Epilog godina neulaganja: Grad nema ni rezervnu koš tablu ? I deo

Utakmica izmedju Metalca i Vršca biće nastavljena večeras nakon prekida usled pucanja table. Grad Valjevo podigao je ponovo iznos za sportske klubove, a godinama sportska infrastruktura je u drugom planu.

Utakmica izmedju KK Metalac i KK Vršac prekinuta je sinoć pri rezultatu od 29:28 za Metalac jer je prilikom zakucavanja Luke Jovanovića pukla koš tabla. Ovog jutra u UFK Valis koja se stara o Hali sportova saznajemo da su radovi na popravci u toku i da će večeras meč biti nastavljen. „Pukla je jedna šipka i upravo je sredjujemo tako da neće biti nikakvih problema da se utakmica večeras nastavi“, rekao je za Vamediu direktor UFK Valis Željko Ostojić.  

Utakmica bi realno mogla da se nastavi i sinoć da je Ustanova raspolagala sa bar jednom rezervnom tablom , ali to nije bio slučaj? Ipak , raspoložive informacije svedoče da rezervna tabla postoji te i da je smeštena u teretani hale, raspadnuti koševi nabavljeni za vreme Aba lige su sklonjeni.

Iako sam dogadjaj nije po sebi toliko značajan izvesno je da ipak otvara brojna pitanja vezana za sportsku infrastrukturu u našem gradu. Osvrnemo li se na prethodne samo četiri godine biće više nego vidljivo da su priorite po pitanju raspodele sredstava u Valjevu imali sportski klubovi, a ne infrastruktura. Ovoj lošoj situaciji dodatno je doprinosila netrpeljivost bivšeg gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića prema direktoru Ustanove Aleksandru Mijailoviću s obzirom da dolaze iz različitih partija. Sve eventulne radove na popravkama izvodi Valis , ali investicije u sport radi grad. Tako je politika još jednom “zalupala” na vrata sporta u Valjevu.  Na isti način došli smo do toga da grad dozvoli da  krov u hali prokišnjava, a ideja izgradnje nove sportske hale bila je strogo zabranjena čak i da se pominje.  Ako se osvrnemo na godinu iza videćemo da je grad Valisu jedino preneo na upravljanje sportski teren na Gradcu koji to zapravo i nije već je više loše ogradjena poljana bez ijednog ispunjenog uslova da se nazove stadionom. U istom četvorogodišnjem periodu mogli smo da vidimo da je Mionica dobila novu funkcionalnu sportsku halu. Sredstva je dalo resorno ministarstvo.

“stadion” koji je grad u protekle četiri godine predao Valisu

Možemo li dakle da konstatujemo da dok drugi gradovi grade hale mi nemamo čak ni rezervnu tablu za koševe?   

Grad Valjevo proteklih godina ulagao je u sportske klubove iznose od 80 miliona godišnje , a nije tajna ni da su aproprijacijama kroz tekuću budžetsku rezervu izdvajane i dodatne sume novca. Tako smo polako došli do perioda kada ne znamo šta pre treba popraviti , a kamoli u koji novi sportski objekat investirati.

Za svaku pohvalu činjenica da grad izdvaja novac za sport otvorila je, kako se i očekivalo, pitanje : A gde će svi ti klubovi trenirati?

Posebno je pitanje, na koje ćemo potražiti odgovor, koliko vrhunskih sportista je stvorio grad Valjevo u proteklim godinama s obzirom na direktno ulaganje u klubove? Potom pitanje za iste izvesno će biti kako je moguće da nam deca treniraju u raspalim patikama i na dotrajalim terenima prepunim rupa dok kisnu i vode računa da se ne povrede , a godišnje gradjani daju do 150 miliona za sport?

Grad dakle nema jednu rezervnu košarkašku tablu , ali zato ima više od 80 sportskih sklubova?

Za ovu godinu najavljeno je ulaganje u SRC Petnicu, objekat Partizana, koji je sam po sebi posebna priča, a i u krov hale. Iako je prvenstveno bilo predvidjeno da se za sportske lubove ove godine izdvoji nešto više od 50 miliona , na predlog člana Veća Vladimira Miškovića, ovaj iznos biće povećan na 70 miliona.

Smemo li da postavimo pitanje – Šta bi se dogodilo i čime bismo sada raspolagali da smo svake godine iznos iz budžeta rasporedjivali u reciprocitetu bar 50:50 ?….

nastaviće se

6 comments on “Epilog godina neulaganja: Grad nema ni rezervnu koš tablu ? I deo

 1. Sportista,

  Kakva tabla, Valjevo nema halu,niti fudbalski teren,po propisima za odigravanje utakmica saveznih

  Reply
 2. Peti Puk

  Neku su ulagali i radili sa decom…
  Trener Nenad Simanic ima cimet da se pohvali.

  Mitrovic-OfkBeograd,
  Bankovic-Dorcol
  Acimovic-Partizan
  Pirgic-Vovodina
  Lukic-Cukaricki(Omladinski i Mladi reprez.)
  Askovic-Cukaricki
  Davidovic (Zemun, kapiten Kadetske reprez)
  Vesković- Cukaricki
  Zivanovic kmf Crvena Zvezda

  najmasovniji klub, sa najviše trenera!!!

  Reply
 3. Pomocni trener

  Nije samo predhodna postavka iste vlasti. Koliko sadasnja vlast daje novca Metalcu i kolika je plata glavnom treneru? Proverite pa objavite da ljudi znaju.

  Reply
 4. Profa

  Zasto davati pare klubiovima,u Metalcu dovode igrace koji se i ne skidaju za utakmicu?Dokle vise?

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.