Obrisana istorija – Dan Republike

Na današnji dan pre 18 godina poslednji put smo obeležili Dan republike . Ovaj praznik proslavljao se u prošlosti skoro 50 godina. Novi politički sistemi I promene sa sobom su doneli I nove praznike.

Dan Republike bio je praznik u bivšoj SFRJ koji se slavio 29. novembra I obeležavao je  godišnjicu Drugog zasedanja AVNOJ-a u Jajcu 29. novembra 1943., kada su predstavnici partizanskog pokreta otpora proglasili federalno uređenje Jugoslavije i ustavotvornu skupštinu FNRJ 29. novembra 1945.

Sa raspadom SFRJ, prestalo se sa obeležavanjem Dana Republike u svim republikama nekadašnje zajedničke države osim u Srbiji. Dan Republike ostao je zvanični praznik u Saveznoj Republici Jugoslaviji sve do 14. novembra 2002, kada je ukinut odlukom Veća građana Savezne skupštine SRJ.

Sam praznik obeležavao se neradno, a starije generacije pamte I činjenicu da se upravo na ovaj datum polagala pionirska zakletva pri čemu su najmladji dobijali plave kape I crvene marame.

“Danas kada postajem pionir, dajem časnu pionirsku reč, da ću marljivo učiti I raditi , poštovati roditelje I starije I biti dobar I veran drug koji drži datu reč…”, bile su početne reči pomenute zakletve.

Sama dodela bila je svečanost za sebe , a dodela se uglavnom obavljala u školama , ponekad I u današnjem Centru za kulturu u Valjevu. Pored učitelja kape I marame delili su I tzv pionirski instruktori  koji su bili učenici starijih razreda.

Zastave koje se posebno ističu viorile su sa svih državnih institucija I preduzeća, a nije bila retkost ni videti ih na privatnim kućama.  Simbol zastave možda nikada više nije bio istaknutiji nego za ovaj praznik.

Bilo je to vreme porodičnog okupljanja  a godinama je to bio I neformalni datum za početak priprema za nadolazeću zimu, u narodu poznatiji kao svinjokolj. Tako se uz iće I piće proslavljalo I nazdravljalo.

Ono što je možda za to vreme bilo karakteristično jeste sloga I jedinstvo medju narodom. “Sećam se da smo uvek tog dana imali posek. Neke komšije  to nisu imale pa je moja majka predveče najpre njima nosila meso u tanjirima. To je bilo neko posebno vreme. Sve se delilo. A kad se spremaju čvarci , svi se okupe I priča traje dugo u noć. Još neka sećanja mi ukazuju na to da tada nije bilo važno ko je šta obukao, niko nije imao mobilni telefon , bila je popularna marka Adidas”, priča svoje sećanje na osamdesete godine I Dan republike Vladan. I.

Ipak većina kada su sećanja u pitanju, a vezana za ovaj Dan ističu ljubav prema svojoj zemlji, bezbrižnost  I lakoću življenja. Toj bezbrižnosti doprinosila je čijenica da u narodu nije bilo straha od gubitka posla, zarada je bila zagarantovana, krediti povoljni.

Ali, kako to obično biva u promeni političkih sistema pa I državnog uredjenja neki praznici bivaju izbrisani , a uvedeni novi. Tako sada obeležavamo:

Nova godina – 1. i 2. januar.
Božic, verski praznik – 7. januar.
Sretenje – Dan državnosti – 15. i 16. februar.
Uskrs, verski praznik – pocev od Velikog petka zakljucno sa drugim danom Uskrsa – 17,18,19,20. april.
Praznik rada – 1., 2. maj.
Dan primirja u Prvom svetskom ratu – 11. novembar.

Poslednji držžavni praznik u ovoj godini obeležili smo 11. Novembra. Porazna je bila činjenica da u brojnim naketama toga dana mnogi gradjani Srbije zapravo nisu znai šta se tačno obeležava . Anketa je pokazala da čak neki nisu znali ni da je neradan dan.

Ako se osvrnemo iza sebe lako ćemo na primeru upravo praznika spoznati I sopstveni odnos prema istoriji. Ono što smo sigurno naučili jeste da – Istoriju pišu pobednici. Ipak, čini se da smo uvek bili I skloniji tome da istoriju dovedemo u pitanje, preispitujemo je I umnogome I negiramo. Ali ne treba zaboraviti da kad god to učinimo, pokušamo da nešto obišemo, ne brišemo samo datum u udžbenicima brišemo svoje pretke I korene. A čovek bez korena….

*Važnost poznavanja prošlosti je višestruka. Razumevanje prošlosti kao preduslova savremenih društvenih, ekonomskih i kulturnih tokova, omogućava bolje razumevanje i snalaženje u sadašnjosti. Društva i pojedinci koji nemaju odgovarajući, na valjan način izgrađen odnos prema svojoj prošlosti i istoriji, mogu zapasti u veoma opasnu situaciju pogodnu za raznovrsne manipulacije i zloupotrebe koje mogu imati dalekosežne negativne posledice.-prof dr Snežana Medić.

****

Dan Republike – Zabranjeno pušenje

 Danas je Dan Republike
I stari je popio malo
Na televiziji Lepa Brena
I stari se sjeća ratnih vremena

Da bi danas bilo bolje
Oni su poturali svoja pleća
Gazili hladne rijeke
Jeli koru s drveća

Žao mu je što neki misle
Da je život negdje drugdje
I ne sanja se više stari san
Čekaju pasoš da odu van

Danas je dan, Dan Republike
Danas je dan, Dan Republike
Danas je dan, Dan Republike
I stara kaže Dragane šuti
Skrati jezik mogu te čuti….

9 comments on “Obrisana istorija – Dan Republike

  1. Kasapin

    Nikakav praznik nikakve države koja je bila osuđena na propast u samome startu,jedino su odahnule svinje jer je na taj dan bio masovni pokolj debelih svinja

    Reply
  2. Slobodan

    Ex Yu je bila država u kojoj se daleko bolje živelo nego danas.Istina,nisam voleo Broza ali državu, zajedničku, jesam i srećan sam što sam imao prijatelje iz svih republika.

    Reply
  3. мр Предраг М.Вулетић

    АВНОЈ нису чинили изабрани народни предсравници већ кооптирани чланови Комунистичке партије и стога није чудо што су донели нелегизимне одлуке:
    -Укидање Краљевине и успостављање Републике
    – Забрана повратка Карађоршевићима у земљу
    -Одузимање целокупне имовине Карађорђевићима (у које се убрзо уселио Јосип Броз)
    Та нелегитимна творевина АВНОЈ -а настала је у Јајцу а ми сазнајемо много касно да је то Јајце било мућак,тек кад нам се олипало о главу

    Reply
    1. џџџџџџ

      мр Предраг М.Вулетић јајце те направило сомино

      Reply
  4. ekonomista

    Najveći Velikosrbin svih vremena je bio Tito! Dokazi za to:

    1. Svi Srbi su bili u istoj državi
    2. Srbi kao narod su ekonomski napredovali, kako tako…..
    3. Srbija je imala izlaz na more!…………………Goli otok je bio većinski naš!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.