Skupštinski moral i obraz

      31 коментар на Skupštinski moral i obraz

Poslednja sednica Skupštine imala je 45 tačaka dnevnog reda i trajala je punih 12 sati sa jednom pauzom od sat vremena. Za vreme trajanja sednice mnogi odbornici su napustili istu , a u Sali je postojao ozbiljan problem kvoruma . „Vi niste imali kvorum, u Sali nisu bili u većini  vaši odbornici“, konstatovao je za skupštinskom govornicom šef odborničke grupe SPS-a Djordje Pavlović. Da li to znači da ni 10 000 dinara nije dovoljno da odbornik prisustvuje i učestvuje u radu Skupštine?

Trend da sednice Skupštine imaju do 50 tačaka dnevnog reda uveden je u periodu nakon 2000-te godine. Zbog ovakvog postupanja javnost je ozbiljno tada prigovarala demokratama pa su potom skupštinska zasedanja deljena na dva dana. Isfinansirati skupštinsko zasedanje tada nije bio veliki problem s obzirom da su odborničke naknade bile značajno niže. Sada kada se za dolazak na sednicu za svakog odbornika izdvaja po 10 000 dinara i uz činjenicu da su odbornici u prošlom sazivu inkasirali za 4 godine po minimum 5 000 evra plus naknade za učešće u komisijama koje su cifre povećavale , jasno je da su maniri maratonskih sednica nešto što bi trebalo da postane praksa.

Da je moguće održati maratonsku sednicu od 12 sati pokazao je primer poslednjeg zasedanja. Ipak situacija se u odnosu na saziv od pre četiri godine u jednoj stvari promenila. U sali je tada bilo svega 5 opozicionih odbornika , da bi se i taj broj smanjio izlaskom troje odbornika DS-a. Sada je u opoziciji čak 18 odbornika . Do povećanja je došlo neulaskom SPS-a u vladajuću koaliciju. U toku poslednje sednice brojni odbornici su napuštali zasedanje što dugim pauzama što potpunim odlaskom. Ova činjenica dovela je do toga da je u Sali čak u jednom trenutku zatraženo brojanje prisutnih zbog izražene sumnje da nema kvoruma. Kao po komandi zvonili su telefoni odbornika van sale koji su pozivani da se vrate. Tek njihovim ulaskom započelo je brojanje i ustanovljen kvorum. Ipak broj odbornika je nastavio da varira pa je čak u jednom trenutku u toku obraćanja i odgovorima SNS-u predsednik odborničke grupe SPS-a Djordje Pavlović rekao: „Vi niste imali kvorum, u Sali nije bilo vaših odbornika u većini“.

Kako se sednice Skupštine zbog epidemije održavaju u Sali Centra za kulturu nije na prvi pogled lako uočiti o kom se broju prisutnih odbornika radi , ali je iz Pavlovićeve izjave evidentno da je neko ipak prebrojavao odbornike. Ako ih je bilo nedovoljno za kvorum zašto je SPS nakon oštrog opozicionog nastupa ipak davao kvorum za održavanje sednice? Istini za volju, u Sali nisu bili prisuti ni svi odbornici SPS-a, ali je njihov broj očito bio dovoljan za kvorum. Ako možmo pretpostaviti da je ovaj nastup i učešće deo političke igrarije vezane za kvorum, možemo li pretpostaviti da ni ovaj skupštinski saziv nema u većini odborike koji su zainteresovani za rad. Da li je praksa ponovljena, pa u Sali ponovo imamo predstavnike naroda koji su prisutni zarad upisivanja u evidenciju kako bi podigli 10 000 dinara nakon sednice? Da li ponovo imao situaciju da u većini odbornici teže tome da i dok su prisutni budu nemi podizači ruku?   

To nas neminovno dovodi u situaciju koja potvrdjuje  da politički sistem izbora odbornika nije dobar. Njih biraju , redjaju na listi i kandiduju partije. A na listi , na visokim mestima tako se najčešće nalaze zaslužni partijski članovi, za koje je pitanje da li bi neposrednim glasanjem za čoveka ikad dobili mogućnost da nekog predstavlljaju od gradjana.

