U Valjevu moguće skening centar završnog ispita male mature

Škole sa teritorije ŠU Valjevo pokazale su visok nivo spremnosti da učestvuju odgovorno u sistemu onlajn nastave. Valjevske škole učestvovale su i u snimanju časova za decu na teritoriji cele zemlje , a Valjevo će  moguće biti jedan od osam budućih skening centara za testove male mature.

Prosvetni radnici sa teritorije ŠU vrlo brzo su ušle u sistem promene rada tako da problema u funkcionisanju u prvom polugodištu nije bilo, konstatovala je na konferenciji za novinare načelnica ŠU Valjevo Zorica Jocić. „Mogu vam reći da su naši nastavnici vrlo lako sada prešli na sistem onlajn nastave nego što je to bio slučaj u martu ove godine . Izvesno da su stečena iskustva tada dala u ovom trenutku dobre rezultate. Korišćene su različite platforme i programi za učenje na daljinu. Najviše je korišćena google učionica i u okviru nje google meet, zoom, viber i slično. Ocenjivanje učenika je završeno i za sada još uvek nemamo informaciju da li  je neko dete ostalo neocenjeno, to ćemo imati narednih dana. Učenicima je data i mogućnost da ocene poprave i prvi put posle niza godina mi nismo imali nijednu žalbu na ocene“, rekla je Jocić.

Kako će izgledati sledeće polugodište za sada nije poznato , ali je izvesno da se već sada izvode pripreme za slučaj da nastava u zavisnosti od epidemiološke situacije možda ponovo bude onlajn. Valjevske škole bile su uključene vrlo uspešno  u snimanje časova koji su emitovani na RTS-u . „U sve je bio uključen jedan veliki broj ljudi jer to nisu samo nastavnici koji su snimali časove već i tehnička i informatička podrška drugih kolega. Ovo je zaista bilo jednistveno iskustvo uz sve probleme koji su postojali jer je to prvi put da je u našim školama radjeno ovako. Nisu svi učestvovali i snimanje je bilo na dobrovoljnoj osnovi. Najviše časova snimila je škola Desanka Maksimović 19 časova, Milovan Glišić 15 časova, Sestre Ilić 12 časova , Prva osnovna škola 11 časova. Zaista sve pohvale na njihov račun za uloženi rad i trud“, konstatovala je Jocić.

Medju novinama koje se očekuju u narednom periodu Jocićeva je navela probna testiranja za maturu na kraju srednjih škola . „Za sada se rade testiranja kako bi se uvidelo na koji način će ova novina biti uvedena. Očekuje se da tek 2022 godine opšta matura bude uvedena. Za sada je poznato da će rezultat sa te mature uticati na mogućnost upisa na fakultete , ali u kom procentu i na koji način biće tek naknadno definisano“, najavila je Jocić.

Mala matura u ovoj školskoj godini biće održana 23., 24. i 25 . juna. Novina vezana za završni ispit jeste da će grad Valjevo biti jedna od budućih skening centara.

„ Još uvek je sve u fazi najave koja govori da bi u Srbiji trebalo da bude formirano osam skening centara . U skening centru traba da bude izvršeno skeniranje svih radova učenika koji urade završni ispit. Do sada je postojao samo jedan centar u Srbiji za to i to u Beogradu. To bi praktično značilo da bi ovde bili skenirani radovi učenika sa područja naše ŠU koja obuhvata i Šabac i Loznicu što je oko 4 200 učenika.  Za sada je odlučeno i to je naš predlog ministarstvu ,  da ukoliko takva najava bude realizovana skening centar bude u Gimnaziji jer u njoj postoje uslovi za tako nešto. Sve će se snimati 24 sata neprekidno , ministarstvo je najavilo opremanje skenerima od 1. do 15. marta , dobićemo i odredjen broj računara i čitače za bar kodove. ŠU će zamoliti gradsku upravu u pogledu video nadzora. Gimnazija ga ima , ali mora biti poboljšan. Kadrovski smo maksimalno spremni da odgovorimo na ovu odluku“, rekla je Zorica Jocić načelnica ŠU Valjevo.

Kako se moglo čuti, ŠU već je započela pripremu programa upisa učenika u narednu školsku godinu.

1 comment on “U Valjevu moguće skening centar završnog ispita male mature

  1. Dragana M.

    Ova zena je zena zmaj. Da je ona bila gradonacelnica umesto Bobe Valjevo bi cvetalo danas.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.