Mišković : Moramo raditi na sportskoj infrastrukturi, stanje je sada loše II deo

Sportska infrastruktura nije u dobrom stanju , potvrdio je za Vamediu član Veća zadužen za sport Vladimir MIšković. Namera grada je u narednim godinama ima veća ulaganja . Sportski klubovi tražili od grada 150 miliona, a na raspolaganju biće 70 .

Novca u budžetu ima koliko ima , a finansiranja bi trebalo da su ravnomerna u svakom životnom segmentu .  Krov u hali , jedinoj koju imamo, prokišnjava, nemamo nijedan teren sa veštačkom travom, nemamo atletske staze, tartan podloge na terenima . Najveći deo novca ipak iz budžeta odlazi na samo funkcionisanje sportskih klubova .  Za investicije u sportsku infrastrukturu zadužen je grad Valjevo dok se o postojećem stara UFK Valis . Slučaj koji je otvorio prču o stanju infrastrukture sporta u Valjevu je slučaj pucanja konstrukcije koša u toku košarkaške utakmice . Prve informacije bile su da grad nema rezrvnu tablu. Ipak u Valisu kažu da rezervne table postoje , ali da nije u pitanju bilo pucanje table već konstrukcije. Problem je rešen , ali kako rešavamo pitanje sportske infrastrukture.

Upravo u potrazi za odgovorima na pitanja kako dalje sa sportskom infrastruktutom i sportom u Valjevu , razgovarali smo sa članom Veća zaduženim za sport Vladimirom Miškovićem.

„Sportska infrastruktura je na vrlo lošem nivou u Valjevu i svi ti objekti koje mi imao su i dosta stari , neki od njih su pravljeni privremeno čak za neku odredjenu namenu . To je slučaj sa Halom sportova jer je ona uradjena 1972 kada je KK Metalac ušao u Prvu saveznu ligu, a mi je još uvek koristimo. Što se tiče fudbalskih terena tu imao problem da neki nisu ni vlasništvo grada Valjeva. Oni koji jesu su u lošem stanju počev od tribina ispod kojih se obično nalazi ekonomat kluba tako da bi i to trebalo svakako uraditi. Generalno grad nema nijednu tartan stazu što smo više puta isticali, imamo dve atletske staze sa šljakom koje su na terenima koji nisu vlasništvo grada . Nemamo manjih sala u kojima može da  trenira veći broj klubova. Čak i najnovija sala Student nema parket. To su sve neke stvari zbog kojih i kažemo da je stanje sportske infrastrukture loše“, kaže Mišković i dodaje da je situacija i sa otvorenim terenima slična.

Kako kaže, gotovo svi tereni imaju betonsku ili asfaltnu podlogu što nije dobro. Ni košarkaški teren na Pećini koji je radilo ministarstvo i čiji je početak izgradnje kasnio , nije završen. Mišković objašnjava da projekat ne podrazumeva ni tribine ni ogradu koja je neophodna. „Tu je podloga i koševi , ali sada tu nedostaje još radova. Tu moraju da se urade tribine, reflektori i najbitnije ograda. To je grad predvideo za sledeću godinu i imamo sredstva u budžetu za tu namenu“, objašnjava Mišković i dodaje da dok ti radovi ne budu bili izvedeni teren ne može biti korišćen.

Grad je u proteklim godinama izdvajao oko milion dinara za investicije u sportu , a malo iznad 5 miliona u redovno održavanje što je evidentno dalo rezultat u sadašnjem stanju sportske infrastrukture. Grad je prošle godine predao Valisu tzv stadion , odnosno fudbalski teren na Gradcu. Mišković kaže da dalje o tome ne treba ni razmišljati jer je teren u restituciji.

