Preporuka za nošenje maski na otvorenom- U Valjevu 11 novoobolelih

Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 preporučio je juče  nošenje maski i na otvorenom prostoru I ova preporuka stupila je na snagu odmah.

U protekla 24h u Valjevu je registrovano još 11 slučajeva korona virusa . Ostale opštine KO nisu imale novoobolele.

Na bolničkom lečenju u Valjevu trenutno se nalazi 5 osoba dok su 53 lica u kućnoj izolaciji. Ukupan broj obolelih od početka epidemije u Valjevu je 1246.

“Iako je ograničenje okupljanja ljudi bilo do 30, bilo je primera da su organizovana slavlja, zbog čega se izdaje zabrana lokalnim samoupravama da dozvoljavaju takvu vrstu okupljanja”,  objasnila je Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta Batut.

Štab za vanredne situacije grada Valjeva je na 49. sednici, polovinom septembra doneo zaključak da na osnovu mišljenja Stručno-operativnog tima za zaštitu i spasavanje od epidemija, sportske i druge zabavne manifestacije treba odložiti do povoljnije epidemiloške situacije.

Istu odluku Štab je ponovio 10.oktobra kako bi bilo sprečeno održavanje Čvarkijade. U gradu je do sada Štab za vanredne situacije u više navrata ponavljao I odluku vezanu za intenzivan inspekcijski nadzor.

Po mišljenju Kriznog štaba Srbije radno vreme ugostiteljskih objekata, ostaje do 23 časa, ali su propisane striktne mere – obavezan je ulazak sa maskom, koju je moguće skinuti kada se sedi za stolom, ali ukoliko se ide u toalet ili napušta restoran, maska ponovo treba da se nosi.

Takođe, od danas svi uslužni objekti moraju da imaju odgovorno lice, čiji je zadatak striktno sprovođenje preventivnih mera.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.