Lokalni front: Budžet u bezvazdušnom prostoru

Aktivisti Lokalnog fronta predali su Gradskoj upravi prikupljena pitanja gradjana vezana za budžet koji je planiran u 2021. godini. Pored predloga gradjana Lokani front dostavio je i svoje predloge i zahteve, a oni se pre svega tiču transparentnijeg načina upravljanja budžetom bez političkih uplitanja.

Prema očekivanju, pitanja gradjana  koja su pristigla na mejl adresu Fronta se najvećim delom odnose na komunalne probleme, a pitanja nisu nova. Konstatjući da se radi o uvek aktuelnim komunalnim pitanjima Željko Trifunović iz Lokalnog fronta kaže da planovi moraju prestati da budu spiskovi predizbornih želja i obećanja: „Lokalni front Valjevo smatra da se iz osnova treba izmeniti  način na koji se planira komunalna gradnja. Krajnje je vreme da bude zauvek napuštena praksa u kojoj partijski funkcioneri donose odluke da li će se i gde šta raditi. Setimo se  puta u Prijezdiću, na primer, i direktne intervencije predsednika izvršnog odbora vladajuće stranke! Planovi komunalne gradnje moraju prestati da budu spiskovi predizbornih želja i obećanja; nije li pravi način da se odluka o trošenju novca građana donosi na mestu odakle prihodi i dolaze, tamo gde ljudi privređuju za sebe i za gradski budžet i gde se najbolje osećaju stvarne potrebe? Takvi primeri već postoje i u Srbiji“, rekao je Trifunović.

Lokalni front Va ima još jednu sugestiju za kontrolu trošenja budžetskih sredstava: treba poboljšati i učiniti transparentnijim kontrolu kvaliteta izvedenih radova koji se plaćaju sredstvima građana. Ove godine za to je izdvojeno osam miliona, bez PDV-a. „Smatramo  da  kontroli javnosti treba izložiti i one koji su plaćeni da obavljaju poslove stručnog nadzora nad izvođenjem radova.Druga celina koju danas nudi Lokalni front Va zapravo se sastoji od sugestija koje se tiču načina sastavljanja budućih odluka o budžetu i načina kontrole trošenja sredstava građana. Već smo najavili da insistiramo na uvođenju kvalitetnijih indikatora u sve delove programskog budžeta. Zahtevamo i spuštanje pozicija programskog budžeta na nivo koji će moći da prikaže detalje ne samo u programima velikih javnih radova i zahvata, već i način na koji se troši novac koji grad izdvaja, na primer, za javno informisanje, podršku programima organizacijama civilnog društva, sredstva data sportskim klubovima itd“, rekao je Trifunović.

Odbornik i aktivista Lokalnog fronta Ljubomir Radović je konstatovao da se najveći deo ovih sugestija u suštini se svodi na zahtev da u potpunosti bude implementiran Lokalni antikorupcijski plan. „Sastavni deo materijala koji danas predajemo gradskoj upravi je i kalendar obaveza koje propisuje Lokalni antikorupcijski plan. Mnogi od predviđenih rokova, neki i veoma važni, već su iza nas. Primena ovog kalendara biće naš indikator: njime ćemo meriti da li u gradskoj upravi postoji ozbiljna namera da se bori protiv korupcije ili će i LAP biti zaboravljen, kao što je zaboravljen i Plan kvaliteta vazduha, na primer. Treći deo našeg doprinosa javnoj raspravi o budžetu grada za narednu godinu jesu konkretni predlozi za izmene delova Nacrta. Ti predlozi ne zahtevaju povećanje ukupne mase budžetskih prihoda, već prebacivanje iznosa sa jedne pozicije na drugu“, rekao je Radović.

Konkretno, Lokalni front Va godinama zahteva uvođenje sistema koji bi u realnom vremenu upozoravao građane Valjeva na povećane koncentracije zagađujućih materija u vazduhu. Opasnost po zdravlje Valjevaca, posebno rizičnih grupa, prepoznata je odavno, a ni u ovom Nacrtu budžeta nema ni dinara koji bi bio namenjen merama za smanjenje stepena zagađenosti vazduha! Zato budžet za 2021. godinu Loaklni front naziva: Budžet u bezvazdušnom prostoru…

Drugi projekt čije uvođenje Lokalni front predlaže jeste širenje mreže mernih mesta koja mere zagađenost vazduha, prvenstveno česticama PM10 i PM2,5. Oni zahtevaju i merenje sadržaja  kancerogenog benzo(a)pirena koji je u Valjevu meren samo tokom 2017.godine kada je utvrđeno da su daleko nadmašene dopuštene granice.

„Predlažemo da se sredstva za ove projekte obezbede preusmeravanjem potrebnih iznosa sa dve pozicije subvencija za JKP „Toplana-Valjevo“. Subvencije su predložene na dva mesta, za gorivo 12 500 000, a za opremu 8 760 000 dinara. JKP „Toplana-Valjevo“ je u prethodnoj  2019. godini ostvarila dobit. Skupština grada nedavno se saglasila da se 20% dobiti vrati osnivaču, Gradu Valjevu, 20% podeli zaposlenia, a da 60% dobiti ostane neraspoređeno“, rekao je Radović i dodao da Lokalni front Valjevo smatra da je besmisleno subvencionisanje javnih preduzeća koja ostvaruju dobit, da bi potom deo sredstava  vraćala  u gradski budžet. Ukupni iznos od preko 21 milion dinara za ove subvencije verovatno je previsok sa finansiranje programa koje smo predložili, tako da verovatno neće biti potrebno potpuno ukinuti subvencije za JKP „Toplana-Valjevo“.

9 comments on “Lokalni front: Budžet u bezvazdušnom prostoru

  1. super flush royal

    Trebalo je predloziti smanjenje odbornickih dnevnica i ta sredstva preusmeriti na besplatno kupanje. Ali kome je sad do smanjenja dnevnica i besplatnog kupanja za najmladje? Tako brzo su zaboravili sta su predlagali ranijih godina

    Reply
    1. Pendula

      Glasaj ti za svoj sns/sps, a postene ljude pusti da nam otvoraju oci. Docice i taj dan da vam svima vidimo ledja.

      Reply
  2. Predrag Savić-Bleki

    Baš čeznem da upoznam hrabre ilegalce iz „pravog“ Lokalnog fronta. Neodoljivo me podsećaju na jednu „žutu patkicu“.

    Reply
  3. SPS

    Apsolutno podržavam ideju o smanjenju odborničkih dnevnica zbog teške ekonomske situacije. Ovo nije šala i nažalost biće još teže i zato Lazare pokaži da ti je bitan narod. Boba je na bahat način podigao dnevnice, a ti sada vrati na pređašnje stanje. Da podele teret sa narodom, a tu razliku preusmeri na one kojima je pomoć hitna.

    Reply
  4. Koza i rog

    Pogledajte na društvenoj mreži Tik Tok šta odbornica skupštine opštine Valjevo koja je bila perjanica bivšeg gradonačelnika radi u slobodno vreme u Rodi i kako iznosi laži da je isterana, a u objektu je zabranjeno snimanje i fotografisanje. @ivanaiki94

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.