Zbori o izborima: Zbori Valjevo

Nacionalna koalicija za decentralizaciju uradila je analizu izbornog procesa na lokalnom nivou, i to u: Nišu, Požarevcu, Knjaževcu, Mladenovcu, Smederevu, Prokuplju, Somboru, Valjevu, Ćupriji i Pančevu. 

Izveštaj  o izbornom procesu lokalnih izbora u Valjevu, održanih u junu ove godine uradio je Mladen Milovanović  . Autor je prikupio informacije i izneo ocene o predizbornoj kampanji, izbornom danu i konstituisanju izvršne vlasti u ovom gradu.

Izveštaji su deo projekta ,,Građani na straži” koji CRTA sprovodi u partnerstvu sa Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju sa ciljem jačanja kvaliteta i stabilnosti demokratskih procesa kroz uspostavljanje temelja za nepristrasnu procenu integriteta, transparentnosti i regularnosti izbornog procesa, tokom i između izbornih ciklusa. 

Navedeni izveštaj prenosimo u celosti:

Predizborna kampanja i izborni dan

Vladajuću koaliciju u Valjevu činili su SNS i SPS, dok su od opozicionih stranaka do sada odbornike imali još i Demokratska Stranka, Stranka moderne Srbije i Udruženje Lokalni front Valjevo (i jedni i drugi su u lokalni parlament ušli na listi Dosta je bilo). Izbori su raspisani 4. marta 2020. godine. Na samom početku izdvojile su Srpska napredna stranka sa svojim koalicionim partnerima i Socijalistička partija Srbije koje su u kratkom roku predale izborne liste i započele kampanju.

Već 9. marta u Valjevu u fabrici “Krušik” u poseti je bio predsednik Srbije Aleksandar Vučić u pratnji ministra finansija Siniše Malog, ministra odbrane Aleksandra Vulina, direktora BIA Bratislava Gašića, tadašnjeg gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića, načelnika Generalštaba VS Milana Mojsilovića. Predsednik se tom prilikom obratio okupljenim radnicima ističući da će država zaštiti ovu fabriku i zaposlene u njoj, obećavši pomoć Ministarstva odbrane, ali je najavio da će se izvršiti provera poslovanja ove fabrike, te da mu je “došlo da iskoči iz kože” tokom sastanka sa upravom fabrike.

U martu, SNS je organizovao i promotivne aktivnosti, kada su lokalni funkcioneri bili u poseti četvoročlanoj porodici u selu Vragočanica. Takođe je 8. marta povodom Dana žena organizovana promotivna aktivnost u kojoj je učestvovao Lazar Gojković, nestranačka ličnost i nosilac liste SNS-a na lokalnim izborima, a do tada potpuno anonimna ličnost u politici, za koga važi to da je blizak prijatelj košarkaša i braće Teodosić koji na Divčibarama grade hotel “Crni vrh”. Zabeležene su i već standardne promotivne aktivnosti, poput prisustva gradonačelnika asfaltiranju ulica i seoskih puteva. SPS kao ni druge stranke nisu bili posebno aktivni u ovom periodu, a SPS je zbog situacije sa korona virusom otkazao sve predizborne skupove.

Kako je kampanja prekinuta sredinom marta, u fokusu su bila dešavanja u vezi sa korona virusom, tako da je u prvi plan izbio odlazeći gradonačelnik Slobodan Gvozdenović, komandant Štaba za vanredne situacije. Zabeležene su njegove aktivnosti poput obilaska prodavnica kada se prisutnim kupcima zahvalio što poštuju propisano rastojanje dok čekaju u redovima, o čemu su izvestili mediji bliski SNS-u. Da odnosi između koalicionih partnera na lokalu SNS-a i SPS-a nisu sjajni svedoče sledeći događaji. Tako je JKP Vodovod Valjevo (čiji je direktor prvi na listi SPS-a, kandidat za gradonačelnika Đorđe Milanović) u centru grada postavilo cisternu i počelo besplatnu podelu dezinfekcionog sredstva, da bi samo nakon nekoliko časova ista bila uklonjena po naredbi komandanta Štaba za vanredne situacije, gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića, ovoga puta trećeg na listi SNS-a. Sredinom aprila na čelo Stručno-operativnog tima došao je dr Zoran Živković (zamenik gradonačelnika, kandidat za odbornika na listi SPS-a) koji je uveo praksu obraćanja medijima i izveštavanja o epidemiološkoj situaciji, ali je posle samo petnaestak dana podneo ostavku, nakon što je gradonačelnik gostujući na lokalnoj televiziji neke njegove izjave ocenio kao “lupetanje”. Primećeno je i da pojedini predsednici mesnih zajednica koriste pandemiju za promociju, te da obilaze meštane i doniraju im pakete pomoći dobijene od kompanije Mocart i drugih.

