Skupština se izjasnila: Džez fest neće biti održan

Džez festa , bar onog sa publikom ove godine neće biti. Skupština se izjasnila protiv predloga za održavanje festivala, a predstavnici vlasti obrazložili da je ključna odluka na Zavodu za javno zdravlje.

Nakon što je odlukom gradonačelnika u maju mesecu Džez fest ukinut , valjevska javnost je burno reagovala, a sam Savet manifestacije potom je održao konferenciju za novinare na kojoj je saopšteno da će festivalla biti na jesen bez obzira na odluku vlasti I spremnost grada da u organizaciji učestvuje.

Na poslednjoj sednici  Skupštine odbornilka grupa SPS-a iznela je predlog da se s obzirom da je festival jubilarni održi bar simbolično . “Smatramo da je zarad tradicije I jubileja potrebno da se festival održi makar simbolično. Možda jedan koncert bar. Evo ovde nas u Sali ima više od 60 , a sala ima 600 mesta pa možda je moguće održati koncert sa malim brojem gledalaca , po zakonu do 30”, rekao je šef odborničke grupe Djordje Pavlović.

Ipak Skupština ovaj predlog nije prihvatila, a za govornicom se našao Nenad Patjarević član Gradskog veća zadužen za kulturu. “Nije sporno da li neko želi da se festival održi. Mislim da niko u ovoj Sali nije protiv toga , ali odluka je ipak na Zavodu za javno zdravlje, SOT-u I Štabu za vanredne situacije. Oni su ti koji procenjuju epidemiološku situaciju I daju preporuke. Evo ja sam lično za to da Džez fest bude održan, ali sada je situacija takva da treba pitati ljude iz zdravstvene struke”, objasnio je Patjarević.

Isti stav imao je I gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković koji je objasnio da epidemiolozi imaju ključnu ulogu. “Ne radi se o ličnom stavu bilo koga , Štab donosi odluke na predlog SOT-a I Zavoda za javno zdravlje. Ne znam koliko je moguće da festival bude održan s obzirom da ponovo raste broj obolelih . Ali ostavljam mogućnost da sve to razmotrimo I vidimo da li postoji neki model obeležavanja”, rekao je izmedju ostalog Gojković.

Inače grad Valjevo doneo je odluku o zabrani održavanja manifestacija I zabavnog I sportskog karaktera I odluku čak ponovio pred najavljeno održavanje Čvarkijade.

Ipak, ne treba zaboraviti, u medjuvremenu održan je Abro fest onlajn I u televizijskom prenosu što praktično ostavlja mogućnost da I Džez fest na ovaj način takodje bude obeležen.

Organizatori Džez festa na pomenutoj konferenciji najavili su da postoji mogućnost da festival bude održan samo uz domaće džez muzičare , a da jedno od večeri bude posvećeno dr Voji Milutinoviću. S obzirom da je Skupština bila protiv ovog predloga jasno je da pred publikom neće biti koncerta .

Valjevo se trenutno nalazi u vrhu liste gradova sa najvećim brojem zaraženih od korona virusa.

4 comments on “Skupština se izjasnila: Džez fest neće biti održan

  1. Danijel

    Pa vala dzez ionako niko i ne sluša. „Valjevci“ slušaju turbo folk i i neku specifičnu muziku za koju ne znam koji je žanr.

    Reply
  2. Samo tako

    Ali zato penzioneri piče u domu, svake nedelje igranka,šteta što ne slušaju džez

    Reply
  3. Predrag

    Zato Tešnjarski fest sa orijentalno – hinduističkom glazbom već decenijama kvari sluh naših naroda i narodnosti. Za njih nema zime.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.