„To je u restituciji i taj terenće biti vraćen vlasnicima. O tome ne treba dalje mnogo misliti, ali ono o čemu treba razmišljati jeste činjenica da tu trenira dosta klubova medju kojima su škole fudbala koje imaju veliki broj polaznika i mi za sad anemamo adekvatno rešenje za njih. Postoji još terena kojima ne upravlja Valis i mi moramo u narednom periodu to da promenimo. Da Valis kao naša gradska ustanova dobije te terene na upravljanje i onda ćemo moći i da iamo bolji uvid u njih i imamo ulaganja. Mi nemamo kao grad nijedan ozbiljan teren sa veštačkom travom. Imamo mini pič , ali je taj teren mali. Teren sa veštakom travom jeste na početku veća investicija , ali je kasnije mnogo lakši za održavanje i mnogo korisniji, ima veću otpornost na vremenske prilike“, kaže Mišković.

Da nekim objektima sporta koji su vlasništvo grada upravljaju treća lica odavno je dobro poznato. Pored fudbalskih terena tu je i objekat Partizana u koji grad trenutno ulaže. „Taj objekat je vlasništvo grada , ali je problem sudržavina i to je dugo bilo veliko pravno pitanje. Ne znam koliko znate ali taj objekat je 1990 godine predat Valisu na korišćenje samo što Valis tamo nije imao pristup. Sada smo dogovorili sa tim ljudima da se stvari vrate u normalu, da se taj objekat uredi i da ga ponovo mogu koristiti deca i gradjani Valjeva po nekom rasporedu i uredjenom sistemu rada“, kaže Mišković.

Medju objektima koji traže ulaganje jeste i stadion Budućnosti koji je vlasništvo grada. Teren je u dobrom stanju , ali su prateći objekti u lošem stanju. „Na godišnjem nivou održavanje fudbalskih terena je na nivou od 2 miliona dinara to su podaci iz Valisa  . Taj teren ne mogu da koriste svi jer ako bi bilo tako onda mi ne bismo mogli da izdržžimo teret održavanja , a on svakako ne bi bio u funkciji ozbiljnijih takmičenja. To je jedan od razloga što treba težiti terenima sa veštakom travom i to je ono o čemu razmišljamo“, objašnjava Mišković.

Grad Valjevo je nacrtom budžeta predvideo 55 miliona za sportske klubove plus tri miliona za školski sport. Sada je taj iznos povećan za 12 miliona. „Morali smo da taj iznos podignemo jer se finansiranje bazira na godišnjim programima klubova. Imamo činjenicu da su klubovi u svojim zahtevima tražili mnogo više, negde oko 150 miliona, a izdvojićemo 70. Tu niko neće biti zadovoljan verujte, ali moramo da uložimo novac i da popravimo ovo što imamo od infrastrukture jer gde će trenirati za par godina? Nigde. Čak i da popravimo finansijsku situaciju mi ne bi mogli mnogo više da reagujemo. Nemamo zakonske mehanizme da u toku godine popravljamo njihovu finansijsku situaciju. Ovo je opet neka pristojna cifra“, navodi čan Veća za sport.

Ko su veliki sportisti koje je grad finansiranjem pomogao je pitanje na koje se traži odgovor. Mišković kaže da ih ima , ali da oni svoje karijere grade van Valjeva. „U sportu se ne može projektovati da li će biti talenata ili ne .Nama je cilj da svi koji se bave sportom imaju kontinuiran rad u sportu jer ako neki klub prekine sa radom u nekom rangu takmičenja on nikada više na to ne može da se vrati. Setite se šta je bilo sa rukometnim ženskim klubom. Znači mi moramo da obezbedimo kontinuirani rad svih klubova , a onda će se u nekom trenutku pojaviti i talenti i oni se i pojavljuju. Evo i sad imamo mlade vaterpoliste koji su reprezentativci, imamo njih koji su postigli neke veće karijere“, tvrdi Mišković.

Da li valjevski klubovi ipak novac troše na najmladje članove klubova onako kako to zakon predvidja ili pak novac odlazi i na plate igrača koji dolaze sa strane , pitanje je na koje Mišković nije mogao da odgovori rekavši da je to pitanje za sportskog inspektora , koga u ovom trenutku u gradu nemamo. Ipak kako navodi svi klubovi koji dobiju novac isti moraju da opravdaju, ukoliko to ne učine moraće dobijeni i neopravdani iznos da vrate , a kao primer za to Mišković je naveo slučaj Metalca. 

