sava ove godine se tek obeležava u školama dok velike priredbe I uobičjeni recital zbog korona virusa I trenutne epidemiološke situacije izostaju. Sami djaci nastavu pohadjaju kombinovanim modelom u školi I onlajn. Shodno zabrani okupljanja u gradu će izostati standardne I uobičajene Svetosavske akademije.

Sveti Sava bio je srpski princ, monah, iguman manastira Studenice, književnik, diplomata i prvi arhiepiskop autokefalne Srpske pravoslavne crkve. Rođen je oko 1175.godine kao Rastko Nemanjić, najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, i brat Vukana i Stefana Prvovenčanog. 

Sava je ostavio više pisanih dela. Zato je bio jednan od značajnijih pisaca i pravnika iz srednjeg veka kod Srba. Njegova najznačajnija pisana dela su Žitije Svetog Simeona, Karejski tipik, Hilandarski tipik i Studenički tipik, kao i Zakonopravilo.

Zajedno sa ocem Sv Simeonom obnovio je manastir Hilandar.

U povratku iz Jerusalima prolazio je kroz Bugarsku i tu je preminuo 14. januara 1236. godine, a bio je sahranjen u tadašnjoj bugarskoj prestonici Trnovu. Nakon toga njegove mošti prenete su u manastir Mileševu sve dok ih Sinan-paša nije odatle oteo, odneo u Beograd i spalio ih na brdu Vračar 27. aprila 1594. Posle oslobođenja od Turaka na Vračaru je podignut hram posvećen Svetom Savi, u znak sećanja i zahvalnosti za sve ono što je Sveti Sava uradio za svoj narod i crkvu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.