Nakon ukidanja vanrednog stanja, izborne radnje su nastavljene. Pojedine stranke koje su odlučile da učestvuju na izborima započele su prikupljanje potpisa. Udruženje “Lokalni front Valjevo” se na burnoj sednici Skupštine odlučilo za izlazak na izbore, nakon čega su pojedini članovi podneli ostavke i izašli iz ovog udruženja, te započeli kampanju za bojkot, što je dovelo do zbunjenosti među građanima.

Zabeležena je i zloupotreba javnih resursa od strane valjevskog SPS-a, nosioca liste Đorđa Milanovića i kandidata za odbornika Zorana Stepanovića koji su ujedno i direktori JKP Vodovod Valjevo i JKP Toplana Valjevo. Agencija za borbu protiv korupcije je protiv ovih lica izrekla meru javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije. Naime, ova lica su iskoristila poslovne prostorije svojih preduzeća za potrebe snimanja promotivnog spota. Evidentirane su i posete visokih državnih i stranačkih funkcionera. Tako su u poseti gradskom odboru SNS-a bili i Branislav Nedimović, nosilac republičke liste SNS-a, kao i Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada i član Glavnog odbora SNS-a koji su ovom prilikom iskazivali podršku Lazaru Gojkoviću, kandidatu SNS-a za gradonačelnika. Isto je učinio i ministar Rasim Ljajić prilikom posete Divčibarama gde je prisustvovao otvaranju hotela “Crni vrh” u sklopu kampanje “Izaberi svoju avanturu – vidi Srbiju” koju je organizovala Turistička organizacija Srbije. Ministar za boračka pitanja Zoran Đorđević takođe je bio u poseti lokalnom udruženju boraca, a narodni poslanik Mihajlo Jokić gostovao je na jednoj lokalnoj televiziji.

I lokalni funkcioneri su bili aktivni, te je tako gradonačelnik prisustvovao asfaltiranju puta u selu Kotešica, a član Gradskog veća Dejan Bogojević (SNS) je učestvovao u akciji prikupljanja knjiga za biblioteku osnovne škole u selu Brankovina.

Što se tiče SPS-a, predsednik stranke i ministar Ivica Dačić svečano je krajem maja uručio ključeve za 20 stanova izbeglim porodicama iz BiH i Hrvatske, a zabeleženo je i gostovanje na lokalnoj televiziji ministra Gorana Trivana, nakon čega je posetio i izborni štab SPS-a. SPS je u Valjevu u Hali “Student” 12. juna održao i predizborni skup i tom prilikom su se delimično poštovale propisane mere.

Zabeležene su i promotivne aktivnosti stranaka u toku radnog vremena, a u kojima su uglavnom učestvovali lokalni funkcioneri i zaposleni na privremeno-povremenim poslovima u Gradskoj upravi ili nekom od javnih preduzeća.

I u drugom delu kampanje nije moglo da prođe bez sukoba na relaciji SNS-SPS, kada su na portalu kolubarski.info (blizak SNS-u) osvanuli tekstovi upereni protiv kandidata za gradonačelnika sa liste SPS-a, a što se može smatrati kao odgovor na prethodno objavljenu informaciju da kandidat za gradonačelnika iz redova SNS-a planira da u Valjevu izgradi kamp za smeštaj migranata.

Ostale stranke nisu bile posebno aktivne, uglavnom su se bavile sakupljanjem potpisa podrške, postavljale su štandove, delile promotivni materijal, a Valjevo su posetili Vojislav Šešelj (SRS) i Aleksandar Šapić (SPAS), kao i Boško Obradović (Dveri) i Zoran Lutovac (DS) koji su promovisali ideju o bojkotu izbora.

Kampanja je bila niskog intenziteta, imajući u vidu i situaciju sa virusom korona kao i odluku većeg broja opozicionih stranaka da bojkotuju izbore, tako da se glavna borba vodila između dve vladajuće stranke koje su jedna drugu mogle da ugroze, dok su se ostali učesnici na izborima borili za prelazak cenzusa. Mediji su manje-više izveštavali korektno, s tim što se izdvaja portal kolubarski.info sa

svojim Radio Valjevom koji je faktički glasilo SNS-a na lokalu o kome je izveštavao isključivo pozitivno, dok su svi drugi predstavljeni negativno. Više prostora dato je strankama koje izlaze na izbore u odnosu na stranke koje ih bojkotuju, a utisak je da su mediji često samo prenosili dešavanja i poruke političkih aktera, dok su ređe postavljali teška i nezgodna pitanja.

