Gde odlaze otpadne vode iz apartmana na Divčibarama?

Sa prvim ozbiljnijim snegom na Divčibarama se od gužvi gotovo nije moglo kretati bar onim centralnim delom. Po saznanjima Vamedie grad Valjevo moraće u dogledno vreme da promeni neke postojeće odluke  s obzirom da sneg nije zaustavio gradnju na ovoj planini. Da li nam preti ekološka katastrofa?

Interesovanje investitora za gradnju na Divčibarama je u punom jeku I zahtevi za dozvole neprestano pristižu . Medju zahtevima nedavno se, kako Vamedia saznaje , našao I zahtev za izgradnju betonske baze . Isti izvori navode da takva dozvola nije izdata , a razlog je kako navodi izvor Vamedie, činjenica da bi takvo jedno postrojenje narušilo postojeći ekosistem.

Dozvole za gradnju shodno postojećim uslovima ipak se izdaju. Jedan od problematičnih uslova jeste mogućnost gradnje bez praktično priključka na kanalizacionu mrežu već se otpadne vode mogu regulisati septičkim jamama.

To u praksi znači da se dozvola može izdati investitoru za gradnju I do 100 apartmana , a da bi ispod zgrade morala biti uradjena septička jama. Logično da u jeku sezone kada su apartmani puni i septičke jame brže se pune. Pa ko ih prazni?

U Valjevu, a Divčibare pripadaju najvećim delom Valjevu, za ovaj posao zadužen je JKP Vidrak. U ovom preduzeću potvrdjuju da imaju samo jednu cisternu. “To je cisterna od 7 kubika jako je stara I mi ovih dana upravo tražimo način da dobijemo sradstva, da konkurišemo I prema ministarstvu da nabavimo još jednu. Mi u principu održavamo sa tom cisternom sve što je potrebno u gradu I nemamo kapacitete za Divčibare. Takodje mi imamo samo jednog vozača te cisterne. Grad trenutno traži I način da se problem o kom govorimo reši”, kaže Ksenija Badem direktor Vidraka.

Valjevski Vodovod poseduje takodje  samo jednu potisno-usisinu cisternu staru 14 godina , kapaciteta 7 kubika . Ova cisterna koristi se za otpušavanje slivnika, šahti I produvavanje cevi prilikom otklanjanja nastalih zastoja. U Vodovodu kažu da su u ovom mesecu u nekoliko navrata po pozivu odlazili I na Divčibare. “Mi imamo samo tu jednu cisternu I zaista je neophodna nova jer smo na popravku postojeće prošle godine potrošili million dinara. Nova cisterna traži sredstva njena je cena oko 250 000 evra I to je jedan od naših predloga gradu kad su u pitanju ulaganja u mehanizaciju”, objašnjava direktor Vodovoda Ivan Filipović.

Dakle, sa postojećim stanjem stvari valjevska javna preduzeća ne mogu rešiti problem. Isti izvori navode da se brojne septičke jame ispod objekata grade kao prelivne kako bi upravno bilo izbegnuta potreba za pražnjenjem. Ali, gde se prelivaju ove prljave vode? I koliko se dugo mogu prelivati, a  da ne izazovu ozbiljne probleme?

Grad Valjevo trenutno je završio projektne zadatke za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda I dva kanalizaciona kraka  kako bi mogle biti raspisane javne nabavke za projektovanje. Ipak dok se ovaj posao ne završi grad će morati da nadje način da promeni postojeće odluke I na drugi način definiše uslove izgradnje na Divčibarama. Takva izmena shodno zainteresovanosti investitora mora biti doneta u što kraćem roku jer će lepo vreme ponovo pokrenuti radne mašine.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković govoreći za Vamediu o Divčibarama kaže da bi I država tu mogla da pomogne . “Postoji Radna grupa Vlade Srbije za proglašenje turističkog prostora I mislim da je to jako bitno jer bi se u tom slučaju doneo I master plan koji bi apsolutno regulisao gradnju na Divčibarama. Veliki je to  potencijal Valjeva I planinski potencijal Srbije , videli ste I sami kolika je posećenost bila  prošle godine Dobra je vest da je država odlučila da ulaže u Divčibare”, kaže Gojković I dodaje: “Ponovo ćemo pokušati da konkurišemo za sve u vezi kanalizacione mreže I postrojenja za prečišćavanje na Divčibarama”.

Ukoliko država zaista podržava razvoj ovog planinskog centra, jasno je da je upravo ona sada na potezu !

15 comments on “Gde odlaze otpadne vode iz apartmana na Divčibarama?

  1. sin anarhije

    Kakva drzava, kakav grad , kakva kanalizacija …. jednu cisternu za fekalije imaju ,u Valjevu, a on odmah prica o potencijalima turizma na Maljenu , stvarno smesno ….

