Оbeležena stogodišnjica smrti Vojvode Živojina Mišića

Na dan Svetog Jovana 1921. godine sa životne scene je sišao jedan od najvećih sinova koje je Srbija ikad iznedrila, vojvoda Živojin Mišić. Povodom stogodišnjice njegove smrti opština Mionica je u petak u prisustvu predstavnika Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve i drugih gostiju priredila svečanost u Kulturnom centru, odajući počast svom najslavnijem sugrađaninu.

Prisutnima se u svojstvu domaćina najpre obratio predsednik opštine Mionica Boban Janković: 

– Vojnička slava vojvode Živojina Mišića je obišla ceo svet, a u divovskoj borbi srpskog naroda za slobodu vojvodi Mišiću zasluženo pripada jedno od najistaknutijih mesta. Mišić je dobro poznavao svoju zemlju, svoj narod, ćud i karakter srpskog vojnika.Danas se Mionica obavezuje da će se sećanje na njegovu najveću pobedu negovati u „Kući Kolubarske bitke“, modernom muzeju za čuvanje istorijskog amaneta-rekao je predsednik opštine Mionica Boban Janković.

Program je nastavljen dramskim prikazom „Hrabro srce Struganika“ po motivima iz knjige vojvode Mišića „Moje uspomene“ u kojem su učestvovali valjevski glumci Ljubomir Bube Marković i Maja Lukić u ulogama Živojina i Anđelije Mišić, mladi mionički dramski umetnici Ivan Milutinović i Lazar Živanović, etno grupa „Mione“ i plesni par RMP-a iz Lazarevca.

A.K.

1 comment on “Оbeležena stogodišnjica smrti Vojvode Živojina Mišića

  1. Valjevac

    Valjevo je položilo vence na spomenik vojvodi u Valjevu i održalo pomen,i na spomen ploču kojom je obeleženo mesto streljanja njegovog sina Aleksandra,Valjevo ne zaboravlja svoje junake

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.