Na dan izbora u Valjevu nije bilo nekih većih nepravilnosti. Ponegde je primećeno prisustvo stranačkih aktivista ispred biračkih mesta, na nekoliko mesta biračima nije dozvoljeno da glasaju samo na lokalnim izborima. Izbori su ponovljeni na osam biračkih mesta i to samo na republičkim izborima iz razloga što je u kutijama pronađeno više glasačkih listića od broja zaokruženih birača u biračkim spiskovima.

      OSVOJENI GLASOVI

LISTA BROJ GLASOVA % GLASOVA
SNS 20232 52,97
SPS – JS 10343 27,08
SPAS 1267 3,31
Za Kraljevinu Srbiju 1264 3,30
Lokalni front Valjevo 1232 3,22
GG Brđanska inicijativa 918 2,40
SMS + Metla 547 1,43
SRS 524 1,37
Pobeda, Nova Srbija – Narodni blok 361 0,94
Nevažeći listići 1493 3,90

OSVOJENI MANDATI

LISTA BROJ ODBORNIČKIH MESTA % ODBORNIČKIH MESTA
SNS 31 60,78
SPS – JS 16 31,37
SPAS 2 3,92
Za Kraljevinu Srbiju 1 1,96
Lokalni front Valjevo 1 1,96

POLNA STRUKTURA

LISTA Ž М % Ž % М
SNS 13 18 41,93 58,06
SPS – JS 6 10 37,5 62,5
SPAS 1 1 50 50
Za Kraljevinu Srbiju 0 1 0 100
Lokalni front Valjevo 0 1 0 100
UKUPNO 20 31 39,21 60,78

STAROSNA STRUKTURA

LISTA PROSEČNA STAROST
SNS 43
SPS 49
SPAS 47
Za Kraljevinu Srbiju 40
Lokalni front Valjevo 38
UKUPNO 45

Podatke iznad treba uzeti sa rezervom, s obzirom da su trojici odbornika koji su izabrani sa liste SNS-a prestali mandati, odnosno Lazar Gojković je postao gradonačelnik, a odbornici Nemanja Petrović kao zamenik gradonačelnika i Vladimir Blagojević su u Gradskom veću. Trenutno nema podataka o licima koja su ih zamenila u odborničkim klupama.

Vlast su formirali SNS i SPAS. Iako je na početku objavljeno da je SNS sama formirala vlast, nakon nekoliko dana odbornik SPAS-a obelodanio je koaliciju ovih stranaka. Ono što je interesantno jeste da se nosilac liste SPS-a nije našao na listi odbornika ove stranke u Skupštini grada.

Do sada nije bilo “preletanja” iz jednog u drugi tabor, a i dalje je nepoznanica kako će se ponašati odbornici SPS-a koji posle više godina odlaze u opoziciju. Utisak je da će njihovi dalji koraci umnogome zavisiti od položaja SPS-a na republičkom nivou.

Izbor izvršne vlasti

Novi gradonačelnik Valjeva je Lazar Gojković, koji je bio i nosilac liste SNS-a na izborima. Iako je njegov izbor za gradonačelnika nakon održanih izbora bio očekivan, sama njegova kandidatura bila je iznenađenje za širu javnost koja je tom prilikom i prvi put čula za njega. Isto se odnosi i na zamenika gradonačelnika Nemanju Petrovića, ali i na pojedine članove Gradskog veća jer se radi o novim licima na političkoj sceni Valjeva.

Autor: Mladen Milovanović, aktivista iz Valjeva

2 comments on “Zbori o izborima: Zbori Valjevo

  1. Sps out

    Zakljucak je da su naorednjaci oduvali socijaliste koji su se pre zavrsetka vanrednog stanja zbog korone hvalili da ce uzeti apsolutnu pobedu.

    Reply
  2. Zašto?

    Bio je Vučić i pre 9 Marta u Krušiku,kada je položio kamen temeljac za novu kapislanu,koja nikada nije radila ni dan danas, koju je takođe on otvorio,mogli bi novinari da se malo raspitaju o tome,koliko je koštala izrada i zašto ne radi, ako smete

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.