Odbornik je vlasnik svog mandata i niko mu ga ne može oduzeti. Ovaj član zakona praktično je mač sa dve oštrice. S jedne strane  odbornik ima samostalnost u radu  na koji niko ne može uticati, ali sa druge strane daje komoditet odborniku za način razmišljanja : „Dovoljno je da sam upisan da sam bio , sve ostalo je nevažno“.

Sada je posve jasno da je onog trenutka kada su podignute naknade za odbornike, za većinu odborničko mesto postalo sistem za dodatne prihode , a ne motivacija za bolji i značajniji rad u interesu gradjana. Za to vreme njih ne plaća niko drugi do gradjani.

Da li bi onda tema kvoruma trebalo uopšte da bude tema, ako već izdvajamo milione na godišnjem nivou za rad Skupštine? U uslovima morala i obraza sigurno ne , a kako stvari stoje moral nikad nije bio tema.  A pitanje obraza? Nikad jeftinije.

31 comments on “Skupštinski moral i obraz

 1. Mile Seljak

  Tema je interesantna, ali treba reci onako kako je. Svako ko je gledao orenos kogai je da cuje da su socijalisti trazili brojanje i da je nakon toga izbrojano 46 odbornika, a zar to nije trebalo da dovede do toga da Pavlovic izadje za govornicu i kaze „izvinjavam se sto smo prekinuli sednicu“?

  Reply
  1. Kvorum

   Mile, svi znamo da naprednjaka nije bilo dovoljno. Pa cak i Lepi Mica iz Tubica nije bio tu kad se utvrdjivao kvorum. Mozda je skidao macke sa drveta? Ili zvao pomoc…. Prijatan sendvic.

   Reply
   1. Mile Seljak

    Kakav sendvic, ja jedem pasulj sa slaninom sad, ajde, bice za obojicu? Da li ti cujes sebe sta govoris? Nije poenta koliko je naprednjaka bilo, vec koliko, po poslovniku, odbornika se nalazi u sali, sto niste izasli i vi, oa onda trazili brojanje?

    Reply
   2. Корица

    Ха ха ха, Лепи Мића из Тубића, ау брате ал га погоди у центар.

    Reply
  2. Gavrilo M.

   A odakle tebi da socijalisti imaju obraza i da bi neko od njih izasao i rekao izvini? Pa oni prvo treba da izadju za govornicu i da kazu izvini za svaku losu odluku i svako lazno obecanje koje su rekli u poslednjih 25-30 godina.

   Reply
 2. Milan NN

  Cak i ako je bilo 22 odbornika sns kao sto je rekao Djordje, uz njihovih 16 koji su bili prisutni u sali i osyalih to je bilo cetrdeset odbornika sigurno, koji po poslovniku samim prisustvom daju kvorum, jer nije ovo elektronsko brojanje, pa izvadi karticu, dakle samim prisustvom u sali tu su i osnova za brojanje nije bilo, vec je ovo samo iskorisceno za politicke okrsaje i nista vise.

  Reply
 3. Dragica Markovic

  Socijalistima je dosao kraj. Narod je rekao da ih nece vise u vlasti i nema tu vise sta zanimljivo i za diskusiju. Nisam glasala niti cu kako stvari stoje, ali mi je sps-a za ovih 30 godina zaista preko glave i volim sto su ispali iz vlasti.

  Reply
 4. Crveni out

  Zanimljivo je da socijalistima nista od toga nije smetalo kada su u vlasti? Ne znaju oni sta je obraz, istopio se nakon toliko decenija vlasti.