    Reply
  2. Srboljub

    Kako bi bilo tretirati te cisterne kao investicija. Obaveza ciscenje septickih jama u nekom periodu ( 6 meseci, godina, dve) a za komercijalne objekte prema proracunu. Koliki kapacitet septicke jame treba da bude prema broju odvoda (slavina, tuseva I toaleta) I u kom periodu treba da se prazni. Uz to dodati deo na gradjevinske takse ( izgradnja i prosirenje) od kojih bi se finansirala izgradnja kanalizacije i preciscavanja a takodje nabavka cisterni i odrzavanje. Nije neki komplikovan racun. Prestsnite da placete, kukate i trazite. Uzmite stvari u svoje ruke za dobrobit pravog razvoja Divcibara i ocuvanja te eko-sredine.

    Reply
  3. Hiram

    Bar bi ovo vozilo moglo da otplati samo sebe. Kupiti novo vozilo. Pooštriti kontrolu septičkih jama i naterati neodgovorne ljude da vode računa o zajedničkoj životnoj sredini. To će dovesti do povećanja broja zahteva za korišćenje ovog vozila i samim tim doneti novac za njegovo otplaćivanje. Naravno, u isto vreme raditi na izgradnji kanalizacione mreže, jer jedino ona uz postrojenje za preradu otpadnih voda zaista i rešava ovaj problem.

    Reply
    1. Miloš Marjanović

      dobar predlog. samo da ne bude kumovske i burazerske procene čišćenja

      Reply
  4. Miloš Marjanović

    mislim da idu u neku od rečica po imenu Kamenica, da li Crna, Bela, nisam siguran tačno

    Reply
  5. Skijaš

    Zato je uništen biser Divčibara kanjon reke Kamenice i sama Kamenica,nekada puna rakova i krkuša,sada nema ni žaba uz nesnosan smrad,čudno je da na novoj stazi ima restoran gde posetioci sede i jedu na terasi,a samo 50 tsk metara odatle uliva se kanalizacija, nekada najlepše mesto Ovčiji vir,gde su Valjevci dolazili na izlet,deca se kupala a žene prale veš.Najvrći promašaj je izgradnja nove ski staze,koja je prosečna u prirodnom rezervatu 3km x 100m,30 ha borove šume za 800m staze.Aferim i još mnogo toga

    Reply
  6. Inspektor

    Septičke jame su po definiciji objekti koji ne mogu primiti tečnost sa strane i iz kojih tečnost ne može nekontrolisano izlaziti. Preliv ne postoji i nije dozvoljen. Nije dozvoljeno ni priključenje objekata na nefukcionalnu kan.mrežu što se sad gore dešava.

    Reply
  7. Љиљана Тасић

    Grad Valhevo ceka i uzda se u Republiku, a u medjuvremenu izdaje dozvole i na Divcibara se zida besomucno, te ce se , ako se ovako nastsvi, unistiti cistota i lepota Divcibara! Kako sam vec vise od 30 godina u aktivnoj setnji na Divcibarama, sve vise sam zabrinuta. Stoga, predlazem “moratorijum” na dozvole za gradnju, dok se kanalizacija i itpadne vide ne rese! Poz Lj Tasic

    Reply
  8. slobodnium

    otpadne vode idu pravo u Kamenicu. Davno ke postojalo postrojenje za preradu otpadnih voda koje je radilo samo par dana a kasnije rashodovano razgrabljeno. Objekat su prisvojili divcibareskiresort. Napravljen je novi plan za objekat kod usca calackog potoka u kamenicu ali to sada opez smeta pogodite kome, divcibareskiresortu jet bi im pomrsilo planove biznis

    Reply
  9. Godža

    Na Divčibarama nema domaćina, iz godine u godinu planinu urušavaju raznorazni izvodjači radova i investitori. Ovde boljitka nažalost neće biti, otišlo je to na drugu stranu profit, zarada i što je najžalosnije došli su ljudi koji ne vole prirodu.

    Reply
  10. Živojin

    A živa? Oni sipaju živu i nema brige. A u Valjevu i okolnim mestima nasmejana deca piju vodu.

    Reply
  11. Jelena

    Postrojenje za preciscavanje otpadne vode je postojalo Pregazili ga temelji za dno staze. Ko je to doxvolio? Postoji i kanalizacija od centra uz potok sli je na psr mesta cev ostecena od korena drveca. Naravno da nikom to ne pada na pamet da sredi Sve sto je bilo i postoji nikog ne zanima Bitan je samo investitor od koga moze sitno da se ucari Letos privatni investitor minira i pravi put bez projekta Polupao crep na par starih privatnih kuca i nikom nista

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.