Praznici i za one na Narodnom kazanu

Crveni krst Valjevo za praznike korisnicima narodne kuhinje podelio 1500 gotovih jela. U prošloj godini Crveni krst podelio je ukupno 126 500 obroka .

Pored redovnih dnevnih obroka koje dobijaju korisnici Narodne kuhinje u Valjevu za praznične daane dobili su dodatne obroke . Sredstva za kupovinu ovih obroka obezbedjena su iz donacija. “Uoči Božića I Nove godine  podelili smo konzervirana gotova kuvana jela za 1500 korisnika iz sredstava prikupljenih od donacija fizičkih lica i delom iz sopstvenih sredstava fonda za narodnu kuhinju, Od istih sredstava ukupno smo obezbedili 2000 gotovih jela tako da ćemo ostatak podeliti za praznike koji budu usledili. U prošloj godini ukupno smo našim krosnicima podelili 126 500 obroka , odnosno kuvanih jela”, kaže sekretar Crvenog krsta Miroslav Djukić.

Narodna kuhinja  u Valjevu radi u kontinuitetu punih 11 godina, tačnije od 2010 gdine kada je rad obnovljen. Narodna kuhinja nije postojala u periodu od 2003 do 2010. godine. Broj korisnika je 500 I taj se broj poslednjih godina nije menjao. “Broj je ostao isti , ali se struktura naravno menja, neki se odsele, neki su stari pa umiru, dolaze neki novi na njihovo mesto. Postoje zakonski okviri ko može biti korisnik kuhinje I o tome evidenciju vodi Centar za socijalni rad. Mi pak potpuno smo svesni činjenice da postoje I oni koji ne ispunjavaju uslove, ali jako teško žive. Postoje ljudi koji žive u ekstremno lošim uslovima, stari su, nemoćni, nemaju nikog, a imaju recimo zemlju u svom vlasništvu I samim tim ne mogu biti korisnici po zakonu. Uvek za njih obezbedjujemo pomoć iz ovakvih donacija”, priča Djukić I dodaje da informacije o takvim ljudima najčešće dobijaju od samih gradjana ili sveštenika I učitelja u valjevskim selima .

Medju korisnicima kuhinje je trenutno 196 mladjih od 18 godina I oni svoje pravo na kuhinju ostvaruju na osnovu pomoći koju ostvaruju njihovi roditelji. “Ne postoje u Valjevu deca koja žive sama, mi više nemamo Dom , ali su deca smeštena u hraniteljske porodice ili kod rodjaka . Ovo su deca I mladi čije porodice ostvaruju pravo na kuhinju. U Valjevu nema beskućnika . Ima onih koji dolaze povremeno u Valjevo I informaciju o njima dobijemo od gradjana jer neko spava na klupi u parku ili pak na Železničkoj stanici. Mi I njih obidjemo I damo im obrok, obezbedimo odeću. Oni se pak ovde ne zadržavaju, budu par dana I odlaze. Konkretno u 2020. godini nismo  imali nijednog, a 2019. godine imali smo tri beskućnika”, objašnjava Djukić.

Grad Valjevo za potrebe Narodne kuhhinje obezbedjuje 11 710 dinara iz budžeta grada, a obroke sprema Centralna kuhinja PU Milica Nožica . Priprema obroka upravo se plaća od pomenutih sredstava kao I nabavka namirnica.

“Mi smo podigli normative u Valjevu. Primera radi normativ predvidja 80. grama pasulja po obroku mi koristimo 100 grama. Svakodnevno se dobavlja sveže meso jer naši obroci podrazumevaju obrok sa mesom. Sanitarna inspekcija kontroliše ispravnost, skaldištenje, sve je ispoštovano. Verujte da mi u Crvenom krstu imamo nepisano pravilo da kad stigne hrana istu sipamo u jednu čašu od jogurta I probamo. Ako bismo mi mogli da jedemo onda mogu I korisnici.To mora biti ukusno I kvalitetno”, kaže sekretar Crvenog krsta.

Podela obroka vrši se po unapred utvrdjenom rasporedu I vremenskoj satnici , korisnici u zavisnosti od mesta stanovanja dolaze na odredjene punktove . U 2020. godini uz pomoć volontera u vanrednom stanju Crveni krst je I dostavljao obroke. “To inače nije pravilo osim u vanrednom stanju. Ako postoji neki korisnik koji zbog bolesti ili nekog drugog razloga ne može da dodje da preuzme obrok tada obezbedimo nekog iz njegove blizine ko može da mu dostavi. Postoje naravno situacije kada se dogodi da nema ko da odnese I tada to radimo mi. Ali Crveni krst ima samo pet zaposlenih I mi nemamo te kapacitete da možemo da dostavljamo obroke”, objašnjava Djukić.

Kako kaže postoje I volonteri , ali su to uglavnom srednjoškolci I studenti koji se u zavisnosti od situacije javljaju I pomažu.”Njih smo zaista angažovali u vanrednom stanju tada smo čak imali na listi 129 volontera. Oni su se rotirali I pomagali nam, a inače da se gradjani javljaju da dobrovoljno pomažu I rade to baš I nije slučaj. Ali zato postoje gradjani koji doniraju novac na naš račun. Oni žele da budu anonimni za javnost . Neki od njih svakog meseca od svojih prihoda izdvajaju neku sumu. Moram da kažem da postoje I funkcioneri koji daju donacije , nema ih mnogo, par”.    

Kada je reč o donacijama veliku donaciju pre izvesnog vremena obezbedila je trgovina Europrom, a zahvaljujući projektu GIZ-a 195 porodica dobiće po 250 paketa namirnica i 250 higijenskih paketa. Godina iza nas imala je svoje posebnosti, ali je ujedno bila i godina dobrh rezultata za ovdašnji Crveni krst: „To je zaista velika donacija i projekat pri čemu je svaki paket namirnica težak 17 kg , a paket higijne 10kg. Iza nas je jedna posebna godina zbog epidemiološke situacije , a u toj godini dobili smo čak dve plakete kao šampioni humanosti i solidarnosti na polju ostvarenih rezultata u okviru akcija doborovoljnog davalaštva krvi i to od Instituta za transfuziju Srbije.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.