U ovoj godini 17 200 000 je opredeljeno u budžetu za igradnju sportskih objekata, projektovanje i izradnju dečijih igrališta. Za funkcionisanje Valisa 76,6 miliona i tu se u tom novcu  nalazi sadržana i rekonstrukcija bazena u Petnici.

„Potrebno je da uredimo blokovska igrališta da vidimo i sportke sale škola u kakvom su stanju . Konkretno razmišjamo i o tome da u Petnici izgradimo i dečje igralište da možda vidimo neke tobogane da postavimo jer veliki akvapark traži mnogo novca i to ne možemo. Teren u Petnici je jedan od najlepših u Srbiji i to treba da negujemo i obogatimo“, najavio je Mišković.

Nezaobilazna priča vezana je za izgradnju nove hale sportova za koju Mišković tvrdi da je itekako potrebna. „Imamo temelje , problemi su sa tim projektom , govori se o predimenzioniranosti , ali treba razgovrati o tome šta je i za koga predimenzionirano. Zašto Valjevo ne bi imalo takav objekat kad po svetskim standardima tačno se zna koliko mora imati mesta i kakve uslove neki objekat  treba da ispunjava da bi se tu igrale utakmice od većeg značaja. To je koliko znam , projektovano kao sportsko poslovni centar i tu su predvidjeni i lokali koji bi se izdavali , a taj novac potom trošio u svrhu te hale. Treba pregovarati o tome i sa ministarstvom . Valjevo to sigurno zaslužuje , kao i sve druge sportske objekte . Nadam se da ćemo uspeti da popravimo tu situaciju koju trenutno imamo“, zaključio je Mišković

7 comments on “Mišković : Moramo raditi na sportskoj infrastrukturi, stanje je sada loše II deo

  1. Valjevac

    Sport je perionica para. Nijedan sportista ne plaća POREZ. I biraju se opskrbni likovi da predstavljaju sport. Nema tu intelektualaca. Tu je pamet do nosa.

    Reply
  2. Gradjanin

    I ovaj je zaključio da saksija ima rupu,Valjevo nema ništa,ni bazene ni sportskoga terena mi halu, kako je pričati i pisati, treba uraditi.Tetrn na Pećini je kontra okrenut niti ima uslove bza prateće sadržaje,tu treba napraviti halu,a fud.teren na poligonu V puka,s bazene na bivšem strelištu Senjaka,gde postoji kompletna infrastruktura, čak i objekat, ali zato grad treba poznavati,imati veliku volju i obezbediti sredstva,ubedjrn dam da bi kod naroda propao i refetenfum za izgradnju ili hale ili fud.terena.Ovsko ovaj samo mlati praznu slamu i uzima platu sedeći

    Reply
  3. ŽenaMajkaKraljica

    Nikakav aqua park u Petnici! Bazeni u Petnici su nešto najlepše što grad ima. Vašara ima svuda! Petnica je jedna.

    Reply
  4. Profesor

    Odakle je ovaj čovek došao u Valjevo i kada?
    Bruka je živa što zopšte prokaze ovakve priče, trla baba lan…
    U Valjevu se decenijama ništa nije uradilo po pitanju sportske infrastrukture i to samo zato što ovakvi, kao ovaj sede na mestima u gradskoj vlasti!
    Ne znam da li je ikada uradio i jedan trbušnjak i da li zna šta je to uopšte, pošto kako sedi u stolici na fotografiji… Sve je jasno.
    Bruka!!!!!

    Reply
  5. Marko M.

    Petnica treba da ostane Sportsko rekreativni centar,nikakvi tobogani….znaci-trim staza,vestacki fudbalski teren,kosarkaski sa Tartan podlogom,bazeni itd. Uz mali hotel,moze postati mesto za pripreme sportista iz drugih sredina i baza za nase sportiste…

    Reply
  6. Milos Teofilovic Beba

    Zato sto kradete pare i deite izmedju sebe !!
    Kad vas pogledam svi zajedno mi izgledate jadno i smesno pa na vas gledam sa nekim podsvesnim sazaljenjem kad vas cujem kako vi pricate o nekom sportu i sebe nazivate nekakvim bivsim sportistima i trenerima !!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.