Otvorena izložba ikona Nenada Hubera „Drvo nebesko“

Mionički Kulturni centar je u saradnji sa opštinom Mionica priredio izložbu ikona Nenada Hubera „Drvo nebesko“. Izložba je otvorena u petak 16. oktobra, a pored Huberovih ikona predstavljene su i ručno rađene drvene kutije za vino Radoslava Hadžića. U umetničkom delu programa nastupila je etno grupa „Mione“ iz Mionice, dok je o ikonama Nenada Hubera govorila svestrana umetnica, modna kreatorka, kostimografkinja, tapiseristkinja i scenigrafkinja Zagorka Stojanović.

– U svakom pravoslavnom domu ikona je postavljena na najlepše mesto. Samo slikanje ikone je liturgijski čin. Huberove ikone su liturgija njegove duše. Ove ikone pred nama su autorovo bogosluženje, onostrani doživljaj kroz koji nam daje slike njegovih vizija. One izlivaju svetlost na nas, govore svojim linijama i bojama i živo svedoče o istinskoj realnosti drugog sveta, prenoseći na nas lepotu Huberove duše – naglasila je Zagorka Stojanović.

Nenad Huber živi i radi u Belanovici. Slika od detinjstva, a ikonopisanjem se bavi već 25 godina. Do sada je izlagao na 60 samostalnih i preko 100 kolektivnih izložbi. Radovi mu se nalaze u dva muzeja, 18 crkava i u brojnim privatnim zbirkama u zemlji i inostranstvu. 

 -Velika mi je čast što večeras prisustvujem otvaranju izložbe ikona. Naši preci su oduvek povezivali kulturu i duhovnost, a nama je da to nastavimo. Čuvajući i negujući našu tradiciju hranimo sopstvenu dušu i jačamo zajednicu u kojoj živimo – za ovu priliku izjavio je  predsednik opštine Mionica Boban Janković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.