Umetnost igre pod maskama

KUD “Kosta Abrašević” iz Valjeva pokazalo je da umetost nema granice . Pozornica, svetla, orkestar, gosti iz Pančeva , igrači na sceni, ali pred praznom salom Kulturnog centra Mionica.

foto:D.Krunić

Epidemiološka situacija ne dozvoljava na žalost koncerte I okupljanja pa se proteklog vikenda u Kulturnom centru MIonica KUD “Kosta Abrašević” odlučilo za nastup bez publike. Prazna sala nije demotivisala igrače koji su na sceni posle skoro godinu dana imali priliku za nastup.

Umesto publike iza poslednjeg reda sedišta bila je samo kamera koja je ceo dogadjaj zabeležila . Valjevci će imati priliku da koncert pogledaju na Televiziji Valjevo I platformi You Tube, a nakon što bude završena montaža biće objavljena I precizna informacija o datumu emitovanja.

foto: D.Krunić

Mladi igrači nisu štedeli sebe I gledaoci će moći da vide ukupno deset koreografija koje potpisuju Branko Marković, Dragomir Vuković I Vladimir Spasojević.

“Naši članovi su se uželeli nastupa, a i publika je željna  da nas vidi na sceni. Kako nismo bili u mogućnosti da izvedemo koncert pred publikom odlučili smo se za ovu varijantu. Trebalo je da održimo Susrete Abraševića, kao što je to bilo prošle godine, naravno sa manjim brojem društava, ali kako to nije bilo moguće odlučili smo se da na koncert pozovemo naše drage Pančevce, koji su nam najbliži iz porodice „Abraševića” i sa kojima imamo najdužu saradnju. Kada epidemiološka situacija bude dozvolila, organizovaćemo koncert sa većim brojem društava. U medjuvremenu radimo na pripremi drugog dela koncerta „Zaveštanje”. U junu smo sa koreografom Vladimirom Spasojevićem radili na jednom delu programa, ako uslovi dozvole, nastavićemo u januaru i nadamo se da ćemo na proleće biti u prilici da to prikažemo našoj publici”, rekla je Katarina Ašković.

Kao I sportisti koji imaju treninge I igrači u KUD-ima se pripremaju I vežbaju, ali njihov nastup izostaje . U nedelju u Mionici nije se čuo aplauz iako je bio zaslužen od početka do kraja . Već na početku nastup devet violinista koji pohadjaju školu tradicionalne muzike u ovom društvu koju vodi šef orchestra Nemanja Stojanović imali su nastup kakvog se ne bi postideli profesionalni svirači. Škola tradicionalne muzike okuplja veliki broj mladih ljudi koji uče da sviraju na šest instrumenata medju kojima je I kaval.

foto:D.Krunić

Pančevci su nastupili sa dve koreografije. Predsednica KUD „Abrašević” Pančevo Lela Stojnov smatra da je folklor kao vid umetnosti najviše pogodjen ovom situacijom, ali da se o tome ne govori uopšte, te je ovo prilika da se na to skrene pažnja.

“Rado smo se odazvali na poziv Katarine Ašković da učestvujemo na ovim malim susretima „Abraševića” i žao nam je što nije moglo da se ponovi ono što je u Valjevu napravljeno prošle godine kada su nastupili brojni ansambli iz naše velike porodice. Za naše igrače ovo je prvi put da smo nastupili bez publike, samim tim jedno novo iskustvo i ma koliko da nam je značilo da uopšte nastupimo, s obzirom da od početka pandemije nismo imali nastupe, izuzev par javnih proba, ništa se ne može porediti sa nastupom pred publikom. Igrače nosi taj aplauz, a oni prenose svoju emociju na publiku. Kao i uvek, koncert je protekao u odličnoj atmosferi s obzirom da od svih članova „Abraševića”, valjevski nam je najbliži član porodice, posebne emocije nas vezuju, a i slična sudbina koja nas je zadesila u našem radu. Posebno me raduje što se naša deca druže i mimo ovakvih aktivnosti, odlaze jedni kod drugih na vikend i to nam je potvrda da smo uradili nešto dobro za te mlade ljude”, rekla je Lela Stojnov.

Upravo ta saradnja dovela je do toga da su se na sceni u Ciganskoj ljubavnoj igri našli solista pančevačkog Abraševića Luka Ritopečki I solista valjevskog Abraševića Sofija Tadić.

“Naši igrači su se pripremali kao da je u pitanju koncert pred publikom I to je razlog što je koncert tekao bez ikakvih problema . Bilo je lepo videti sve tem lade ljude sa koliko žara su želeli da se predstave I sigurna sam da će gledaoci uživati. Na neki način publiku ćemo imati bar dok budu gledali koncert bilo na televiziji ili putem interneta. Život ide dalje I kao što je I naziv kocerta rekao sam za sebe , umetnost može da traje, preživi I pod maskom”, objašnjva Ašković.

foto: D.Krunić

Dokaz da I maske mogu biti na sceni pokazala je poslednja kompozicija I trenutak kada su svi igrači pod maskama pratili soliste Bojanu Belušević I Milorada Vrgu koji su otpevali pesmu “Ovo je Srbija”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.