  Reply
 5. suta

  Svaki odbornik na listi doprinosi na neki svoj način radu stranke kojoj pripada. Na listu se stavljaju upravo takvi ljudi koji mogu da „povuku“ odredjeni broj glasova i koji su prepoznatljivi u svojim sredinama. Naravno, svako pravilo ima svoje odstupanje pa tako i stranke nekad postave ljude koji su bukvalno zalutali na listi. SPS na primer ima nekoliko odbornika koji su tri saziva tu, a da su za za tri saziva tj 12 godina nisu izašli za govornicu….

  Reply
  1. Mute

   Pa i na prosloj sednici se od socijalista gotovo javljao samo Pavlovic. A i on je smorio o poslovniku. Narod to ne zanima, nekoliko decenija su na vlasti, jos je on govorio kako vlafaju jos od 1945. i zaista me je kao coveka smorilo gotovo svako njegovo javljanje, jer vredja inteligenciju gradjana.

   Reply
   1. Inteligencija bla bla

    Hahah, da je inteligencije naprednjaci ne bi pobedili nikad. A inace razvaljeni su znanjem. Lepi Mica iz Tubica je mogao da se pusi samo, a Snezana Rakic da place.

    Reply
    1. Marinika

     Kakvim znanjem? To sto je Pavlovic naucio par clanova poslovnika ne znaci da je nesto mnogo pametno pricao. Mene nije fascinirao, a i nisam cula nista pohvalno nakon one sednice o njemu.

     Reply
   2. Mega

    Dasi završio prava i dasi radio u upravi,RAZUMEOBi.A ti nisi taj kapacitey dabi nešto razumeo..

    Reply
    1. Ne vadim

     Bitno „dasi ti kapacitey dabi razumeo“ hahaha, pa jel ima neko pismen kod socijalista kad vec se javljate? Poslali tebe najpismenijeg? 🙂

     Reply
 6. Sudija

  Socijalisti da je bilo pameti 5 Oktobra 2000g su trebali biti ugašeni a kompletno rukovodstvo osuđeno na dugogodišnje kazne za svo zlo koje su naneli narodu,od pljačke banaka zatvaranje firmi,inflacije,rata,uvođenje mafije u institucije sistema i mnogobrojna politička ubistva

  Reply
  1. Joca Kontras

   Ne mogu se stranke gasiti, to nije demokratski i nije ovde fasizam aman! Za ovo sto krivite socijaliste sam saglasan za svako slovo i tu se vec slazemo!

   Reply
   1. Fiškal

    Itekako se mogu gasiti stranke,što nema u Nemačkoj. Nacional socijalističke stranke

    Reply
    1. Joca Kontras

     Ne treba socijaliste gasiti, to nije u redu. Njih ce gasiti narod na izborima kako koja godina bude dolazila.

     Reply
  2. Advokat

   Da,da sadaje bolje od toga navedenog nema ništa.🤣🤣🤣🤣Samo kolikaje zaduženost????Netreba neka pamet,uzmeš kredit ,pa praviš puteve..

   Reply
  1. Viktore izdrzi zbog Srbije

   Sta ste napali Viktora? On je bas divan mladic, nadasve duhovit i vaspitan i samo ste ljubomorni na njega i njegov intelekt.

   Reply
   1. Е, паланко моја...

    Младић, како да не. Преко ноћи завршио вишу и стигао од домара до заменика председника скупштине….Али, оженио Убљанку и тазбина га подржава. Стави торбицу попреко, наочаре и глуми интелектуалца.

    Reply
 7. Hahah

  Marinika, ne blamiraj se. Covek je pisao taj poslovnik normalno je da ga zna, ti mozda nisi kapacitet da shvatis kako stvari funkcionisu, kao i vecina sendvicara. Jer na pravom fakultetu se stvarno i uci.

  Reply
 8. Bivša

  Po vašoj računici: 41 sednica po 10.000, = 400.000, din.
  S’tim što je dnevnica bila 3.000, x 12 sednica, pa 5.000, x 10 sednica i 10.000, x 19 sednica sto iznosi oko 276.000, din iliti 2.300, €
  Dobar vam račun

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.