Preminuo raščinjeni vladika Artemije

Nekadašnji episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski, a potom i raščinjeni vladika Artemije (Radosavljević) preminuo je danas od posledica COVID-19. Raščinjeni vladika preminuo je dok ga je sanitet valjevskog  Doma zdravlja prevozio u Beograd na dalje lečenje.

Radosavljević je poslednjih dana od korona virusa lečen u valjevskoj bolnici , ali se njegovo zdravstveno stanje naglo pogoršalo zbog čega je transportovan u Beograd. Ipak u toku puta raščinjeni vladika je preminuo.  

Rođen je kao Marko Radosavljević u selu Lelić kod Valjeva, koje je i rodno selo Svetog vladike Nikolaja (Velimirovića). U mladosti se upoznao sa Svetim Justinom Popovićem koji je u to vreme živeo u manastiru Ćelije. Sveti Justin Popović ga je zamonašio nakon završetka bogoslovije  1960. godine u manastiru Ćelije. Izabran je za episkopa raško-prizrenskog u maju 1991. godine.

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve je 13. februara 2010. privremeno razrešio episkopa Artemija od upravljanja Raško-prizrenskom eparhijom. Razlog je bio ispitivanje finansijsko-materijalnog vođenja poslova te eparhije. Na teret su mu se stavljali niz postupaka kojima je narušavao poredak unutar SPC, organizovanjem delatnosti unutar eparhije ali i širenje uticaja u drugim eparhijama. Pored togam na teret mu se stavlja da je nezakonito otuđio imovinu Srpske pravoslavne crkve tako što je Albancu Kolj Kamaniju prodao poslovni prostor za 150.000 evra i pri tom je novac dobio na ruke.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve je na redovnom prolećnom zasedanju 2010. godine razrešio i umirovio episkopa Artemija. Episkop Artemije je zadržao vladičanski i arhijerejski čin, ali bez prava upravljanja eparhijom. Odlukom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve od 19. novembra 2010, oduzet mu je episkopski čin, i vraćen je u čin običnog monaha, s obrazloženjem da je zajedno sa svojim sledbenicima „krajnje nerazumnim postupkom stupio je na put otvorenog raskola i ustao na saborno jedinstvo Srpske pravoslavne crkve“. Pet godina kasnije, Sabor ga je izopštio iz SPC.

Poslednjih godina, Artemije je živeo u Leliću gde je sa svojim pristalicama čak podigao i jedan “verski” objekat u kome je vršena I  služba , a na koje je odlazio I jedan broj Valjevaca.

7 comments on “Preminuo raščinjeni vladika Artemije

  1. miki

   Vlado naravno da nisu dokazali jer je citav proces izmontiran zbog Bajdena iza cega stoji Boris Tadic a ekzekutor je bio pokoni Miki Rakic ,Optuzba izmedju ostalog sadrzi da je vladika zloupotrebljavao pare od SMSa namenjenih Kosovu koje su stizale Telekomu,i jos jedna optuzba da je vladika Artemije organizovao pokusaj ubistva nekog svestenika.Inace po istoj optuznici je procesuiran i Simeon Vilovski koga su po nalogu Srbije uhapsili u Grckoj.Njihovo sudstvo,gde se sudi po EU zakonima je oslobodilo Vilovskog jer ozbiljne tuzbe. nema.

   Reply
   1. Vladimir

    Hvala na odgovoru,postavio sam pitanje iz ljudskih pobuda smatrajući da je velika nepravda učinjena vladici!Ko iole misli svojom glavom moze rasuditi!

    Reply
 1. Zidar

  Ništa nisu dokazali,ali zato pop Stojadin radi normalno,završen i treći hotel na Divčibarama

  Reply
 2. мр Предраг М.Вулетић

  Треба добро појмити поруку маи Гликерије,на сахрани епископа Артемија као и присуство сахрани Команданта 549. моторизоване бригаде тада пуковника Божидара Делића, да би се донекле схватило шта се догађало на Косову и Метохији

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.