Otvorena stalna postavka u staroj školi u Brankovini

U Brankovini je svečano otvorena muzejska postavka u staroj školi koja prati razdoblje izmedju 1800 pa sve do 1894 godine . Postavka u staroj školi zapravo je omaž pismenosti u Srbiji i deo je muzejskog kompleksa koji već postoji u Brankovini. Skamije, tablice, pero i mastilo čekaju posetioce , a poziv oglašava školsko zvono tog vremena, klepetuša.

Uz poštovanje epidemioloških mera svečano je otvorena još jedna postavka Muzeja u kulturno istorijskom kompleksu u Brankovini. Stara škola koja je bila zapuštena sada je ponovo oživela postavkom i posetioce vraća u neka davna vremena, na same početke pismenosti. „Škola je izgradjena 1836. godine i prvi je konzervatorski obradjeni objekat. Za posetioce je otvorena 4. jula 1984 godine povofom obeležavanja 180 godina Prvog srpskog ustanka. Najveću vrednost predstavljala je učionica sa kraja 19. veka  dok su se u preostalom prostoru nalazile dve tematske izložbe predvidjene da postoje dok se ne realizuje nova stalna postavka. Danas posle 36 godina otvaramo novu postavku koja će biti svedočanstvo tog vremena. Autor izložbe je Marina Ćiirović, kustos i istoričar u Muzeju Valjevo, dizajn Dušan Arsenić, a realizacija svih zaposlenih u Muzeju Valjevo“, rekla je izmedju ostalog direktorka Muzeja Jelena Nikolić Lekić.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i član Gradskog veća zadužen za kulturu Nenad Patijarević koji je rekao da ako je suditi po predogu programa za narednu godinu kada je Muzej u pitanju, postavka u staroj školi neće biti jedini dogadjaj koji će okupiti gradjane. „Zahvalnost, najpre, što smo ovde na ovako značajnom dogadjaju i siguran sam da ćemo u budućnosti još imati razloga da se sastajemo u ovako bitnim temama za naš grad i kulturu. Naglasio bih da je Muzej u 2019. godini ostvario izuzetne rezulatate i u domenu posebnog tematskog, ali i pedagoškog rada. Upravo tim tematskim izložbama koje prevazilaze ovdašnje okvire i dugotrajnim istraživanjima najavljeni su dogadjaji koji tek slede. Posebno pohvaljujemo programsku koncepciju Muzeja koja je sa tri sopstvene i 15 preuzetih izložbi ukazala na značaj saradnje sa ostalim Muzejima i ostalim srodnim institucijama, naravno posebno izdvajamo otvaranje stalne postavke i kuće Nenadovića . Siguran sam da ćemo se do kraja godine , koja je ovakva kakva je, ipak družiti ovako lepim povodima“, rekao je Patijarević.

Postavka u staroj školi rad je Marine Ćirović i uradjena je u skladu sa novim istoriografskim saznanjima prateći razvoj nove muzeološke metodologije i svaremenim načinom dizajna i prezentacije gradje. „Ekspozicija polazi od istorijata školstva i prosvete u Srbiji u periodu od 1800 do 1894  godine obuhavatajući osnivanje i Velike škole u Beogradu 1808. godine . Za izlaganja su korišćene arhivalije kao rezultat istraživanja u Arhivu Srbije kao i snimci umetničkih slika Vuka Karadžića, Dositeja Obradovića, Sime Milutinovića uz odobrenje Muzeja u Beogradu. Prostr nekadašnje zbornice upotpunjen je novim eksponatima iz Pedagoškog muzeja u Beogradu , poput pribora i materijala za pisanje korišćenih u nastavi 19 veka , prvih zvaničnih školskih udžbenika kao i učilima za nastavu zemljopisa“, rekla je Ćirović.

Dok prolaze pored skamija i magareće klupe posetioci će tako moći da čuju i odlomke iz Memoara Prote Mateje Nenadovića , a oglasiće se i školsko zvono tog vremena. Istorijat škole nalazi se u hodniku pa je moguće utvrditi redosled dešavanja u i na samom objektu. „Kuriozitet je konzervatoski zaštićena učionica iz 19. veka sa originalanim školskim nameštajem dopunjna nastavnim sredstvima za predmete botanike , zoologije i matematike kao i sa nekoliko savremenih efekata poput školskog zvona, klepetuše , čiji se zvuk čuje prilom ulaska u prostoriju. Tu je i ogledna učionica za različite aktivnosti“, rekla je Ćirović izarazivši duboku zahvalnost pre svega svojim kolegama u Muzeju koji su zajedno sa njom radili na stvaranju postavke , ali i Pedagoškom muzeju u Beogradu, Narodnom muzeju u Beogradu i Arhivu Srbije .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.