Aero Alarm: Vazduh 4 dana zagadjen

U izveštaju za prethodnu nedelju udruženje Lokalni odgovor o stepenu zagadjenosti navodi sledeće: „U protekloj sedmici vazduh u Valjevu je četiri dana bio zagađen. Jedan dan indeks kvaliteta vazduha je imao ocenu „zagađen“ a tri dana „izuzetno zagađen“. Jedan dan je ocenjen ocenom „prihvatljiv“. Dva dana vikenda vazduha je imao indeks kvaliteta „dobar“.

 Najviša koncentracija suspendovanih PM10 čestica za proteklu nedelju zabeležena je u sredu 20.1.2021. u 12 časova i iznosila 395.21µg/m3 . Suspendovane čestice PM2,5 dostigle su najvišu koncentraciju istog dana u 10časova što je iznosilo329.06µg/m3 .

 Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvenetegobe; članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. U utorak, sredu i četvrtak kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduhje predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike.

 Ni jedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti oopasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenjeuticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektorza vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu).

 Izuzetna zagađenost vazduha u Valjevu u protekloj nedelji pobudila je pažnju novinara. O aerozagađenju u Valjevu su izveštavali nacionalni mediji: RTS, Nova S, Večernje Novosti, Blic i portal Luftika. Priloge o problemu aerozagađenja objavile su televizije Marš i Valjevo Plus, kao i portali Kolubarske i Vamedia. Od ukupno 10 medijskih organizacija koje deluju na teritoriji gradaValjeva 4 su svojim čitaocima i gledaocima omogućili informaciju o stanju kvaliteta vazduha urealnom vremenu .“

Ovaj izveštaj je nastao u okviru relizacije akcije „Aero Alarm“ koju sprovodi organizacija „Lokalni odgovor“ iz Valjeva.

4 comments on “Aero Alarm: Vazduh 4 dana zagadjen

 1. Istina

  I šta dalje???
  Godinama fotkamo, gledamo slike, objavljujemo tekstove i ništa.
  Narod trpi i ćuti. Da organizujemo neki protest pritiska na vlast da konačno preduzme mere, okupilo bi se maksimalno tridesetak ljudi…
  Grad i država koji nestaju u đubretu i smradu sa najvećom klasnom razlikom u Evropi, to smo mi.

  Reply
 2. Ambilife

  E pa ja nisam htela da cekam da vlast nesto preduzme, vec sam lepo kupila fotokataliticki preciscivac vazduha koji preciscava vazduh i od ppm i od duvanskog dima.Imam malu bebu u kuci i hocu da udise cist vazduh od malena barem u svom domu.

  Reply
  1. Lana

   Ja sam kupila još u januaru prošle godine ruski prečišćivač vazduha i to nas je spaslo i od prašine i od alergena i od zagađenja. odavno sam digla ruke od toga da će vlast da poradi nešto po pitanju zagađenja. Ko god živi u zemlji SRbiji odavno je shvatio da ako želiš nešto moraš uzeti stvar u svoje ruke.

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.