Za svako prvorodjeno dete 40 000 dinara

Od Nove godine u Valjevu će biti sprovеdena još jedna mera  u okviru socijalne politike grada . Po 40 000 dinara dobiće svako prvo dete u porodici.

 Grad Valjevo je proteklih godina sprovodio desetak mera proisteklih iz socijalnih prava lokalne samouprave . Izmedju ostalog grad finansira ili je finansirao proteklih godina : pomoć i nega u kući starim licima , Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju, Centar za VTO , Klub osoba sa invaliditetom i brojna druga udruženja, uslugu socijalnog stanovanja i nužnog smeštaja, sigurnu kuću, uslugu ličnog pratioca deteta. 

U proteklim godinama neke od usluga koje su finansirane bile su projektne i ograničene vremenskim trajanjem projekta dok su neke usluge i ugašene poput Sigurne kuće za čije je funkcionisanje bilo potrebno da se ispune odredjeni uslovi što grad nije na vreme učinio. Zanimljivo je da je po podacima iz 2019. godine samo  na području Policijske uprave Valjevo izrečeno više od 1.300 hitnih mera protiv nasilnika. Koliko se neke stvari sporo odvijajau ili su često u službi populizma govori podatak da se o SOS telefonu za žrtve nasilja govorilo prethodnih osam godina .

Prošle godine usvojen je  akcioni plan, a  doneta je I  Strategija socijalne politike . Ova nova Srategija omogućila je da se uvedu neke nove mere socijalne podrške gradjanima Valjeva, pa će kako je vidljivo u budžetu grada za 2021. godinu, pored postojećih biti uvedena I  nova mera podrške porodici istovremeno kao podsticaj povećanju nataliteta.

Gradsko veće je na sednici usvojilo meru po kojoj će svako prvorodjeno dete u porodici ostavriti pravo na novčanu isplatu u iznosu od 40 000 dinara. Uslov za sticanje ovog prava je da porodilja ima prijavljenu adresu boravka na teritoriji grada duže od šest meseci. Ovoj sumi može se nadati I svaka porodilja koja na svet donese u prvom porodjaju dvoje ili više dece za svako dete ponaosob.

Kada je u pitanju porodica, Grad Valjevo je do sada nezavisno od državnih pomoći finansirao I  podršku za boravak trećeg deteta u obdaništu, pomoći za nezaposlene porodilje iz ruralnih sredina .  Praksa za Novu godinu uvek je bila takva da se prvorodjenom detetu u novoj godini u vidu poklona uruči I neka suma novca koja se uglavnom kretala do 20 000 dinara. Nova usluga sada ne menja postojeću praksu već je posebna mera i dotacija za svako prvorodjeno dete u porodici.

2 comments on “Za svako prvorodjeno dete 40 000 dinara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.