Osnovano Udruženje Povlen

Početkom ovog meseca u Domu mesne zajednice u Donjem Taoru, održana je Osnivačka skupština Udruženja za razvoj turizma, zaštitu i promociju prirodnih i kulturnih vrednosti planine Povlen.

Obraćajući se članovima Skupštine,  predsedavajući Dušan Mihajlović je pored ostalog rekao: ”Poštovani prijatelji, oprostićete mi što imam tremu. Povlen, ja, i svi vi mog godišta, decenijama  smo iščekivali ovaj trenutak. Trebalo je da stasaju i postanu uspešni oni koji su bili deca u vreme našeg izlaska na Povlen: Filip, Milica, Vlado, Božić, Batan, Ljubiša), Obućina, Bojan, Mirko, Srđan i ostali iz te generacije, da bi sazreli uslovi za današnji skup, osnivanje Udruženja za razvoj turizma i promociju prirodnih i kulturnih vrednosti planine Povlen.” 

Uz zahvalnost povlenskim domaćinima Pepićima, Jovanovićima, Sekulićima, Vujetićima, Vasićima, Jeftovićima, Vujetićima, Nikolićima, Radovanovanovićima, Milovanovićima, Milivojevićima, Jagodićima, Ostojićima, Tomićima i ostalim, on je još rekao:

”Uveren sam da neće proći decenije do ostvarenja ciljeva Udruženja i da ćemo ubrzo imati Park prirode „Povlen“, Spomenike prirode Taorska vrela, Izvor Skrapeža, Povlenske kugle, Muzej narodnog graditeljstva, Turistički prostor „Jablanica“ i pre svega, čistu i uređenu voljenu planinu.”

Udruženje se osniva radi ostvarivanja ciljeva u oblasti razvoja turizma na planini Povlen, zaštiti njenih prirodnih dobara, očuvanju kulturnih spomenika, narodne graditeljske tradicije, i promocije ukupnih vrednosti planine Povlen.

Za svakog od članova udruženja Povlen ima posebno mesto u životu, bilo da su rođeni na ovoj planinskoj lepotici, da vode poreklo, imaju plac ili su samo ljubitelji ove mistične planine.

Za prvog predsednika udruženja jednoglasno je izabran  privrednik iz Valjeva, direktor kompanije Kej, Filip Maksimović. Zamenik je Vigor Majić, direktor ISP.

Uz zahvalnost osnivačima koji su spremni da svoje vreme, znanje i iskustvo stave na raspolaganje u cilju ostvarivanja  programa udruženja, Maksimović je podsetio na reči profesora Dragana Nedeljkovića:

”Kad dođeš na planinu Povlen i pogledaš njegove smaragdne šume i cvetne livade kako se bešumno njišu na vetru, senke oblaka koje klize po tom zelenom tepihu, oslušneš ptice, okusiš vodu, udahneš vazduh i s vrhova vidiš pola Srbije pomisliš da je došlo do velike zabune i da je pravi raj baš ovde.”

Pored predsednika udruženja, upravnog i nadzornog  odbora formirani su i saveti za finansije, zaštitu prirodnih vrednosti, negovanje narodnog graditeljstva, negovanje kulturnog i duhovnog nasleđa, geomorfološko i prirodnjačko nasleđe, saobrćajnu, komunalnu, energetsku i informatičku infrastrukturu, savet za razvoj turizma i  savet za odnose sa javnošću.

Pre početka Skupštine otvorena je izložba prof. dr Duška Kuzovića sa arhitektonskog fakulteta na kojoj su prikazani primeri narodnog graditeljstva na južnim padinama Povlena. Govoreći o planovima, dr Kuzović koji je i predsednik Saveta za negovanje narodnog graditeljstva je najavio da će u narednom periodu biti izrađeni projekti povlenskih kuća koji će moći besplatno da se dobiju.

Osnivanje udruženja podržao je i akademik Matija Bećković koji je rečima ”Planine su za vrline” stavio tačku na uspešnu osnivačku Skupštinu udruženja Povlen.

4 comments on “Osnovano Udruženje Povlen

 1. Srećno

  Bravo,sve cestitke puno uspeha u budućem radu,kao odgovor na upropašćene i uništene Divčibare,na kojoj na će vrlo brzo doći do ekološke katastrofe i najvecoj vešernici za pranje crnoga novca

  Reply
  1. Branislav

   Ove godine bio na Taorskim vrelima priroda predivna, ljudi nisu svesni sta imaju u okruzenju

   Reply
 2. bike

  ako hoce da sacuvaju Povlen, najbolje da nista ne diraju, nista ne popravljaju, nista ne unapredjuju, nista ne investiraju…

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.