Petnica: Ambasador Francuske otvorio Konferenciju „Korak u nauku“ iz ambasade

Godišnja Konferencija mladih naučnika „Korak u nauku“ otvorena je u IS Petnica.Konferenciju je svečano otvorio ambasador Francuske u Srbiji Njegova Ekselencija gospodin Žan-Luj Falkoni, obraćajući se učesnicima i gostima iz zgrade Ambasade u Beogradu.

„Korak u nauku“ je centralni godišnji događaj u Istraživačkoj stanici Petnica. Skoro 150 učesnika, srednjoškolaca, studenata i naučnika tokom cele ove nedelje diskutovaće rezultate 70 istraživačkih projekata iz 20 naučnih oblasti, koji su realizovani ove godine u Petnici. „Korak u nauku“ traje od 7. do 12. decembra 2020. godine.

Ambasador Falkoni je otvarajući Konferenciju između ostalog rekao: „Koliki je značaj nauke za razvoj društva danas više nego ikada ranije je jasno svima. Važno je da nauka odgovori svim izazovima, ali je važno i da se vrati poštovanje u stručne autoritete. Zbog toga nauka treba da bude transparentna, ali i da deli svoja stečena znanja sa svima. Petnica je mesto na kojem se upravo započinje izgradnja odgovrnih građana svesnih značaja kritičkog razmišljanja, i metode zaključivanja zasnovane na činjenicama, a ne uverenjima. Diskusija vaših polaznika, iako tek srednjoškolaca, ohrabruje i pokazuje da je Petnički obrazovni model uspešan. Raduje me da postoji dugogodišnja saradnja Francuskih institucija i Istraživačke stanice Petnica, a najviše na polju edukacije o klimatskim promenama.“

Ambasador Falconi

Usledilo je predavanje profesora Fransoa Tadeia sa Univerziteta u Parizu, o budućnosti obrazovanja, tokom koga je sa polaznicima iz Petnice dotakao mnoge važne izazove obrazovanja u 21. veku. Drugo predavanje, na temu interdisciplinarnosti u nauci na primeru arheologije i biologije održala je dr Sofija Stefanović sa Biosens Instituta u Novom Sadu i Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Otvaranje Konferencije je preko interneta pratilo preko 850 gledalaca iz celog sveta.

 „Ove nedelje Petnica izvodi još jedan obrazovni eksperiment – po prvi put organizujemo online konferenciju polaznika naših programa. Iako je u pitanju devetnaesta po redu Konferencija „Korak u nauku“ prvi put će potpuno biti online, a učesnici će učestvovati iz svojih domova. Cela ova godina priredila nam je svima, pa i Petnici, mnogo izazova. Ipak uspeli smo da se prilagodimo i pronađemo mehanizme uspešnog delovanja i u ovakvim okolnostima – da zaštitimo zdravlje, ali i da polaznike naših programa ne uskratimo za pravo Petničko iskustvo.“ – rekao je Nikola Božić, programski direktor Istraživačke stanice Petnica.

Istraživačka stanica Petnica je samostalna i nezavisna neprofitna organizacija koja od 1982. godine radi kao jedinstveni nacionalni centar namenjen naprednom dodatnom vanškolskom obrazovanju i podršci mladima uzrasta 14-19 godina koji pokazuju izrazito visok stepen zainteresovanosti i sposobnosti u domenu prirodnih i društvenih nauka i savremenih tehnologija. Danas je IS Petnica najveći evropski i u samom vrhu svetskih centara za profesionalni vanškolski rad sa mladim talentima u nauci i tehnologiji. Istraživačka stanica Petnica raspolaže vrhunskim uslovima za boravak i rad učenika tokom čitave godine. Sa oko 7500 m2 savremenog radnog i boravišnog prostora, Stanica se svrstava u sam vrh svetskih institucija za vanškolsko naučno obrazovanje mladih. Pored učionica snabdevenih savremenom tehnikom, računarima, videom i drugom prezentacionom opremom, u Stanici se nalazi bogata i moderna naučna biblioteka, snažni računarski resursi (preko 100 računara sa bogatom bibliotekom softvera, bežični Internet), odlično opremljeni kabineti i laboratorije za arheologiju, fiziku, geologiju, astronomiju, elektroniku, hemiju, biologiju i biohemiju. U Istraživačkoj stanici postoje vredne zbirke arheološkog materijala, stena i minerala, biljaka i životinja, zbirka logičkih i matematičkih učila itd.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.