Aero alarm- Lokalni odgovor- Prva nedelja decembra

Lokalni odgovor pratio je aerozagadjenje u Valjevu i u prvoj nedelji decembra. Po iznetim podacima samo u petak i nedleju aerozagadjenje je bilo prihvatljivo.

 “U prvoj nedelji decembra kulminiralo je aerozagađenje koje je bilo u porastu tokom proteklog meseca. Najveći broj dana prošle nedelje vazduh u Valjevu je bio kvaliteta „jako zagađen“. Samo tokom petka i nedelje vazduh u Valjevu je bio „prihvatljiv“. Najviša zabeležena koncentracija PM10 suspendovanih čestica za proteklu nedelju zabeležena je u četvrtak, 3.12.2020 u 11 časova i iznosila 289.43 µg/m3 . Suspendovane čestice PM2,5 dostigle su najvišu koncentraciju istog dana u isto vreme što je iznosilo 276.11 µg/m3 . Maksimalne koncentracije suspednovaanih čestica dostignute u četvrtak su pet puta veće od dozvoljenih.

  Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da su tokom tri dana bili ispunjeni uslovi za zdravstveno upozorenje zbog postojanja vanrednih uslova. Koncentracija zagađujućih materija je bila takva da je ozbiljno mogla uticati na zdravlje svih građanki i građana Valjeva.

c. Uprkos postojanju vanrednih uslova zbog izmerenih prekomernih vrednosti zagađujućih materija tokom više dana, ni jedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu)

d. Od ukupno 10 medijskih organizacija koje deluju na teritoriji grada Valjeva 4 su svojim čitaocima i gledaocima omogućili informaciju o stanju kvaliteta vazduha u realnom vremenu.

Gradska uprava u Valjevu je 1.12.2020. na zvaničnom sajtu www.valjevo.org.rs objavila informacije o danima u kojima je prethodne nedelje bilo prekomernih koncentracija zagađujućih materija-sa kašnjem od četira dana. Informacija je objavljena tako da nije lako dostupna, budući da je skrivena u komplikovanoj navigaciji zvaničnog sajta.

Ni protekle nedelje organi javne vlasti odgovorni za bezbednost, zdravlje i zaštitu životne sredine nisu javnosti omogućavali blagovremenu informaciju o kvalitetu vazduha, niti o merama za zaštitu zdravlja, kao ni merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu). Čak i u četvrtak, 3.12.2020. kada su u prepodnevnim časovima koncentracije zagađujućih materija dostizale petostruka prekoračenja, ni jedan od organa javne vlasti nije smatrao da je neophodno o tome obavestiti javnost.”

Dokument  je nastao u okviru relizacije akcije „Aero Alarm“ koju
sprovodi organizacija „Lokalni odgovor“ iz Valjeva. Namera nam je da
poboljšamo obaveštavanje građana i građanki Valjeva o aerozagađenju.
Radimo na stvaranju javne svesti da je aerozagađenje realnost,
svakodnevica, koja zahteva aktivizam radi smanjenja uticaja i
ublažavanja posledica na zdravlje ljudi. Izveštaj se objavljuje
ponedeljkom u „pet do dvanaest“, za prethodnu sedmicu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.